К: Бизнес | Активите на частните пенсионни фондове са почти 19 млрд. лв., транспортът се възстановява

И още: Токът с пореден рекорд, долар и метали продължават да поскъпват

Водните превози растат най-силно през третото тримесечие.
Водните превози растат най-силно през третото тримесечие.    ©  Анелия Николова
Водните превози растат най-силно през третото тримесечие.
Водните превози растат най-силно през третото тримесечие.    ©  Анелия Николова
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Транспортът се възстановява

За третото тримесечие индексът на оборота в сектор "Транспорт, логистика и пощи" леко расте спрямо лятното второ тримесечие - сезонно изгладеното увеличение е 2.2%, като е най-силно във водния транспорт (11.4%). Значително по-осезаем е растежът спрямо година по-рано - 19.3%. Най-значителен ръст е отчетен при въздушния транспорт - с 63.5%, водния транспорт - с 33.9%, и складиране и обработка на товари - с 33.5%

Активите на частните пенсионни фондове достигнаха почти 19 млрд. лв.

Активите на частните пенсионни фондове са нараснали с 14.41% на годишна база до 18.8 млрд. лв към края на септември, показват данните на Комисията за финансов надзор. През септември тази година първите лица, които са се осигурявали в универсалните пенсионни фондове, навършиха пенсионна възраст - родените след 1959 г. жени. На тях се полага пенсия от частeн фонд, която трябва да компенсира намалението на вноската за държавната от НОИ. По тази линия от универсалните пенсионни фондове са заделени 334 хил. лв. за пожизнени пенсии, 824 хил. лв. за разсрочени и 7 хил. лв. за еднократни плащания, посочват от КФН.

Четвърти пореден рекорд в цената на тока

Борсовата цена на електричеството в България през последната седмица достига невиждани нива - за утре тя е 278.41 евро/мВтч, което е 2.2% над вчерашната котировка, но възходящата тенденция явно не се пречупва. По-високи са цените в съседните ни Румъния и Гърция, както и в половината европейски държави, като в Северна Европа нивата падат.

КОМПАНИИ

КЗК разреши смяната на собствеността в 50-мегаватовия соларен парк на китайската Hareon

Купувач на големия парк в Плевенско е дружеството "Хелиос енерджи инвест", в което мажоритарен съдружник е "Малекс мениджмънт" със собственик адвокат Стефан Гугушев. Цената не е обявена, но оценката вероятно е от порядъка на 100 млн. лв. Адвокатът има участие и в търговеца на ток "Ел бонус", който изкупува 100% от електроенергията на купувания соларен парк.

Приходите от софийските имоти на полската GTC растат

Собственикът на Mall Sofia и две офис сгради Globe Trade Centre (GTC) отчете, че през първите девет месеца на годината приходите са 9 млн. евро, което е ръст спрямо същия период на 2020, когато са били 8.3 млн. евро. Брутният марж обаче леко спада - сега е 6.6 млн. евро, а година по-рано е бил 6.7 млн.

ПАЗАРИ

Бизнес доверието в Германия падна за пети пореден месец

Индикаторът Ifo отново се понижава през ноември - до 96.5 пункта, което е и най-ниското ниво от април. Причините за влошаването са проблемите в доставките, ръстът на случаите на коронавирус и повишаващата се инфлация. Спадът в доверието се наблюдава във всички сектори - производство, търговия, услуги и строителство. Това е и сред причините за спада на основния германски индекс DAX 40 - днес той се понижава с повече от 1% на борсата във Франкфурт.

Доларът продължава да поскъпва

Американската валута е на ново рекордно ниво за последните 16 месеца спрямо кошница от валути. Инвеститорите продължават да залагат, че Федералният резерв ще предприеме по-бързи действия по затягане на монетарната си политика и повишение на лихвите, за да овладее инфлацията. Освен това американската икономика се представя идея по-добре от европейската и японската - в сряда растежът за третото тримесечие беше леко ревизиран нагоре до 2.1% спрямо 2% при експресните данни. Спрямо еврото доларът поскъпна до 1.19.

Цветните метали се повишават

Цените на индустриалните метали на лондонската борса за суровини се покачват с над 2% в сряда. Цената на никела расте с над 3% до 20 хил. долара за тон - най-високата стойност от 2011 г. насам, докато цените на медта и алуминия също продължават да се търгуват близо до рекордите, достигнати от началото на годината. МВФ аламира в началото на месеца, че "цените (на металите) могат да останат на исторически върхове за безпрецедентен период от време - и дори да забавят самия енергиен преход". Индексът S&P GSCI Industrial Metals, който проследява цените на цветните метали на борсата се е повишил с над 26% от началото на годината. Почти същият ръст бележи и бенчмаркът - S&P 500, за същия период от време.