К: Свят | Турската лира пак поевтинява рязко; EK ограничава вноса на храни заради обезлесяване

И още: Инфлацията във Великобритания достигна 10-годишен връх, САЩ и Япония обявиха ново търговско споразумение

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е шумен привърженик на ниските лихви, въпреки падащата покупателна способност в страната
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е шумен привърженик на ниските лихви, въпреки падащата покупателна способност в страната    ©  Reuters
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е шумен привърженик на ниските лихви, въпреки падащата покупателна способност в страната
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е шумен привърженик на ниските лихви, въпреки падащата покупателна способност в страната    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подбора от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Турскатa лира с ново рекордно поевтиняване, централната банка вероятно отново ще намали лихвите

Какво се случи? Турската лира поевтиня до нови рекорди спрямо долара и еврото, след като се очаква централната банка на заседанието си в четвъртък отново да намали лихвите в унисон с желанието на президента Реджеп Ердоган. Котировките достигнаха 10.44 лири за долар и 10.81 за евро. През последните години лирата се обезценяваше рязко на няколко пъти, всичките от които свързани с управленски решения на президента. Самият той е шумен противник на високите лихви и постоянно натиска централната банка да ги сваля с цел да стимулира растежа на икономиката. Ердоган игнорира притесненията на икономисти и инвеститори, че инфлацията е извън контрол, а ако има растеж, той е само номинален.

Защо това е важно? След като централната банка през септември и октомври предприе курс на намаляване на лихвените проценти, девалвацията на турската лира продължи. Турската лира е най-бързо поевтиняващата валута спрямо долара през тази година, като досега е загубила 39% от стойността си. Сривът се отразява не само за изплащането на външния дълг. Инфлацията скочи до близо 20%, четири пъти над заложената от правителството цел.

Според репортаж на Financial Times от страната най-тежката част от комбинацията на девалвиране на валута, органична инфлация и счупена верига на доставките логично се носи от производителите в частния сектор. Индексът на производствените цени в Турция е нараснал с 46% на годишна база през октомври.

ЕК се стреми да ограничи обезлесяването със забрана за внос на храни

Какво се случи? Европейската комисия ще опита да забрани вноса на храни, включително говеждо месо и кафе, от райони, изложени на риск от обезлесяване. Брюксел подготви регламент, който цели да защити най-уязвимите гори в света. ЕК ще се насочи към шест селскостопански продукта - говеждо месо, соя, палмово масло, кафе, какао и дървен материал, като ще изисква от компаниите да доказват, че продуктите, които продават на единния пазар на ЕС, не са допринесли за незаконно обезлесяване или деградация на горите в резултат на селскостопанската дейност.

Защо това е важно? Проектозаконът, който трябва да бъде одобрен от правителствата на ЕС и Европейския парламент, идва по-малко от седмица след като над 100 световни лидери обещаха да сложат край на глобалното обезлесяване до 2030 г. на срещата на върха на ООН COP26. Шестте продукта представляват около 19% от вноса на стоки в ЕС, като забраната има за цел да намали въздействието на европейското потребителско търсене върху горите и местните общности в света.

Снимка на деня

Училища и университети бяха затворени в Делхи заради замърсяването на въздуха, но някои йога ентусиасти продължиха дейността си по парковете в индийския град.

Още важни новини от света

Инфлацията във Великобритания достигна 10-годишен връх. Потребителските цени са се вдигнали с 4.2% през октомври, с 0.3 пр. п. повече, отколкото очакваше централната банка Bank of England. Данните наред със знаците за възстановяване на пазара на труда в страната до нивата от преди пандемията засилват значително възможността за вдигане на лихвените проценти още в края на тази година.

САЩ и Япония обявиха ново търговско споразумение. То не е цялостна търговска сделка, а допълнително обвързване за работа в сферата на трудовата политика, околната среда и дигиталната търговия. В него е записан конкретен фокус върху "проблемите с трети страни", референция към Китай и по-агресивната политика на страната през последните години.

ООН и Международната организация по миграцията получиха достъп до беларуската граница. Според двете институции условията за заклещените мигранти са "ужасни" и за тях няма храна, вода, медицински грижи или дори подслон. През следващите дни се очаква температурите да паднат още повече, което най-вероятно означава допълнителни смъртни случаи от измръзване. Полша отказва да пусне мигрантите на територията си, а всеобщото европейско мнение е, че кризата е дирижирана от Минск.