К: Свят | Джо Байдън и Си Цзинпин се срещат виртуално днес, ЕС подготвя още санкции срещу Беларус

И още: Японската икономика се свива с 3% на годишна база, семейни размествания по върха на властта във Филипините

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Джо Байдън и Си Цзинпин се срещат виртуално днес

Какво (ще) се случи? Джо Байдън и Си Цзинпин, президентите на двете най-големи икономики в света САЩ и Китай, ще разговарят днес вечерта (американско време) на виртуална среща. Макар и в дигитална обстановка, срещата се третира като такава на най-високо равнище. Според предварителната информация посланието на Байдън към Китай ще бъде страната "да играе по правилата". От своя страна Си Цзинпин ще постави ударение върху Тайван, където напрежението е високо вече от месеци. Друга важна тема със сигурност ще са търговските мита и бариери между двете държави - политика, която бе започната от Доналд Тръмп и оставена практически непокътната от наследника му Байдън.

Защо това е важно? Китай и САЩ са в обтегнати отношения от години насам. Смяната на Тръмп с Байдън не промени нищо в тази посока, въпреки че в някои случаи има поводи за откъслечен оптимизъм: миналата седмица например двете най-големи икономики подписаха климатично споразумение. Темата за Тайван например е сложна още в основата си, защото на теория САЩ следва политиката "Един Китай" - изискването на Китай всички страни по света да признаят Тайван за част от Китай. На практика обаче това не е така и САЩ помага на Тайван и смята Китай за агресивна страна, особено откакто Си Цзинпин циментира властта си.

Европейският съюз подготвя още санкции срещу Беларус

Какво се случи? Външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) решиха в понеделник да наложат още санкции срещу Беларус малко след като правителството на Александър Лукашенко обяви за "абсурдни" обвиненията, че влошава мигрантската криза на границата с Полша. Санкциите ще бъдат добавка към вече съществуващите, които бяха наложени миналата година след вота за президент и последвалите масови протести в страната.

Защо това е важно? Европа смята, че Беларус създава фалшива мигрантска криза с цел да изнудва съюза. През последните месеци по границата с Полша, Литва и Латвия се появиха хиляди мигранти от страни като Ирак, Афганистан, Конго и Камерун. Новите мерки са насочени най-силно към авиолиниите, които прекарват хора от Африка в Беларус с цел след това да влязат в Европа. Най-лоша е ситуацията на границата с Полша, която защитава най-твърдо границите си. Литва и Латвия също вече взимат мерки, като поставят огради и бодлива тел по земните си граници. Досега на границата са починали осем души - от измръзване и преумора.

Снимка на деня

Латвийски войници поставят бодлива тел на границата с Беларус в очакване на мигранти.

Още важни новини от света

Японската икономика се е свила с 3% на годишна база през третото тримесечие. Резултатът е значително по-лош, отколкото очакваха повечето икономисти - спад от 0.8%. Япония усеща силни икономически трусове заради коронавируса. Основната причина за свиването са по-ниския износ и пониженото потребление на бизнеса.

Семейни размествания по върховете във Филипините. Настоящият президент на страната Родриго Дутерте обяви, че следващата година ще се кандидатира за сенатор. Това се случва малко след като дъщеря му обяви, че на изборите през май 2022 г. дъщеря му Сара Дутерте-Карпио ще се кандидатира за вицепрезидент. В момента Сара Дутерте е кмет на град Давао - пост, на който наследи именно баща си. Двамата са от различни партии.

Синът на Кадафи се кандидатира за президент в Либия. Сейф ал Ислам, синът на либийския диктатор Муамар Кадафи, който беше свален от власт преди 10 години, се кандидатира за президентските избори в Либия. Изборите за парламент и президент трябва да се проведат на 24 декември.