К: България | Малките ученици ще се върнат в клас най-рано в сряда, поевтинява или поскъпва природният газ

И още: Екопроверка за бъдеща ферма за насекоми край София, зелените сертификати на закрито ще важат до 30 ноември

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Докато вече официално се говори за делта+ вариант на коронавируса в България, политическите интриги преди изборите продължават. Днес Асоциация "Прозрачност без граници" излезе с позиция по повод решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) всички разписки от машинното гласуване да се броят ръчно и определи решението като "неадекватно" и създаващо редица рискове за изборния процес. Очаква се ВАС да се произнесе по казуса утре.

Прокуратурата пък обяви, че ще поиска постоянен арест за кандидата за президент Боян Расате, след като през уикенда той и група негови привърженици нахлуха в центъра на ЛГБТИ организация.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Най-малките ученици могат да се върнат в класната стая най-рано от 10 ноември

Най-рано в сряда учениците между I и IV клас, които в момента учат дистанционно, ще могат да се върнат в училище, стига родителите им да се съгласят децата им да бъдат тествани за ковид с т.нар. щадящи тестове два пъти в седмицата (в понеделник и четвъртък). Учениците, чиито родители откажат децата им да бъдат тествани, ще остават да се обучават вкъщи дистанционно. Връщането в училище срещу задължително тестване ще важи както за учениците в общини с двуседмична заболеваемост над 750 на 100 000 души (тъмночервени), така и за учениците в общини със заболеваемост между 500 и 750 (червени), гласи нова заповед на МЗ от днес. Така при отказ на родителите децата им да бъдат тествани дистанционното обучение става изцяло задължително и в общините в червените зони.

Не е ясно обаче как точно ще се провеждат часовете, ако някои деца от един клас са тествани, а други - не.

Според заповедта присъственото обучение ще се преустановява при двуседмична заболеваемост от 500 на 100 000 души, освен ако училището не може да осигури безопасна среда - тестване безплатно на всички ученици два пъти в седмицата и задължително тестване или сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен, или PCR тест на учителите и непедагогическия персонал. До този момент учениците в червените зони учеха при ротация на 50% от паралелките онлайн и 50% присъствено.

В общините, където 14-дневната заболяемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти ще могат да избират между два варианта - 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

За кого поевтинява и за кого поскъпва природният газ

Ден след като на 1 ноември КЕВР обяви минимално понижение на цената на природния газ, Асоциацията на работодателските организации в България заяви, че за бизнеса реално ще има повишение - с 27%. Днес от регулатора обясниха, че причината за това разминаване е, че става дума за регулиран и свободен пазар. На първия са топлофикациите и битът, а на втория - бизнесът. "На регулиране от комисията подлежат цените, по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия (топлофикациите)", казаха още от КЕВР, като посочват, че правилата са такива още от пролетта на миналата година и не са били променяни оттогава. Досега обаче между двете цени нямаше голямо разминаване и затова никой не обръщаше внимание. Увеличението на цената за бизнеса през ноември ще струва около 15 млн. лв.

Екоинспекцията ще преразгледа становището си фермата за насекоми край София

Министърът на околната среда и водите Асен Личев ще възобнови производството по издаване на становище на РИОСВ - София, за дейността на фермата за насекоми край село Лозен. Повод за това е недоволството на жителите на селото. Уведомлението за инвестиционно предложение на "Насекомо" АД бе внесено в столичната екоинспекция през юни, като предвиждаше преустройство на производствено-административна сграда в пилотна ферма за насекоми. На 21 септември РИОСВ - София, реши, че няма нужда от ОВОС за проекта, както и че при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони от мрежата "Натура 2000", включително и върху най-близо разположената Лозенска планина.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Установява се, че когато Агенцията по храните е ръководена от Паскал Желязков има спорни данни, които също ще бъдат дадени на прокуратурата. Директно ще ви кажа - въздействие в полза на една много известна фирма за производство на пилешко месо и яйца."

Министърът на земеделието и храните Христо Бозуков, в интервю за "Медиапул"
Министърът на земеделието и храните Христо Бозуков, в интервю за "Медиапул"

ОЩЕ ОТ ДЕНЯ

Зелените сертификати на закрито ще важат до 30 ноември

Зелените сертификати на закрито ще се изискват до 30 ноември според нова заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. С тях се удостоверява ваксинация, преболедуване или негативен резултат от тест за ковид инфекция. Със същата заповед се забранява плановият прием в болницата, както и плановите операции, като изключение от тази забрана се допуска за трансплантации, диагностика и лечение на онкологично болни, инвитро процедури и раждания, рехабилитация и психиатрична помощ. По този начин ще бъде облекчен натискът върху болниците и ще се отвори възможност ненатоварените отделения да бъдат преструктурирани в ковид звена.