К: Бизнес | Пътниците на летище София са се увеличили с 61% през октомври, токът отново счупи ценови рекорд

И още: еMAG отваря първия си обект в Пловдив, златото се покачи до най-високата си цена от пет месеца

Възстановяването на полетите върви, но още е на ниво от 60% на това преди пандемията
Възстановяването на полетите върви, но още е на ниво от 60% на това преди пандемията
Възстановяването на полетите върви, но още е на ниво от 60% на това преди пандемията    ©  Велко Ангелов
Възстановяването на полетите върви, но още е на ниво от 60% на това преди пандемията    ©  Велко Ангелов
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Пътниците на летище София са се увеличили с 61% през октомври

Пътниците на летище София са се увеличили с 61% през октомври спрямо година по-рано за същия месец. Това показват данните на столичната аерогара, публикувани от SeeNews. За изминалия месец през летището са преминали 380 953 пътници, докато година по-рано през кризисната 2020 г., в която въздушният трафик буквално беше блокиран заради пандемията, те са били 236 053. От летището вече заявиха, че очакванията са броят на пътниците са е с 20-30% по-висок за годината в сравнение с 2020 г. Преди ковид-19 през октомври 2019 г. пътниците на летище София са били 595 352.

Индустриалните имоти в София - 8% доходност, 4.3% свободни площи

Предлагането на логистични и складови площи в София нарасна с 82 хил. кв.м през периода юли - септември и достигна общ обем почти 1.57 млн. кв.м по данни на Cushman & Wakefield Forton. Свободните площи се увеличават леко до 4.3%. По-голям е делът им в големите новоизградени обекти извън града, докато търсенето е насочено главно към средно големи градски логистични проекти. Наемите на първокласни площи леко се повишават. За средно големи проекти те достигат 4.3-4.5 евро на кв.м, а складове над 10 000 кв.м се отдават за около 3.8-4 евро на кв.м. Доходността от първокласни индустриални имоти в София остава стабилна на около 8% на годишна база. През периода са финализирани два градски логистични проекта - Botevgradsko Logistics Park (29 000 кв.м) и Logistics Park RGS-Фаза 3 (7000 кв.м). Към края на 2021 проектите в етап на строителство в София надхвърлят 440 хил. кв.м. Най-активни са търговските вериги, дистрибуторите и куриерските компании, казват от C&W Forton.

Токът отново счупи ценови рекорд

Плавната посока на поскъпване от последните дни на борсовия ток днес беше нарушена със скок от 10.8% до абсолютно рекордно ниво - 248.09 евро/мВтч. Преди почти месец беше счупен предходният - с ниво 246 евро/мВтч. Днес в почти цяла Европа стойностите са по-ниски. Единствено Гърция (254.33) и Румъния (248.46) имат по-висока цена от България. Вероятното обяснение за новата екстремна стойност е износ на български ток към Румъния и Гърция.

Нови конкурси за директори на държавни транспортни предприятия

Министърът на транспорта Христо Алексиев издаде заповед за обявяване на конкурси за избор на членове на управителните съвети в няколко държавни дружества, както и за генерален директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Търсят се още член на УС на предприятието и член на УС на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Държавните дружества, за които има конкурси за членове на съвета на директорите, са "Холдинг БДЖ", "Пристанище Бургас" и по двама за "Пристанище Варна" и "Транспортно строителство и възстановяване". Конкурсите са в две части: писмена и устна. Писмените концепции на кандидатите ще бъдат публикувани на интернет страницата на министерството, а изслушванията - на Facebook страницата на ведомството.

КОМПАНИИ

еMAG отваря първия си обект в Пловдив

eMAG ще отвори първия си физически обект извън София. Той ще започне работа в четвъртък в Mall Plovdiv, ден преди най-голямото събитие на онлайн магазина - eMAG Black Friday, който ще е на 19 ноември. Магазинът има общо 350 кв.м търговска и складова площ и ще работи всеки ден между 11 и 20 ч. Складовата наличност на място ще поддържа към 4000 артикула. Обектът е третият такъв на eMAG в България след двата в "Сердика център" и Paradise Center в София.

ПАЗАРИ

Златото се покачи до най-високата си цена от пет месеца

Цената на златото се доближава до 1900 долара за тройунция благодарение на нарастващите притеснения на инвеститорите, свързани с инфлацията. Металът е поскъпнал с над 6% за последните две седмици, но все още е в негативна територия от началото на годината (-1.5%). Очакванията на анализаторите са цените на златото да продължат да се покачват, докато инфлацията расте, защото се приема като актив за хеджиране срещу инфлацията - стойността му нараства, когато покупателната способност на долара намалява.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал