К: България | ДПС индиректно подкрепи Герджиков, 4 млн. лв. на година за суперкомпютъра

И още: Още 250 млн. лв. се отпускат за 60/40, оставка заради болница "Лозенец"

Ръководството на ДПС описа профил на желан президент и заяви, че избирателите им са "достатъчно мъдри", за да разпознаят сами за кого става дума
Ръководството на ДПС описа профил на желан президент и заяви, че избирателите им са "достатъчно мъдри", за да разпознаят сами за кого става дума    ©  Лили Тоушек
Ръководството на ДПС описа профил на желан президент и заяви, че избирателите им са "достатъчно мъдри", за да разпознаят сами за кого става дума
Ръководството на ДПС описа профил на желан президент и заяви, че избирателите им са "достатъчно мъдри", за да разпознаят сами за кого става дума    ©  Лили Тоушек

България остава на последно място в ЕС по брой на ваксинирани, но не и по налични ваксини. Изправена пред нежеланието на огромен брой хора да се ваксинират срещу болестта, страната подарява 260 хил. дози Pfizer на Босна и Херцеговина и същевременно продава същото количество, отново на тази държава.

Така България се превръща в нещо като разпределителен център за ваксини: поради членството си в ЕС се сдоби с огромни количества по договор, до които страните извън съюза нямаха достъп, и сега ги препродава и подарява.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук

Най-важното от деня

ДПС подкрепи индиректно Герджиков срещу Румен Радев

Партията не подкрепи официално кандидат-президента Анастас Герджиков за балотажа, но все пак даде негласен сигнал на електората си да гласува за професора, подкрепен от ГЕРБ.

В специално изявление лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не спомена името на нито един от двамата кандидати, но очерта профила на президента така:

  • обединител на нацията; стожер на конституцията; поле за съгласия в кризи и нормално време.

"Обединител на нацията" е най-често използваното от самия Герджиков, както и от ГЕРБ определение за ролята на президента. Самото ДПС заедно с партията на Борисов в последната година наричат Радев "разединител" на нацията, включително с обвинения, че "или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република". По думите на Карадайъ ръководството на движението е решило, че "избирателят на ДПС е много мъдър и ще избере президент, който най-много се доближава до така очертания профил".

Защо е важно? ДПС и ГЕРБ са "партиите на статуквото", които са в изолация в последните два парламента и вероятно и в този. Те се намират в конфликт с Радев заради действията на служебното правителство и акциите на служебния министър Бойко Рашков срещу купуването на гласове.

Президентската институция е последната битка в момента, която могат да спечелят. Разликата между настоящия президент и Анастас Герджиков е над 700 хил. гласа, но въпреки това при ниска избирателна активност и консолидация на анти-Радев вот са възможни изненади.

Защо не директна подкрепа? Тази половин дистанция е логична: пряката подкрепа за Герджиков ще отблъсне потенциални гласове от привърженици на други партии.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

Рекордно ниска е била избирателната активност за президентския вот

Това показват официалните данни на ЦИК, според които в президентските избори на 14 ноември са участвали под 2.7 млн. души, или малко над 40% от избирателите. Това е най-ниската активност, регистрирана на първи тур на президентски избори в историята на България изобщо.

Очакванията са за също така рекордно ниска активност в парламентарния вот. Тя все още не е официално обявена от ЦИК, но е възможно да падне дори под 40%.

Още пари за 60/40

Правителството одобри допълнителен трансфер от 250 млн. лв. по бюджета на Националния осигурителен институт. Средствата ще се използват по мярката 60/40 за изплащане на средства за запазване на заетостта на работници и служители в засегнатите от пандемията сектори. Според изчисленията на кабинета така около 65 хил. работници и служители ще запазят работните си места. Парите са намерени, както е обичайно по това време на годината - част идват от резерва за непредвидени или неотложни разходи за 2021 г. в бюджета.

Издръжката на суперкомпютъра е почти 4 млн. лв. на година

Държавата ще увеличи капитала на "София тех парк" чрез парична вноска на стойност 3.8 млн. лв., реши правителството на заседанието си в сряда. Средствата ще се използват за покриване на експлоатационните разходи и поддръжката през 2021 г. на българския петаскейл суперкомпютър, доставен миналата година.

Капиталът на "София тех парк" в момента е 85.3 млн. лв., като Министерството на икономиката държи 89.19% от акциите директно, а останалите - през Държавната консолидационна компания. Основните приходи на парка в момента идват от наеми, като за първите девет месеца на 2021 г. те са в размер на малко над 2 млн. лв. Дружеството обаче остава на загуба, като я намалява от 2 млн. лв. през 2019 г. на 565 хил. лв. през 2020 г. само заради пари от европрограмата "Конкурентоспособност".

Още от деня

Конфликт на интереси в "Лозенец", с министерска оставка

В рамките на месец КПКОНПИ излезе с коренно противоположни становища за конфликт на интереси при директори на държавни болници - оневини назначения от ГЕРБ директор на "Александровска" проф. Димитър Буланов, подписал договор сам със себе си, но пък днес намери конфликт на интереси за същото деяние на назначения от служебното правителство нов директор на правителствената болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев.

Вечерта премиерът освободи зам.-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров, в чийто ресор беше болничната помощ и назначенията на директори на държавни клиники. Мотиви за освобождаването на Петров не бяха посочени, но в сектора са категорични, че той плаща за това назначение.

ВиК - Хасково, изнемогва заради тока

В Хасково местното ВИК не може да покрива задълженията си. Те са за над половин милион лева за доставена електроенергия и са просрочени, защото надвишават всичките им приходи. Единственото решение изглежда да е финансова инжекция от държавния "ВиК холдинг", който да спаси ситуацията и да предотврати спиране на ВиК функциите в региона - като такава намеса вече имаше в други области в страната.