К: Свят | Германия спря сертифицирането на "Северен поток 2"; Си Цзинпин и Джо Байдън опитаха да намалят напрежението

И още: Заетите в частния сектор на Великобритания вече са повече от преди пандемията; Русия взриви стар съветски спътник в Космоса

Първите доставки на газ по "Северен поток 2" могат да се случат най-рано в средата на 2022 г.
Първите доставки на газ по "Северен поток 2" могат да се случат най-рано в средата на 2022 г.
Първите доставки на газ по "Северен поток 2" могат да се случат най-рано в средата на 2022 г.
Първите доставки на газ по "Северен поток 2" могат да се случат най-рано в средата на 2022 г.
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подбора от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Германия спря сертифицирането на "Северен поток 2"

Какво се случи? Енергийният регулатор на Германия обяви, че сертифицирането на газовата връзка "Северен поток 2" е била спряна. Тръбата не може да бъде одобрена, защото нейните собственици все още не са създали опериращо дружество, което да работи в рамките на германското законодателство. "Сертифицирането на операциите на "Северен поток 2" ще бъде възобновено едва когато операторът се организира в юридическа форма, която покрива изискванията на германския закон", пише в решението на регулатора. До този момент официални реакции от страна на руското или германското правителство няма. Според анализатори новината означава, че газът от Русия към Германия няма да тръгне поне до средата на 2022 г.

Защо това е важно? Новината рязко повиши цената на договорите за газ във Великобритания и Европа за декември със съответно 10 и 8% - на холандската борса цената достигна 89 евро за мегаватчас, близо до рекордно високата стойност през изминалия месец.

"Северен поток 2" е колкото чисто газов проект, толкова и политически. От една страна, той ще гарантира на Германия и други европейски страни повече и по-евтин газ, но, от друга, ще направи континента още повече енергийно зависим от Русия. САЩ се противопоставят открито на проекта, а "Газпром" е обвинявана от някои правителства, че изкуствено ограничава износа си към Западна Европа, за да накара Германия да ускори одобрението на проекта. Тази година обаче Европа се оказа между чука и наковалнята заради високите цени на енергията и опасността от спиране на тока на някои места.

Джо Байдън и Си Цзинпин опитаха да намалят напрежението

Какво се случи? Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин проведоха виртуална среща на високо ниво, в която обсъдиха редица теми - от Тайван, Афганистан и Хонконг до климатичните промени и търговията между двете държави. Новината от срещата обаче бе самият тричасов разговор, а не съдържанието му - както коментира икономистът Велиян Веранто пред Reuters: "Поне си говорят." Двамата се опитаха да смекчат напрежението между двете най-големи икономики в света, което се покачва от години насам, но Китай все пак начерта "червена линия" по отношение на Тайван - островът, който тя държи, че е нейна територия.

Защо това е важно? Разговорът е едва трети между двамата за последните десет месеца, в които Байдън е президент на САЩ. Преди това двамата са се срещали като вицепрезиденти на страните си. Едно от очакванията към Байдън бе, че като президент той ще смекчи напрежението между САЩ и Китай, което ескалира по време на президентството на Доналд Тръмп. Това не се случи и повечето мерки на бившия американски президент бяха оставени. Опитът за по-мек разговор и по-малко конфронтация обаче може да се разглежда и като сигнал, че скоро двете страни ще възобновят търговските преговори помежду си.

Снимка на деня

Още важни новини от света

Русия унищожи стар съветски спътник и създаде куп космически главоболия. По този начин властите умишлено са създали облак от 1500 орбитални фрагмента, които се движат с огромна скорост около Земята и ще застрашават космическите полети години наред.

Броят на заетите в частния сектор във Великобритания вече е по-висок, отколкото преди пандемията. Британската икономика е добавила 160 хил. работни места в частния сектор през октомври, с което общият брой заети вече е с 0.8% над нивото от февруари 2020 г., преди настъпването на коронавируса. Това е добър сигнал и за централната банка Bank of England, която може да вдигне лихвените проценти още преди края на годината.

Швеция се опитва да стигне до правителство. Финансовият министър Магдалена Андерсон от Социалдемократическата партия е получила още време за опитите си да състави правителство заедно с Лявата партия. Надеждата на Андерсон е Швеция да има кабинет до 22 ноември, а тя да се превърне в първата жена - премиер на Швеция. Миналата седмица нейният съпартиец Стефан Льовен подаде оставка като премиер.