К: Бизнес | Държавата направи съмнително назначение в БАЕЗ, покупките на нови коли в ЕС падат с 30% през октомври

И още: "Ейч Ар кепитъл" излиза на борсовия сегмент BEAM

Владимир Тодоров беше спряган за зам.-председател на КФН през 2020 г., но до избирането му не се стигна заради противоречиви моменти в биографията м
Владимир Тодоров беше спряган за зам.-председател на КФН през 2020 г., но до избирането му не се стигна заради противоречиви моменти в биографията м    ©  Георги Кожухаров
Владимир Тодоров беше спряган за зам.-председател на КФН през 2020 г., но до избирането му не се стигна заради противоречиви моменти в биографията м
Владимир Тодоров беше спряган за зам.-председател на КФН през 2020 г., но до избирането му не се стигна заради противоречиви моменти в биографията м    ©  Георги Кожухаров
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Икономическото министерство разширява надзорния съвет на БАЕЗ със съмнително назначение

В ръководния орган на държавната компания, специализирана в експортно застраховане, влиза председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи (БАПК) Владимир Тодоров. Той беше спряган за зам.-председател на КФН през 2020 г., но до избирането му не се стигна заради противоречиви моменти в биографията му. Сега Тодоров е избран с конкурс и вече е получил регулаторно одобрение. Освен него в надзора на БАЕЗ влизат още Бойка Василева, която в миналото е била в борда на "Креди агрикол България", а също и като независим член - Николай Мишкалов, който от 2015 до 2017 е бил изпълнителен директор на държавния застраховател.

Число на деня

224.22 евро/мВтч

е борсовата цена на тока в България днес, след като вчера беше ударен абсолютен рекорд и средната стойност на електроенергията достигна почти 500 лв./мВтч, като в отделни часове на деня има и стойности от над 600 лв. Днес нивата са с 11% надолу. И за разлика от предните дни в България цените не са най-високи, а са по-скоро на средно равнище.

КОМПАНИИ

Инжeнepният цeнтъp нa Воѕсh отваря втори офис в София

Инжeнepният цeнтъp нa Воѕсh в Бългapия отваря втори офис, отново в Coфия тex парк. Toй щe бъдe в нoвoпocтpoeнaтa тaм частна офис сграда Ѕуnеrgу Тоwеr и ще е с площ от 5500 кв.м. Цeлтa е центърът да се пpeвъpнe в xъб, oт който дa излизaт цялocтни продукти, което e cвъpзaнo cъc cъздaвaнeтo нa oтдeли зa xapдyep и мexaничeн дизaйн. Такова звeнo вeчe имa oт минaлaтa гoдинa. Планът e дo края нa тaзи гoдинa бpoят нa cлyжитeлитe дa се yвeличи дo нaд 450. Coфтyepнитe paзpaбoтчици се зaнимaвaт cъc cиcтeми зa "yмнo" шoфиpaнe, бaзиpaни нa бeзпилoтни тexнoлoгии c изкуствен интелект. Гpyпaтa нa Воsсh имa значителен дял и в пpoизвoдcтвoтo нa мexaнизми зa зaдвижвaнe нa електрически вeлocипeди.

"Ейч Ар кепитъл" излиза на борсовия сегмент BEAM

"Ейч Ар кепитъл" става поредната компания, която планира да излезе на пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM, организиран от фондовата борса БФБ. Дружеството вече е подало заявление и планира да емитира до 330 хил. акции с емисионната стойност 4.48 лв., с което може да набере малко под 1.5 млн. лв. Компанията е създадена през 2017 г. и има инвестиции в две дружества - "Агригейт медия" с 65%, както и 19% в "Кънвиниънс", която стои зад бранда eBag. Собственици на "Ейч Ар кепитъл" са наследниците на покойния създател на "Дарик радио" Радосвет Радев и на Христо Христов, който е изпълнителен директор. Миналата седмица на BEAM излезе "Смарт органик", която набра 5.8 млн. лв., а такива планове вече обяви и "Дронамикс". От началото на годината на сегмента се листнаха още няколко компании, сред които "Биодит", "Импулс I", "Синкарс" и "Инфинити капитал".

Продажбите на нови автомобили в ЕС се свиват с 30% през октомври, в България - с 14%

Броят на регистрираните нови автомобили в Европейския съюз е с 30.3% по-нисък през октомври 2021 г. спрямо същия месец на предходната година. Това е четвъртият пореден месец на спад тази година. С 665 001 продадени бройки за месеца това е и най-слабият резултат за годината, като повечето пазари в ЕС претърпяха двуцифрени загуби, включително четирите най-големи: Италия (-35.7%), Германия (-34.9%), Франция (-30.7%) и Испания (-20.5%).

За България спадът на регистрираните нови автомобили за октомври е 13.7%. Общо за първите 10 месеца на годината в евросъюза има лек ръст от 2.2% при регистрираните леки автомобили, които възлизат общо на около 8.2 млн. броя. Спадовете са заради кризата с доставките на полупроводници. За България също има ръст на общият брой регистрирани нови автомобили, който е 9%. Или от 19 117 на 20 842.

Петя Владимирова става член на Управителния съвет на "Кауфланд България"

От началото на декември прокуристът в "Кауфланд България" Петя Владимирова става член на управителния съвет на компанията.

Владимирова има над 16 години професионален опит, 14 от които като част от екипа на веригата. Тя ще продължи и управлението на дирекция "Централни отдели", която оглавява от две години. През последните 2 години под нейно ръководство започна експанзия и модернизация на досегашните обекти на Kaufland в цялата страна, като общата инвестиция за този период надхвърля 34 млн. лв.

ПАЗАРИ

Акциите на Nvidia поскъпват с близо 10%

Американският производител на чипове обяви приходи от над 7 млрд. долара през третото тримесечие. Компанията повиши и очакванията си за постъпленията до края на годината, след като изпълнителният директор на Nvidia - Дженсън Хуанг, увери инвеститорите, че компанията няма да има проблеми с доставките по време на празниците. "Чувстваме се много добре относно ситуацията ни с доставките, особено от втората половина на тази година и занапред", каза Хуанг на конференцията след отчета. Акциите на Nvdia поскъпват с близо 10%, като от началото на годината са увеличили стойността си с над 120%. Пазарната капитализация на производителя на чипове вече надхвърля 750 млрд. долара.