К: България | ГЕРБ атакува Кирил Петков чрез скандала в ДКК; Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на България

И още: Първият сняг пак създаде проблеми; Няма сериозни проблеми на магистрала "Струма", където стана катастрофата

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова
Първият сняг се оказа основното събитие във вторник. Кметът Йорданка Фандъкова обяви сутринта, че една от фирмите, почистваща София, ще бъде глобена, защото е закъсняла с изкарването на техниката си. Падналият сняг изпочупи клони на дърветата и създаде неудобства. Валежът в София спря по обяд, а прогнозите на синоптиците са, че през следващите дни няма да вали, но ще остане студено.

Градусите в политиката обаче остават високи. Преговорите за правителство в момента са във фаза, която не е публична - четирите партии разпределят помежду си сектори, министерства и вероятно имена. Това не се вижда добре отвън, но за сметка на това старата власт не изпуска поводи да направи скандали с все още запазените си позиции на различни места в държавната администрация - в случая в ДКК.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

ГЕРБ очаквано атакува Кирил Петков чрез скандала в ДКК

"Седем месеца вече, откакто управлява служебният кабинет на президента Радев, прокламиращ себе си като братство, може би и сестринство на почтените. Седем месеца изчерпаха този толеранс", заяви избраният за депутат от ГЕРБ Александър Иванов на специална пресконференция, свикана заради скандала в Държавната консолидационна компания (ДКК). Той бе предизвикан от тримата членове на петчленния борд на директорите на ДКК, назначени в последните дни на кабинета на Бойко Борисов. В понеделник вечерта те обявиха, че отстраняват избрания преди месец нов изпълнителен директор на компанията Ваня Караганева заради злоупотреби. Иванов и колегите му повториха повечето обвинения към Караганева, която влиза в борда на ДКК в последните дни на мандата на Кирил Петков като икономически министър. Във вторник служебният икономически министър Даниела Везиева защити Караганева и на свой ред поиска оставките на тримата от борда, назначени от ГЕРБ - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска. Повече за скандала около отстраняването на Караганева вижте тук.

Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди рейтинга на България в чуждестранна и местна валута на BBB/A-2. Перспективатa пред рейтинга остава стабилна. От агенцията очакват през следващата година икономиката на страната да нарасне с 4.3% и посочват, че икономическите последици от пандемията са управляеми въпреки значителното въздействие в здравен аспект. Перспективите пред растежа в следващите години ще се повишат благодарение на силното потребление и нарастването на усвояването на средствата от ЕС, които агенцията изчислява общо на 30 млрд. евро през следващите 10 години.

Според S&P след третите поред парламентарни избори има по-голям шанс за съставяне на жизнеспособно правителство в страната. Като цяло обаче очакванията са процесът на вземане на решения в управленски план да остане сложен и нестабилен през следващите години.

От рейтинговата агенция посочват, че биха повишили кредитния рейтинг на България, ако икономическото възстановяване на България е съпроводено с по-бърза фискална консолидация (т.е. намаляване на бюджетните дефицити) или се наблюдава по-силна външна позиция на страната спрямо прогнозираната. Сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, е по-бавното икономическо възстановяване, например защото преките последици от пандемията ще се окажат по-дълготрайни, отколкото се очакват в момента.

Инцидент на деня

Бременна жена пропадна в шахта в центъра на София до Централна поща, съобщи bTV. Дълбоката около три метра ниша, разположена на тротоара, вероятно е използвана за достъп отвън до подземната част на сградата, в която отскоро има заведение. Жената е откарана в "Пирогов".

Още от деня

Частният тунел, прокопан близо до Римския стадион в Пловдив, е незаконен и за него ще бъде сезирана прокуратурата, съобщи Министерството на културата. Строежът не е съгласуван с ведомството и няма нужната документация, освен това са застрашени основите на къщите, в близост до които е копано. Тунелът е собственост на пловдивския бизнесмен Мирослав Стамов, а изкопите достигат дълбочина 10 метра.

Няма сериозни проблеми в състоянието на отсечката на магистрала "Струма", на която стана катастрофата с автобуса от Северна Македония, заяви регионалният министър Виолета Комитова, като се позова на резултатите от проверката на министерството. Единственият проблем е, че въпросният участък няма акт 16, а позволената скорост на него не трябва да надвишава 90 км/ч. Препоръките на проверката са подмяна на мантинелите от стар тип и поставяне на котешки очи на тях.