К: България | Преговорите за кабинет започват; икономиката се забавя

И още: Проблеми с прокурори в БФС, президентски дебат все пак ще има

Лидерите на ПП Асен Василев и Кирил Петков са и на първо място по преференции в страната
Лидерите на ПП Асен Василев и Кирил Петков са и на първо място по преференции в страната    ©  Лили Тоушек
Лидерите на ПП Асен Василев и Кирил Петков са и на първо място по преференции в страната
Лидерите на ПП Асен Василев и Кирил Петков са и на първо място по преференции в страната    ©  Лили Тоушек

Започнаха преговорите за кабинет, които, изглежда, победителите от "Продължаваме промяната" (ПП) имат намерение да проведат бързо, за да са готови при получаването на мандата.

В същото време вече в два от бъдещите им партньори има лидерска криза, което поставя и ПП и президента Румен Радев в особена позиция преди балотажа.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова подаде оставка (но ще остане на поста си още месеци) и обвини хора от служебното правителство и предизборния щаб на държавния глава, че са работили срещу социалистите на изборите в неделя. За тези, които харесват Мика Зайкова от ИТН в парламента, има лоша новина - тя няма да е депутат.

Kои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Преговорите започват, Корнелия Нинова даде оставка

Ето най-важното от събитията след изборния ден, които продължават да доминират новинарския поток.

  • Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" обяви, че преговорите за кабинет вървят вече с трите партии, които трябва да го подкрепят - "Демократична България", БСП и ИТН. И трите партии потвърдиха, че са получили покани да споделят програми и приоритети.
  • Кирил Петков посочи две неща, по които ще настояват за общи позиции: махането на главния прокурор и на ръководителя на КНКОНПИ. "Искаме работеща прокуратура", заяви Петков пред "Нова тв".
  • Лидерът на БСП обаче междувременно подаде оставка заради лошия изборен резултат. Корнелия Нинова обвини индиректно президента Радев в действия против нея, след като посочи, че говорителят на служебния кабинет Антон Кутев и част от инициативния комитет на президента са поискали оставката ѝ. Според нея "новата президентска партия" ПП е отнела 10-15% от вота за БСП. Така БСП става втората партия в потенциално бъдещо управление, която има лидерска криза, след оставките в ДБ.
  • Асен Василев събира най-много лични преференции на тези избори - над 11 хил., показва проверка на "Дневник". Следват го Кирил Петков, Христо Петков (Ицо Хазарта) и, не особено изненадващо, вечния "преферент" в листите на ГЕРБ - сина на легендарния кмет на Симитли и бивш футболен съдия Стефан Апостолов.

Президентски дебат все пак ще има

Единственият дебат между участниците в балотажа за президент Румен Радев и Анастас Герджиков ще бъде организиран и излъчен от БНТ в четвъртък - 18 ноември, от 20 часа.

Ръстът на икономиката се забавя до 0.4% през третото тримесечие

След отчетения рекорден ръст на икономиката от 7% през второто тримесечие на годината през третото тя се забавя до едва 0.4%, показват експресните оценки на националната статистика. Това е и най-ниският ръст в ЕС в сравнение с всички държави, които публикуват подобна статистика днес.

Двигател продължава да е основно потреблението и донякъде износът, докато сривът при инвестициите дори се увеличава. На тримесечна база БВП расте с 0.9%, движен единствено от потребление. Данните донякъде са в синхрон с тези на останалите икономики по света, които след силно второ тримесечие отчитат забавяне през третото.

Повечето институции очакват в края на годината икономиката на България да финишира с резултат около 3.5-4% реално увеличение, което е под средното за региона. Много от тях ревизираха прогнозите си надолу, след като стана ясно, че почти сигурно тази година България няма да получи очакваните 1.6 млрд. лв. аванс по Плана за развитие.

СНИМКА

Павлина Панова е новият председател на Конституционния съд

Панова е конституционен съдия от 2018 г., преди това е дългогодишен наказателен съдия, зам.-председател на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия.

Панова е съдия с безупречна професионална репутация, беше кандидат за председател на ВКС през 2014 г., но мнозинството предпочете Лозан Панов. Била е съдия ад хок в Европейския съд по правата на човека.

Още от деня

Прокурорска проверка в БФС и спиране на вписването

Новият стар ръководител на българския футбол Борислав Михайлов има два проблема: днес стана ясно, че Софийският градски съд е спрял вписването му като председател на БФС заради жалби от три клуба срещу множество нередности на последния конгрес на съюза.

Изявленията на неговия конкурент Димитър Бербатов преди няколко седмици за нарушения при поръчките за строителство на новата национална футболна база пък са предизвикали прокурорска проверка. Това е потвърдила софийската прокуратура пред "24 часа".

Столична община актуализира бюджета с 20 млн. лв. заради скъпия ток

За да покрие двойно по-високите разходи за ток и газ на "Метрополитен", "Столичен електротранспорт" и "Столичен автотранспорт", както и за улично осветление, общината да даде 11.7 млн. лв. повече тази година, предлага кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя аргументира това с по-високите сметки за електроенергия, както и с по-малкото пътници в градския транспорт. Предложението за актуализация предвижда още и 2.5 млн. лв. да се заделят за отчуждения за бъдещия пробив по "Тодор Каблешков" и "Филип Кутев", а други 3.5 млн. лв. за поддръжка и изграждане на уличната мрежа.

Покриването на разходите ще стане чрез 10 млн. лв. събрани приходи в общината от данък върху възмездното придобиване на имущество, други 6.6 млн. лв., които общината е получила от спечелено дело срещу МОСВ за наложена финансова корекция, както и 3.3 млн. лв. от държавния бюджет.

Фандъкова подчерта, че 1.5 млн. лв. ще отидат допълнително за общинските болници, а още 300 хил. лв. за довършването на културното пространство "Топлоцентрала".