К: Свят | Байдън критикува лидерите на Китай и Русия за загърбване на темата за климата, в Чехия ще има кабинет без Бабиш

И още: След учение руските войници в района на украинската граница са 90 000, предупреди Киев; новият кмет на Ню Йорк е демократ

Джо Байдън говори на СОР26
Джо Байдън говори на СОР26    ©  Reuters
Джо Байдън говори на СОР26
Джо Байдън говори на СОР26    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Байдън критикува лидерите на Китай и Русия, че не са на климатичната среща

Какво се случи? Американският президент Джо Байдън критикува лидерите на Китай и Русия - Владимир Путин и Си Цзинпин, че не са дошли на климатичната среща COP26 в Глазгоу. В реч по време на събитието Байдън заяви, че климатичните промени са "огромна тема", а Китай е решил "да й обърне гръб". След което допълни, че "същото се отнася за Русия и Путин". Двете страни са съответно на първо и на пето място по изпускане на въглеродни емисии в света. Те изпратиха свои делегации на климатичната конференция.

Защо това е важно? Говорителят на Путин не каза защо руският президент няма да присъства на събитието, когато това решение бе обявено през октомври, въпреки че подчерта, че климатът е приоритет на страната. Същия месец стана ясно и че Си Цзинпин няма да бъде на срещата. Смята се, че той не е напускал Китай от началото на 2020 г. През септември китайският президент обяви, че страната ще се стреми към въглеродна неутралност до 2060 г., като преди 2030 г. ще достигне пик на емисиите. През октомври Путин също казва, че Русия ще цели въглеродна неутралност "не по-късно от 2060 г.".

Още новини от СОР26:

  • Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка в партньорство с Breakthrough Energy Catalyst, собственост на Бил Гейтс, обявиха създаването на нов фонд, който да мобилизира 820 млн. евро за периода 2022 - 2026 г. Целта на новия финансов инструмент е постигане на целите от Зелената сделка и намаляване на въглеродните емисии в ЕС до 2030 г. Фокусът на инвестициите ще бъде в иновационни и високорискови проекти за чисти технологии с водород, устойчиви горива в авиацията, пренос и складиране на енергия и др.
  • Банки, застрахователи и инвеститори, които имат на разположение 40% от световния капитал, обещаха да поставят ограничаването на климатичните промени в центъра на своите дейности и да поемат "своят справедлив дял" от усилията за изчистването на планетата от изкопаемите горива.

В Чехия се задава правителство без Бабиш

Какво се случи? След 12-часови преговори центристки и десноцентристки партии в Чехия са се договорили за съставяне на коалиционно правителство. Формациите са се разбрали за разпределението на правителствените постове, въпреки че не бяха споменати отделни кандидати. Те са групирани в две коалиции и спечелиха 108 места в 200-местната долна камара на парламента на изборите през октомври, побеждавайки досегашния премиер Андрей Бабиш.

Защо това е важно? Сега петпартийната коалиция ще се сблъска с увеличаваща се инфлация, растящ дълг, икономика, ограничена от глобалния недостиг на полупроводници и нарастващите цени на енергията, и възраждащата се пандемия от коронавирус. Но встъпването в длъжност на новия кабинет е въпрос, който все още няма отговор заради влошеното здравословно състояние на президента Милош Земан.

Още важни новини от света

Русия е оставила военни близо до границата с Украйна след наскоро проведено учение там, с което броят на руските войници в района става около 90 000, предупреди украинското министерство на отбраната. Властите в Москва отговориха, че страната поддържа военно присъствие на своята територия където сметне за необходимо.

Талибаните забраниха употребата на чужда валута в Афганистан. Това може допълнително да влоши икономическата ситуация в страната, която е на ръба на колапса.

Снимка на деня

Новият кмет на Ню Йорк

Демократът Ерик Адамс спечели кметската надпревара в Ню Йорк. Бившият полицай победи опонента си - републиканеца Къртис Слива, и ще поеме управлението на американския град през януари.