К: България | Кирил Домусчиев има участие в концесията на летище София, Соня Янкулова е новият конституционен съдия

И още: Пътните фирми вероятно ще получат анекси за зимното почистване, МВР с нова акция срещу купуването на гласове

Транспортният министър Христо Алексиев
Транспортният министър Христо Алексиев    ©  Юлия Лазарова
Транспортният министър Христо Алексиев
Транспортният министър Христо Алексиев    ©  Юлия Лазарова
Темата на деня днес безспорно беше акцията на МВР срещу пътните строители. Още от началото на мандата си служебният кабинет вади различни факти за раздаваните без конкурси стотици милиони договори през държавното дружество "Автомагистрали" по време на управлението на ГЕРБ, но досега всички те останаха само като думи без особен ефект - най-вече заради липсата на заинтересованост от страна на прокуратурата. Сега обаче министърът на вътрешните работи Бойко Рашков започна акция в офисите на няколко водещи строителя и дори полицията арестува част от шефовете им. Повече по темата вижте тук. А утре МВР ще даде специална пресконференция по случая.

Паралелно с това полицията прави и акции срещу купуването на гласове, като днес бяха задържани хора в Симеоновградско.

ВАС пък излезе с решение по въпроса трябва ли, или не да се броят контролните разписки от машинния вот. Накратко - може да се броят, но това няма да има значение за резултата. Със сигурност обаче подобен ход ще забави изборния процес. Всичко по темата вижте тук.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Транспортният министър Христо Алексиев: Кирил Домусчиев участва с 20% в концесията на "Летище София"

Кирил Домусчиев участва с 20% в концесията на "Летище София". Това заяви служебният транспортен министър Христо Алексиев в интервю за Mediapool. "Потвърдено е от няколко достоверни източника, че фирми на Кирил Домусчиев участват с 20% в концесията, но искам да разбера къде е операторът на летище Мюнхен. Засега го няма, фигурира само на хартия. До момента не съм видял представители на летище Мюнхен, ангажирани с дейността на летище София", заяви още Алексиев.

Официално концесията беше спечелена от обединение от фирми на фонда Meridiam, които имат 99% в българското дружество концесионер "СОФ Кънект", а с 1% е строителят Strabag.

Очакваше се летищен партньор да е оператора на летище Мюнхен, но за изпълнителен директор беше изпратен човек от испанското летище в Севиля.

"Концесионерът "СОФ Кънект" има инвестиционна програма, която трябва да изпълни. До края на тази година трябва да бъдат инвестирани 4.1 млн. евро. Все още чакаме данни от концесионера колко средства са инвестирали до момента. По моя груба оценка направените инвестиции са не повече от 200 000 евро - една тоалетна и 5 дивана. При положение че до края на октомври трябваше да са направени 1 млн. евро. Аз дълбоко се съмнявам, че планираният размер на инвестиции ще бъде направен", каза още Алексиев.

Соня Янкулова е новият конституционен съдия от съдебната квота

Общото събрание на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) избра съдийката от ВАС Соня Янкулова за новия конституционен съдия с деветгодишен мандат, който ще встъпи в длъжност на мястото на Георги Ангелов. До този резултат се стигна след балотаж между Соня Янкулова и Ваня Анчева, на който от 159 съдии, участвали във вота, в подкрепа на Янкулова са гласували 86 души, а за Ваня Анчева - 65, при 8 недействителни бюлетини. Общо кандидатурите бяха четири, на първия тур отпаднаха съдийките Йовка Дражева (16 гласа) и Севделина Червенкова (27 гласа). Повече за кандидатките и значението на избора вижте тук. На 15 ноември т.г. Янкулова ще положи клетва за съдия в КС заедно с Янаки Стоилов, който бе посочен за член на КС от президента. Парламентът също трябва да посочи двама съдии, от които единият ще встъпи в длъжност през февруари, но очевидно депутатите няма да успеят до 15 ноември.

МВР проведе акция срещу купуването на гласове в Хасковска област

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че са задържани 7 души, сред които съпругът и синът на кмета на Симеоновград Милена Рангелова. По думите на Рашков при обиск в дома й са намерени суми на стойност 20 000 лв., 3000 евро и британски лири, както и списъци с имена, оцветени в различен цвят. Останалите задържани са от Хасково, Любимец и с. Малко градище. Акцията се случва 10 дни преди изборите две в едно на 14 ноември.

Кабинетът отпусна 30 млн. лв. за справяне на образованието с коронакризата

Допълнителни 15.4 млн. лв. до края на годината ще получат училищата и детските градини за борба с пандемията, реши служебният кабинет днес. Средствата ще бъдат разпределени на база брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответната образователна институция. Парите могат да бъдат използвани за закупуване на антигенни тестове за учители, които нямат зелен сертификат. Основната им цел обаче е за допълнителни заплащания за педагогическия и непедагогически персонал, който ще участва в тестването на децата два пъти в седмицата. Очертава се завръщането на I-IV клас да се случи най-рано в сряда, когато се планира да започне и тестването. В момента изцяло дистанционно в страната учат малко над 197 000 ученици от 1 до 4 клас в цялата страна в общини с над 500 заболели на 100 000 души, съобщиха от пресцентъра на МОН за "Капитал". Общият брой ученици в начален етап е около 233 000.

Още 15 млн. лв. от актуализацията на бюджета се отпускат за висшето образование и ще бъдат разпределени от Съвета на ректорите. 13.6 млн. лв. ще отидат към субсидията за издръжка на обучението, което се равнява на 11.5% повишение. Целта на финансовата инжекция е да се повиши качеството на дистанционното обучение в университетите, заявяват от МОН.

ОЩЕ ОТ ДЕНЯ

Субсидия за нов електромобил, ако се върне стар дизел

През новия програмен период в България ще има програма за субсидиране на покупките на нови електромобили. Заложената помощ за физически лица е 6135 евро, като тя ще може да се получава чрез лизингова схема. Средствата - общо 60 млн. евро, ще бъдат осигурени от програма "Околна среда". Помощта обаче ще бъде достъпна само за граждани, живеещи в общини с мръсен въздух, които ще трябва да предадат за рециклиране високо емисионните си дизелови коли с категория пре-евро или евро 1.

Почистването на пътищата през зимата вероятно ще се извършва от старите фирми

Въпреки че обяви нови търгове за избор на фирми, които да поддържат пътната мрежа през зимата, Министерството на регионалното развитие вероятно ще разчита на старите компании с рамкови договори от 2019, чийто бюджет отдавна е изчерпан. Причината е, че в новите процедури не се явиха достатъчно кандидати, а няма време да се правят нови поръчки. От друга страна, регионалният министър Виолета Комитова е категорична, че няма как да се плаща по старите рамкови споразумения на пътищарите. Така предложеното от нея решение е със същите фирми да се подпишат анекси за чистенето през тази зима срещу осигурените в бюджета 100 милиона лева.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Новият остров във Варненското езеро

Тиня и пясък, изкопани от дъното на Варненското езеро по проекта за удълбочаване на плавателните канали в него ще бъдат депонирани край бреговете му като "изкуствени острови за гнездене на птици". Това показва заданието на обществена поръчка за проучване, съгласуване и проектиране на пилотния от общо десет острова, предвидени за изграждане в езерото. Процедурата е организирана от Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Срокът за подаване на оферти в нея изтече на 1 ноември, а регистрираните участници в търга са две еднолични дружества - "Проект Трой" и "Промпроект Варна". Цялата тема, публикувана от "Дневник", може да прочетете тук.