К: Бизнес | Приходите от данък печалба скачат с четвърт, сивият сектор при цигарите е рекордно нисък

И още: "Захарни заводи" се отказва да увеличава капитала си; Maersk очаква проблемите с логистиката да продължат поне до март 2022 г.; Мъск обяви, че Tesla все още няма договор с Hertz

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Платеният данък печалба скача с 24% за деветмесечието

Приходите от корпоративни данъци към септември 2021 г. са в размер на 1.88 млрд. лв. Спрямо данните към месец септември на предходната година постъпленията нарастват с 365.1 млн. лв. (24.1%), което се дължи предимно на по-високите приходи от корпоративен данък от нефинансови предприятия. Много вероятно е причина за ръста да са печалби на енергийни производители, като например "АЕЦ Козлодуй".

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

194.3 евро/МВтч

е постигнатата борсова цена на тока в България за утре, което е почти без промяна спрямо вчерашното ниво (-0.8%). Като цяло цените в Европа остават на нива около 200 евро/МВтч.

Делът на нелегалния пазар на цигари в България падна до 1.6%

Сивият сектор на пазара на цигари падна до 1.6% от потреблението през второто тримесечие на 2021 г. Такъв е делът на цигарите без български акцизен бандерол, показват данните от традиционното изследване на празните цигарени опаковки. Делът на цигарите с неплатени данъци намалява с 0.2 процентни пункта спрямо предишното тримесечие и с един процентен пункт в сравнение със същия период на 2020 г. За пореден отчетен период България е с най-нисък дял на нелегалния пазар на цигари от страните - членки на ЕС, в които това изследване се провежда. Сред опаковките без български акцизен бандерол преобладават обозначени за безмитна търговия, такива с марки без аналог на легалния пазар и фалшификати на известни международни марки, най-често с надписи на гръцки език.

КОМПАНИИ

"Захарни заводи" се отказва да увеличава капитала си с 10 млн. лв.

Решението трябва да бъде взето на извънредно общо събрание на акционерите на 9 декември, става ясно от публикуваната покана. Дневният ред е от една точка - отмяна на решението от май. Тогава акционерите гласуваха капиталът да бъде увеличен през борсата с до 3.03 млн. акции с емисионна цена 3.3 лева. Така компанията от Горна Оряховица можеше да набере почти 10 млн. лева от пазара. Не е ясно каква е причината за предложената отмяна, но подобни случаи са рядкост. Възможно е тя да се дължи на решението за конвертирането на облигации в акции от края на септември.

Maersk: Проблемите с логистиката ще продължат и през първото тримесечие на 2022 г.

Логистичните пазари ще останат затегнати поне и през първото тримесечие на 2022 г., тъй като глобалното търсене на контейнери расте по-бързо от очакваното. Такива са прогнозите на A.P. Moeller-Maersk, цитирани от Bloomberg. Клиентите ни се опитват да отговорят на силното потребление и това стимулира увеличеното търсене на транспорт, обясняват от компанията, която е собственик на най-голямата линия за морски контейнерни превози в света. Според тях проблемът не е в липсата на корабен капацитет, а в това, че близо 300 кораба стоят извън пристанищата, като чакат да бъдат разтоварени. На сушата обаче липсва работна ръка - шофьори на камиони и персонал. Прогнозите на Maersk са, че през тази година глобалните морски превози ще се разраснат с между 7% и 9%. За 2022 г. се очаква растежът да се забави, а глобалното търсене на контейнери да нарасне с 2%-4%.

ПАЗАРИ

Френският индекс САС 40 удари 21-годишен връх

Основният бенчмарк на борсата в Париж се повиши само с 0.4% във вторник, но това беше достатъчно, за да достигне най-високото ниво от 2000 г. насам - 6925.6 пункта. Добрите отчети на компаниите от сектора за луксозните стоки, финансите и технологиите дадоха стимул на инвеститорите за покупки и ги накараха да забравят притесненията от срещата на Фед утре. Очаква се на нея централната банка на САЩ да обяви свиване на монетарните стимули. На другите водещи европейски борси германският DAX се повиши с 0.5% до осемседмичен връх, но в Лондон FTSE 100 се понижи с 0.6%.

Мъск обяви, че Tesla все още не е подписала договор с Hertz

Това сподели в Twitter създателят на компанията Илън Мъск. През миналата седмица компанията за отдаване на автомобили под наем Hertz обяви, че ще променя стратегията си и ще закупи над 100 хил. автомобила Tesla, които ще отдава под наем. В резултат на новината акциите на Tesla се покачиха с над 12% и капитализацията на компанията надхвърли 1 трлн. долара през последните дни. В отговор на това пазарно движение Мъск отбеляза "Искам да подчертая, че все още няма подписан договор."
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал