К: Свят | Беларус започва изтегляне на мигрантите от границата, Полша отрича; Байдън иска разследване на цената на горивата

И още: Турската лира продължи срива си и в четвъртък, Япония ще приема повече имигранти, снимка на мейл

Мигранти на границата между Беларус и Полша. Едно от притесненията на правителства и организации е, че смъртните случаи сред заклещените ще се увеличат при по-ниски температури
Мигранти на границата между Беларус и Полша. Едно от притесненията на правителства и организации е, че смъртните случаи сред заклещените ще се увеличат при по-ниски температури    ©  Reuters
Мигранти на границата между Беларус и Полша. Едно от притесненията на правителства и организации е, че смъртните случаи сред заклещените ще се увеличат при по-ниски температури
Мигранти на границата между Беларус и Полша. Едно от притесненията на правителства и организации е, че смъртните случаи сред заклещените ще се увеличат при по-ниски температури    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Беларус казва, че е започнала изтегляне на мигрантите от границата. Полша казва, че натискът се засилва

Какво се случи? Беларуските власти са започнали да изтеглят мигрантите от граничния пункт с Полша "Кужница-Брузги", твърдят от Минск. От своя страна Ирак вече е започнал регистрацията за евакуационен полет, който трябва да отведе близо 400 души обратно в родината им. Беларуските авиолинии Belavia вече не приемат граждани от Афганистан, Ирак, Ливан, Либия, Сирия и Йемен. Обичайно те пътуват от Ташкент, столицата на Узбекистан. Същевременно Полша твърди обратното: че миграционният натиск се засилва и в сряда е имало общо 501 опита за преминаване на границата.

Защо това е важно? Това е първа стъпка към развръзка след 10 дни ескалация на западната граница на Беларус заради струпването на хиляди иракски мигранти, както и от страни от Близкия изток и Афганистан. Тя обаче не решава въпроса за съдбата на търсещите убежище, за които Западът обвинява президента на Беларус Александър Лукашенко, че ги използва като хибридно оръжие срещу ЕС и е създал цяла схема за докарването им през различни летища, където могат да пристигат като "туристи".

Белият дом поиска разследване на цените на горивата

Какво се случи? Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Федералната комисия по търговия да разследва поведението на енергийните компании в страната. В писмо към председателя на комисията Лина Кан Байдън пише, че "нарастват доказателствата за антипотребителски действия от страна на петролните и газови компании". Според Белия дом цените продължават да са високи за крайните клиенти, макар да има спад в цената на петрола. В писмото не се назовават имена, но се посочва, че "двете най-големи петролни и газови компании в САЩ" са на път да удвоят нетните си приходи спрямо предкризисната 2019 г.

Най-големите дружества по пазарна капитализация са Exxon и Chevron. Байдън има и конкретно предложение към големите страни - потребители на горива: да пуснат рязко голяма част от резервите си, за да свалят осезаемо цените за крайните потребители.

Защо това е важно? Високите цени на горивата са и икономически, и политически проблем. Миналата година цената на петрола се срина, но след това започна бързо възстановяване, което доведе до особено високи крайни цени по света. Скокът пречи на икономическото възстановяване и освен това създава електорални главоболия за управляващите партии в различните страни, макар те да нямат възможност да влияят осезаемо на цената.

Снимка на деня

Арт инсталация върху катедралата в Дърам, Англия, по време на фестивала Lumiere

Още важни новини от света

Турската лира продължи да се срива. Курсът вече е 11 лири за долар. Централната банка в страната свали лихвата по депозитите с още 100 базисни пункта до 15%, докато инфлацията е вече 20%. На практика това е решение на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който упражнява директен натиск върху банката. Ердоган смята, че високите лихви пречат на икономическото възстановяване.

Групата "Тримата Амигос" отново започва редовни срещи. Лидерите на САЩ, Канада и Мексико ще се споразумеят за нови ограничения за замърсяването с метан и дарения на ваксини срещу COVID-19, когато се срещнат в четвъртък за първи път от пет години, твърдят висши служители на администрацията на Байдън. По времето на Доналд Тръмп срещите между тримата президенти бяха преустановени.

Япония ще започне да приема повече имигранти. Страната ще промени една от най-дългогодишните си политики: тази на затвореност за чуждестранни работници и граждани, които искат да живеят в страната. Министерството на правосъдието обяви, че от 2022 г. чуждестранните граждани, които работят в дадени индустрии - като земеделие, здравеопазване и др., ще могат да остават в страната без краен срок. Досега ограничението бе от пет години плюс невъзможност семейни членове да се преместят заедно с работниците.