К: Бизнес | "Еврохолд" изкупи още 21% от "ЧЕЗ разпределение" за 119 млн. лв., туризмът в ЕС леко се възстановява

И още: Токът пак поскъпва, КЗК отново иска да глоби вносителя на Hyundai, дивидентите глобално достигат нивата от преди пандемията

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

"Еврохолд" изкупи още 21% от "ЧЕЗ разпределение" за 119 млн. лв.

Покупката е резултат от задължителното търгово предложение към миноритарните акционери в разпределителното дружество, след като през лятото застрахователният холдинг придоби българския бизнес на CEZ за 335 млн. евро. Офертата на "Еврохолд" при цена 291 лв. за акция е била приета от 104 физически и 39 юридически лица, като вследствие новият собственик вече ще контролира над 88% от капитала на компанията. Доста по-слаб интерес е имало към аналогичното търгово предложение за другата публична компания - "ЧЕЗ електро", което е прието от едва 19 акционера с 2.3% от капитала, а платената сума е 3.2 млн. лв.

Първоначалната обосновката на "Еврохолд" за справедливите цени на акциите на двете дружества доведе до жалби от акционери и беше коригирана нагоре след предписания от Комисията за финансов надзор. Дори след по-високите стойности и полученото регулаторно одобрение, имаше недоволство, като явно част от инвеститорите са предпочели да запазят акциите си.

Туризмът в ЕС отчита леко възстановяване

През лятото на 2021 г. туризмът показа признаци на възстановяване след продължаващата пандемия от ковид-19. Това показват данните на Eurostat. Най-силни са резултатите през август, като спадът за последния месец от лятото на 2021 г. е 20% в сравнение с август 2019 г., като година по-рано спадът е бил 30%. Подобряване има и за юни и юли. През трите летни месеца, от юни до август 2021 г., 856 милиона нощувки са били прекарани в туристически места за настаняване в ЕС, което е спад с 31% в сравнение с лятото преди пандемията. На другия край на скалата през цялата 2021 г. е април с най-голям спад в броя на нощувките в туристически места - 81% в сравнение с април 2019 г. И през април обаче има подобрение спрямо 2020 г. (тогава спадът е 95%).

Число на деня

223.92 евро/мВтч

e постигната борсова цена днес на енергийната борса. След като миналата седмица цените спаднаха под 200 евро/мВтч, от няколко дни токът в Европа пак е доста скъп. Днес нива под българското има само в Полша, Испания и Португалия. Тази цена е по-висока от средномесечната за ноември с 13.86% и по-висока от средногодишната за 2021 г. с 58.6%. Цените в Румъния и Гърция са по-високи от българските за същата дата с 1.24% и 5.97% съответно.

Цената на газа на спот пазара съвсем леко се увеличава - от 72.625 евро/мВтч за 13/14 ноември на 77.338 евро/мВтч на 15 ноември. Цените се запазват в диапазона на 75 евро за мВтч от началото на месеца.

КОМПАНИИ

КЗК отново се произнесе срещу вносителя на Hyundai

След като през лятото Върховният административен съд отмени рекордната глоба за частна компания в България - 16 млн. лв., срещу вносителя на Hyundai "Индустриал комерс", КЗК отново постанови срещу дружеството. Сега регулаторът определи като антиконкурентни споразуменията на "Индустриал комерс" и някои от дилърите й на автомобили и части. Основното обвинение е, че автомобилната компания е нарушила правилата на Европейския съюз, като е налагала географски и ценови ограничения на дилърите си. Финансово наказание все още няма, тъй като ответниците имат 50 дни да представят възраженията си. Сагата се проточи девет години, през които мина на две инстанции във ВАС.

ПАЗАРИ

Акциите на Philips поевтиняха с над 11%

Понижението дойде, след като в неделя американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) обяви, че е направила внезапна проверка в завод на Philips. През септември нидерландският производител на електроника обяви, че ще изтегли над 4 млн. медицински респиратора, след като стана ясно, че машините съдържат материал, тип пяна, която се разгражда и е токсична за пациентите.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата не е открила допълнителни нарушения, но настоява за проверка от "независима лаборатория, която да определи какви потенциални рискове за безопасността и здравето може да произхождат за пациентите от пяната на силиконова основа". През октомври Philips обяви, че ще задели 500 млн. евро, за да изтегли обратно машините, като в резултат намали и прогнозите си за приходите през 2021 г.

Дивидентите достигат нивата отпреди пандемията

Дивидентите глобално са на път да надминат нивата отпреди пандемията до края на годината, което е по-рано, отколкото анализаторите очакваха. Плащанията на акционерите през третото тримесечие са само с 2% под рекордното им ниво от началото на 2020 г. според данни от дивидентния индекс на Janus Henderson, британска инвестиционна компания, цитирани от FT. Дивидентите нарастват с 22% в световен мащаб на годишна база, като 90% от компаниите или ги увеличават, или ги запазват непроменени през третото тримесечие на 2021 г. С покачващите се цени на суровините много добивни компании обявиха рекордни печалби, което от своя страна увеличи плащанията на акционерите. Очаква се BHP да бъде най-големият платец на дивиденти в света тази година, разпределяйки близо 19 млрд. долара на акционерите.