🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Служебният кабинет предлага 710 лв. минимална заплата, бюджетът е на излишък и към края на ноември

И още: КПКОНПИ дава на прокуратурата процедурата за 60 електрически автобуса за община Варна, заработи новата удвоена синя зона в София

Минималната заплата да стане 710 лв. от 1 януари и детските добавки да се увеличат с 20%, предвижда проектът на бюджета за догодина, обяви служебният финансов министър Валери Белчев
Минималната заплата да стане 710 лв. от 1 януари и детските добавки да се увеличат с 20%, предвижда проектът на бюджета за догодина, обяви служебният финансов министър Валери Белчев
Минималната заплата да стане 710 лв. от 1 януари и детските добавки да се увеличат с 20%, предвижда проектът на бюджета за догодина, обяви служебният финансов министър Валери Белчев    ©  Цветелина Белутова
Минималната заплата да стане 710 лв. от 1 януари и детските добавки да се увеличат с 20%, предвижда проектът на бюджета за догодина, обяви служебният финансов министър Валери Белчев    ©  Цветелина Белутова
В навечерието на новия парламентарен сезон, който започва в петък с първото заседание на новото 47-о Народно събрание, и на фона на увеличаващите се слухове за състава на новия кабинет в сряда се активизираха и някои институции.

Най-интензивно това личи в проявите на КПКОНПИ, която за пореден ден произвежда новини за проверки и сигнали до прокуратурата в непознати мащаби. В сряда сутринта КПКОНПИ обяви, че праща на прокуратурата данни за нарушения при поръчката за електроавтобуси на варненската община, след като светкавично приключи проверката за десетина дни. Следобед обяви, че започва проверка на действията на освободения изпълнителен директор на ДКК Ваня Караганева, в рамките на която ще проверяват и други действия на висши длъжностни лица.

Финансовият министър анонсира предложения за увеличение на минималната заплата и детските добавки, както и увеличаване срока на изплащане на добавките към пенсиите.

А транспортният министър Христо Алексиев обяви, че правителството е одобрило 40 млн. лева като финансова помощ за автобусните превозвачи, засегнати от пандемията. Приемът на документи започва в понеделник, а средствата ще бъдат отпуснати до края на годината.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Служебният кабинет предлага минималната заплата да стане 710 лв. от 1 януари

Минималната заплата да стане 710 лв. от 1 януари (при 650 лв. сега), а добавките от 120 лв., които се изплащат на пенсионерите в момента, да се дават и през първите шест месеца на следващата година. Това са част от предложенията на служебния кабинет за промени в бюджетните закони за 2022 г., стана ясно от думите на финансовия министър Валери Белчев. Той уточни, че в момента 750 хил. българи се осигуряват на минимална заплата. Предложението за пенсиите пък е абсолютната стойност на доходите за пенсионерите да бъде запазена на нивата, които са в момента. Това би означавало средно увеличение на пенсията на всеки с 84 лв. от началото на 2022 г., като от думите на Белчев не стана ясно с колко точно се предлага да се увеличи минималната пенсия, нито защо чак сега служебният кабинет започва да изготвя проектобюджет. Тези предложения на служебното правителство съвпадат само частично с договореното по време на преговорите за редовно правителство с мандата на "Продължаваме промяната" - минималната заплата да стане поне 700 лв. от догодина, а добавката от 120 лв. към пенсиите, която трябваше да се изплаща само през последните три месеца на тази година, да продължи да се изплаща под някаква форма и занапред. Служебният кабинет предлага още детските добавки да се увеличат с 20%, като се вдигне и прагът за изплащането им - от 410 лв. месечен доход на член от семейството на 510 лв.

Бюджетът е на излишък и към края на ноември

Към края на ноември бюджетът на държавата продължава да е на плюс от 570 млн. лв. (0.4 % от прогнозния БВП), показват предварителните данни на Министерството на финансите. От ведомството обаче отбелязват, че само за месец ноември държавните финанси излизат на минус от 160 млн. лв. Бюджетът на държавата е планиран с консолидиран касов дефицит от 4.6 млрд. лв., или 3.6% от БВП. Това означава, че в оставащия месец до края на годината правителството има пространство да направи разходи за още 8.2 млрд. лв. или пък държавните финанси ще излязат на по-малък дефицит от планирания. Разчетите на финансовото ведомство показват, че към ноември приходите са изпълнени на 94.5% от годишния разчет и са с близо 7.4 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Разходите са с над 7 млрд. лв. повече, но са изпълнени на 86% от разчета.

КПКОНПИ праща на прокуратурата обществената поръчка за 60 електрически автобуса за община Варна

Изборът на изпълнител на обществената поръчка на Община Варна на стойност 85 млн. лв. за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях е опорочена от "неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност". Това е установила проверката на КПКОНПИ, в която са взети обяснения от членовете на конкурсната комисия, от кмета Иван Портних, от управителите на отстранените от участие фирми, от изпълнителния директор на общинското дружество "Градски транспорт" и др. Неправомерната намеса се е изразила в "оказано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма", в резултат на което "кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях", се казва в прессъобщението на КПКОНПИ, но не се споменава името на висшия служител.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 1

  Какъв излишък бе?

  Излишък има само защото е планиран дефицит - и то доста голям

  Та на фона на планирания дефицит има излишък, което просто означава, че дефицитът е малко по-малък от максимално заложения

  Нередност?
 • 2
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  До коментар [#1] от "Николов":

  Моля? Спрямо предишния период, разходите са с 7 млрд. лв. повече, а приходите - със 7.4 млрд. лв. повече. Предишния период (т.е. до ноември), бюджетът беше на излишък. И сега е на излишък - в пълната сила на думата излишък. Да се заяви нещо друго ще е гавра с математиката.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал