Ангелите на charity*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ангелите на charity*

Екипът на "Спаси, дари на..." може да бъде събран само на шарж. По-важното обаче е, че са заедно в общата си кауза

Ангелите на charity*

Екипът на "Спаси, дари на..." воюва с институциите в името на болните деца

Ирина Ценкова
5126 прочитания

Екипът на "Спаси, дари на..." може да бъде събран само на шарж. По-важното обаче е, че са заедно в общата си кауза

© Ирина Станева


"Невъзможното не е опция." Това не е техен девиз, но е теза, която споделят.

Те не са продавачи на надежда. Защото я подаряват. Не правят чудеса, могат само да посредничат. Няма да намерите магазинчето им, защото няма адрес – поне не в буквалния смисъл на думата. Те са вашите виртуални спасители, които помагат реално.

"Спаси, дари на..." е неформална организация, която се занимава с набиране на средства за лечение на тежко болни деца. Събират пари, посредничат между родители и лекари, дават кураж на отчаяните. Техните кампании не са за избори. Те са за онези, които нямат друг избор. Ще ги намерите на save-darina.org. Наскоро получиха наградата на публиката за "Човек на годината", организирана от Българския хелзинкски комитет.

Приемат поканата да бъдат представени с уговорки – не искат да се афишират. Но не защото имат какво да крият. Общо са 15 души и са колеги по кауза, които рядко се срещат на живо. "Нашият офис е компютърът", шеговито обясняват те. На срещата са петима – Йордан Петров, Емил и Десислава Хурмузови, Райна Владимирова и Веселина Георгиева. Не са се събирали от "една Коледа преди три години". Старателно преброяват на пръсти имената на останалите, пръснати в различни градове и точки на света. За повечето дори не знаят с какво се занимават извън работата за "Спаси, дари на...". Но ентусиазирано разказват как в Германия студентката Мартина говори с лекарите по телефона в междучасията, как бременната Нина Тодорова тича по болниците и търси решения. "Огън, огън!"

Едва ли ще срещнете други хора без медицинско образование, които да провеждат толкова разпалени дискусии за диагнози, Фонда за лечение на деца в чужбина, проблемите на убийствено мудната администрация. И макар да звучи твърде коледно – всичко, което правят, е за без пари и от сърце.

Те (не) са ангели

Те са хора, които преди три години се обединяват в името на съвсем конкретна кауза – да съберат пари за 3-годишната Дарина от Варна. Йордан Петров и Петър Петров се откриват във форум и решават да направят сайта save-darina.org ("Спаси Дарина"). Започват дарителска кампания, която за два месеца постига половин чудо – събира 300 хиляди евро за Дарина. Другата половина от чудото е за съдбата и границите на медицината. Дарина умира, но желанието да се помага остава.

"Започнахме с Дари, после стана, че айде сега и за друго дете, защото имаше вече друго дете, и сега си говорим, че трябва да ги разширяваме нещата. Като страда някое дете по някакъв такъв начин, трябва да се вдига алармата. Хубавото е, че тези измекяри са страшно страхливи – от медии, от началници...", казва Йордан Петров.

Така, когато изменя получателя си, призивът се преформулира: "Спаси Дарина" става "Спаси, дари на...". Решават да запазят архива на сайта с кампанията за Дарина като доказателство, че чудесата, които са в ръцете на хората, не са невъзможни. "В едно лечение има доктори, има пари, има Господ. Като стигнем до Господ, вече нататък не може. Но когато не сме опитали всички шансове... Особено ни вбесява, когато знаем, че може, има начин. Има една купчина пари – на народа, така да се каже – има едно болно дете, има една клиника, която може да го лекува. И тук застава един олигофрен и пречи", възмущава се на чиновническото бездушие Йордан.

Всъщност от перспективата на времето те си дават сметка, че единствено кампанията за Дарина е благотворителност в чист вид. След това започва войната срещу тромавата система, която превръща децата в папки и епикризи. Борят се основно с Фонда за лечение на деца в чужбина, който наскоро бе уличен от одит на Сметната палата в безотговорна мудност и изключително ниско усвояване на средства (в периода 2005 - 2008 г. е върнал в бюджета около 25 млн. лева), докато междувременно са умирали деца. "Някъде курсове ли има за чиновници, вирус ли е...", възмущава се и Десислава.

В главните роли

Разделят си успехите, отговорностите и болката – често им се налага. "Ние нямаме фиксирана роля. Просто всеки в някакъв момент е видял нишата, в която може да бъде полезен. Така имаме някаква област на специализация, така да се каже. Но в крайна сметка всяка ситуация е толкова различна, че в един момент правиш едно, в следващия се оказва, че можеш да направиш друго и правиш друго", обяснява Веселина. Така например става ясно, че "Деси е най-големият писач" и пише почти всички статии в сайта. Освен това нейно е едно от най-емоционално натоварващите задължения – да се среща с родителите на болните деца.

"Понякога имам чувството, че няма да издържа. Тези хора са изключително натоварени, излъчват силна негативна енергия и това няма как да не се отрази. Но моята задача е да им давам кураж и да им казвам "няма да се отказвате", казва Деси. Тя е и човекът, който е изцяло посветен на "Спаси, дари на...", защото "като една типична мутреса не работи, а само се занимава с благотворителност", шегува се съпругът й Емил. Той самият се занимава със софтуер и когато се наложи, с готовност се отзовава за помощ за сайта.

Веселина, преподавател в специалност "Скандинавистика" в Софийския университет, е по преводите. Райна се е специализарала в правилниците – по времето на бившия директор на Фонда за лечение на деца Николай Добрев. "Тихомълком ги променяха и казваха, че нищо не е било", разказва за времето, когато директор на фонда беше Николай Добрев, Райна която, започнала да събира и сравнява старите варианти.

Тя вече имала известен опит в работата си с Добрев от преди – работела в Центъра за обществено здраве, в една сграда с фонда. Рени била "индианската капка", която настоятелно стимулирала Добрев и колегите му да си вършат работата. Най-активният в приказките – Йордан, е отговорник по административните и институционалните подводни камъни - "човекът, който най-добре владее закони, правилници, правната част".

Той самият е работил преди в администрацията, калил е железни нерви, които му помагат да се бори срещу наглостта на чиновника. Казват, че иначе са много различни, но ги свързват липсата на страх, възмущението и желанието да променят това, което не могат да приемат.

Бог да ви поживи, мисис Роузуотър

Посредниците на надеждата са чести събеседници на отчаянието. "Смъртта на децата. Категорично", отсичат в един глас на въпроса кой е най-тежкият момент от работата им за "Спаси, дари на". "След това се започва: Аз май ще се откажа, не мога, не издържам повече. Няма смисъл. Изведнъж губим почвата под краката си, но е за кратко, защото пък другите деца чакат. Те имат право да получат своя шанс", разказва Десислава.

Всъщност една от основните задачи, които са си поставили, е да мотивират родителите да се борят докрай, да се обединяват и да оказват сплотен натиск, да парират страха, който ги сковава. Надеждата им е хората да започнат да вярват повече в институциите, а институциите да отговорят с повече човечност. Докато това се случи, екипът на "Спаси, дари на..." и публично обявените им телефони ще си останат гореща линия на спасението от всякакъв вид.

"На мен ми звъняха оня ден за проблеми в Министерство на здравеопазването. Казвам: "Вие, извинете, знаете ли къде звъните? - "Да, на горещата линия." - Казвам: "На "Сейв дарина." - "Да, обаче аз имам проблеми с министерството и имам нужда от помощ", обяснява извънредните си задължения Веселина, а Десислава добавя нов, полукомичен щрих на ситуацията с разказ за обаждане, в което хора се оплакали, че магазинът им е превърнат в кръчма. "Точно ми прилича на "Бог да ви поживи, мисис Роузуотър". То не е за смях", подхвърля Емил.

За новата година екипът на "Спаси, дари на..." си пожелава здраве и по-малко работа – защото това ще значи, че държавата върши своята.

*charity - от англ. милосърдие, благотворителност

"Невъзможното не е опция." Това не е техен девиз, но е теза, която споделят.

Те не са продавачи на надежда. Защото я подаряват. Не правят чудеса, могат само да посредничат. Няма да намерите магазинчето им, защото няма адрес – поне не в буквалния смисъл на думата. Те са вашите виртуални спасители, които помагат реално.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  Avatar :-P
  Йордан Петров

  Отново много хубава статия на Ирина Цанкова. Няма какво да се добави. Само да направя две леки уточнения.

  1. Едното е за тези, които не са разбрали шегата на Емо - Деси не е мутреса, защото....мъжът й не е мутра. И не се занимава с благотворителност от скука и в търсене на имидж, "като една типична мутреса", защото човещината не е занимание. А се е посветила на децата, защото така усеща нещата.

  2. Автор на сайта е Пламен Петров. Цялата идея за сайта и работата по създаването му е само и единствено негови. Имаме само съвпадение на фамилиите. http://www.dryndryn.net/forum/viewtopic.php?topic_view=threads&p=82850&t=2920

  Весели празници на целия екип на "Капитал" и отново поздравления за чудесната статия.

 • 2
  Avatar :-|
  Кобург Велчев

  БОЙКО пъдара
  пак ни се накара ....

  БОЙКО на бостана,
  чалгата подхвана :
  „Има пъдарчета,
  но няма динчета
  за мойте момчета ...”,
  Ой, Бойко, Бойко,
  ти, огнебойко,
  каквото си садил,
  това си пожънил –
  с ГЕРБави пъдари
  народа си удари
  и го натовари
  с нови другари !!!

  НИЩО, че чалгата, дрогата, алкохола и проституцията изобилстват в чалга-кръчмите, нищо, че БОЙКО Борисов ни вдигна всички данъци, осигуровки, билети и услуги ..... НИЩО ...., ТОЙ има право....., защото ТОЙ е ... пъдаря ....

 • 3
  cneakep avatar :-|
  Спеакер

  Значи все пак има и добри и безкористни хора...

 • 4
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Винаги когато съм попадал на банер или статия за "Спаси, дари на..." съм се радвал и усмихвал; естествено не защото страданието на едно дете е повод за щастие, а защото очевидно има останали мислещи българи, за които возенето на ескалаторите на мола и пускането на смс-и от 2.40 без ддс за поредната реалити глупост по някоя от телевизиите, не е най-висшия приоритет в живота.
  Най-искрени поздравления за въпросния екип.

 • 5
  Avatar :-|
  ОПЛЕкар

  Емоция,мноооо Емоция!Четох до,"един...и пречи".А реално има други проблеми: 1.Мноо пари,отиват на вятъра-безсмислено, емоционална реакция на някои. 2.Едва ли на всяка цена трябва да се изпрати дете в Израел и да се върне с посредствен резултат,а с тези пари в България,би се направило много повече. 3.То да е само това дете.Кой от пък от Вас определя кое дете да не отиде,т.е. за кое да събирате пари и кое -не.Вие така ставате "един...,дето пречи"за онези хиляди други болни в България,даже с повече шанс за живот.Лекарите са като на война-хиляди ранени-спасяваш ,които си преценил,че ще спасиш. Вашият Господ и нас подвежда понякога,но....Защото сигурно с парите за Дарина,би се помогнало ня няколко деца наистина.Само 1 пример:Сляпо дете на 1 г.Преглеждано на мнооо места.Родителите ме питат за други места.Не е фатално,че не вижда-казвам. Познавам сляп адвокат,по рождение,женен,2 деца.Да не говорим за певци, дето и Вие сте виждали.Обидиха ми се.След 6 м., майката на стол по ьТВ- "българските лекари ни съветваха..."А Германските,-"оперирам и ще прогледне." За жалост,детето вече е 7 г.Питам бабата как е -"С мн. голям диоптър е,но не се сигурни,че вижда" Е,и..............
  Другото е Емоушън!Ама мнооооооо!

 • 6
  Avatar :-|
  ОПЛекар

  Само 1 пример:Сляпо дете на 1 г.Преглеждано на мнооо места,вкл.Русия. Родителите ме питат за други места.Не е фатално,че не вижда-казвам. Познавам сляп адвокат,по рождение,женен,2 деца.Да не говорим за певци, дето и Вие сте виждали.Обидиха ми се.След 6 м., майката на стол... по ьТВ- "българските лекари ни съветваха..."А Германските,-"оперирам и ще прогледне." За жалост,детето вече е 7 г.Питам бабата как е -"С много голям диоптър е,но не сМе сигурни,че вижда"
  Е,и..............
  Другото е Емоушън!Ама мнооооооо!
  Извинявам се за повторението,но имах правописен пропуск.

 • 7
  Avatar :-|
  nav

  Преди 3г. чух за тях и ги 4етях.Истински са!
  ОПЛекар, разбирам, 4е ти е грижа как действат от save-darina.org и имаш свежи идеи за по-добро. Зная, 4е имат сайт. Сподели ги там . Уверен съм, 4е ще те чуят.

 • 8
  Avatar :-|
  ОПЛекар

  До коментар [#7] от "nav":
  1.Няма начин да не разберат какво съм писал.
  2.Не ме карайте да давам и др. примери на хора,събирали пари,че ги харчили така и онака.И за собствени нужди.От др. страна,тайна ли са разходите -къде за какво и т.н.
  3.Добре ли е да дават пари в тези и др. фондове хора,които не са си платили задължителните Здравни Осигуровки.Вкл. изпращашите еСМС-си..
  И т.н.

 • 9
  Avatar :-|
  Edna

  само да уточня, това не е фонд. Парите отиват директно по дарителските сметки на децата. Банката се явява гарант, че се харчат единствено за лечение на детето. Просто е :)

 • 10
  Avatar :-|
  ОПЛекар

  До коментар [#9] от "Edna":
  Няма значение дали е фонд.Можехте да се съсредоточите в/у др. ми въпроси.
  Аз например не мога да купя на 2 деца пиано по 500 лв.,когато имам само 500. Все някое ще разрева и обидя, и после може да стане даже убиец.Нали теорията на Психолозите за Детските травми е най-валидна.
  Исках да кажа,когато няма направление за всеки,да дам на всеки,който иска, вкл. за дете,щото реално така сме поставени.Дълга тема.
  Така и тук-какъв е критерият,по който искаме да спасим Х,а У не....
  Също така ,Морално ли е поне,спортисти с хиляди Е премии годишно,които и по радиото казват,че играят "навън" и вземат премии,както и др. хора и с над хилядо лв. заплата да не се осигуряват и т.н.Вж. горе.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK