К: Бизнес | 15% от офис площите в София са незаети, 356 лева среден бюджет за коледни подаръци

И още: "Poлплacт" инвестира 18.2 млн. лева в нов цех за PVC прозорци, "Алтерко" излиза на борсата във Франкфурт

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

C&W Forton: Делът на свободните офис площи в София достигна 15%

Вакантните офис площи в София нарастват до 15% за периода юли - септември при 14.3% в предходното тримесечие по данни на C&W Forton за третото тримесечие. Общият обем на отдадените пространства от началото на годината е близо 108 хил. кв.м - стойност, близка до средната за последните пет години. Консолидирането, оптимизирането и релокацията са основна причина за новонаетите за тримесечието площи - 38 000 кв.м, а нетното усвояване представлява едва 10 685 кв.м. Новозавършените офиси за периода са малко над 40 хил. кв.м, а от началото на годината - 143 120 кв.м. По-големи проблеми с намирането на наематели имат по-ниският клас офис пространства. Към края на третото тримесечие едва 204 600 кв.м нови площи са в процес на изграждане, което представлява най-ниският обем за последните 5 години. Общият обем налични площи към момента е близо 2 230 000 кв.м, като от тях незаети са 333 000 кв.м. Наемните нива на клас А сегмента остават 15 евро на кв.м за централната част на града и 12-14 евро на кв.м за периферията около главните булеварди.

Средният бюджет за коледни подаръци е 358 лева

Българският интернет потребител планира да похарчи средно 358 лева за коледни подаръци тази година, което е увеличение със 7 лева спрямо 2020 г. Това показва проучване на Pazaruvaj.com, направено сред 867 анкетирани. Разходите за коледни подаръци може да достигнат 19% от средния нетен месечен доход на едно домакинство. В същото време 27% от близо 360-левовата рамка са посветени на подаръци за децата. През тази година средният разход за подарък е 54 лева, което е с 22 лева по-малко от миналата година. Анкетираните планират тази година да поднесат подаръци за Коледа средно на седем души. За сравнение - през 2019 г. списъкът с хора, на които купуваме подаръци, беше десет души, като през миналата намаля до пет. При пазаруване на коледни подаръци технологичните стоки отново са с предимство.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал