Задкулисната власт на Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Задкулисната власт на Европа

Пиер де Боасийо и Никола Саркози - кой за кого работи?

Задкулисната власт на Европа

Кои са администраторите, които направляват дневния ред на европейските институции

Ирина Новакова
9706 прочитания

Пиер де Боасийо и Никола Саркози - кой за кого работи?

© Съвет на ЕС


"Барозу реши", "лидерите на Европейския съюз се разбраха", "евродепутатите одобриха". Непрекъснато чуваме и четем за инициативите на Европейския съюз, представени като решения на неговите многобройни политици и експерти. Малко хора обаче знаят, че много от тези решения зависят от група слабо известни лица със значителна задкулисна власт.

Подобно на Макиавели (или на сър Хенри Апълби, всемогъщия администратор от известния сериал на Би Би Си Yes, Prime Minister) те направляват дневния ред на институциите и моделират идеите на водещите политици.

Това едва ли ще се промени и занапред, въпреки че Договорът от Лисабон обеща да въведе по-прозрачно взимане на решения в ЕС. "Капитал" представя най-важните фигури в европейското "правителство в сянка".

Катрин Дей - властелинът на администрацията

Генералният секретар на Европейската комисия е най-влиятелната жена в Брюксел - ирландката управлява вездесъщия административен локомотив на евроинтеграцията. Самата тя също е наричана Жената-машина, която няма нищо против да прекарва уикенда си в работни срещи и изпраща на служителите си мейли със задачи във всички часове на денонощието. Нито една инициатива на комисията не попада на бюрото на председателя Жозе Мануел Барозу без oдобрението на Дей.

Блондинката с непроницаемо изражение и (по думите на нейни колеги) с нерви от стомана се извисява с една глава над португалеца, с когото я свързват както политически убеждения (Дей е работила за серия десни политици), така и опитът и в комисията (на която е отдадена от 24-годишна).

Дей е дясната ръка на Барозу при международни преговори, както и на срещите на върха на ЕС, когато заедно лобират пред лидерите на страните членки, за да прокарат предложенията на комисията. Смята се, че трудно постигнатото европейско споразумение за намаляване на парниковите емисии с 20% до 2020 г. е нейна заслуга. Дей често е хвалена, че е сред малкото жени, достигнали висок пост в европейските институции - но хората, работещи с нея, твърдят, че е по-твърда от всеки мъж. В едно интервю гордо заявява, че няма никакви хобита.

За нея се твърди, че не понася глупаците и е напълно безскрупулна, когато защитава интересите на шефа си. Барозу явно е случил при избора си на куче пазач - когато получи втори мандат начело на комисията, автоматично запази и Дей. Не случайно именно тя управлява чувствителния механизъм за наблюдение на България и Румъния и отбива (понякога успешно) разностранните опити за политическо влияние върху редовните доклади за напредъка на двете страни.

Йоханес Лайтенбергер - момчето за всичко

Германецът е шеф на политическия кабинет на Барозу и отдавна му пази гърба - понякога почти с цената на живота си. Миналата година например Лайтенбергер беше блъснат от кола, тичайки от един ангажимент на шефа си към друг. Доскоро той беше говорител на Европейската комисия и е смятан за един от най-близките съветници на председателя и. Израснал в родната му Португалия, днес Лайтенбергер е топлата връзка на Барозу с Европейската народна партия и с германския канцлер Ангела Меркел. С немска ефективност той направлява кабинетите на останалите комисари и така реално влияе върху работата на всички политици в ЕК. Лайтенбергер е човекът, който трябва да знае всичко, което може да се окаже важно за институцията - от злободневните клюки до дългосрочните проблеми на страните членки.

Любимата му фраза като говорител беше "не мога да ви кажа какво ще стане, нямам кристално кълбо" - а когато премина в личния кабинет на Барозу, колегите му подариха... кристално кълбо. Смята се, че Барозу го слуша по всички въпроси - от политическите машинации, през публичните послания до вратовръзката за деня.

Пиер де Боасийо - сивият кардинал

Почти неизвестен извън брюкселските коридори на властта, французинът от три десетилетия е в сърцето на техните интриги и борби за надмощие. Като генерален секретар на Европейския съвет той има повече реална власт от президента на съвета Херман ван Ромпой и външния министър Катрин Аштън накуп. Формалната му задача е да подкрепя и организира работата на Съвета на ЕС, но на практика той е "паякът в центъра на паяжината", който следи динамичните национални интереси на 27-те страни, при нужда съветва и извива ръцете на посланиците им в ЕС, лобира пред европейските институции и координира срещите на министрите на съюза.

Лидерите на страните членки рядко взимат решение, зад което не стои този старомоден мъж с огромна власт. Сънародникът на кардинал Ришельо е смятан за изключително ревнив към правомощията си. Според дипломати той се смята за "поне" председател на европейските съвети.

Последовател на идеите на генерал Де Гол и бивш френски посланик в ЕС, Де Боасийо е и мозъкът зад новата Служба за външни действия на ЕС; на практика от него зависи дали съюзът ще води по-активна външна политика, дипломация и военни действия.

Клаус Веле - кукловодът

Генералният секретар на Европейския парламент е повече генерал, отколкото секретар. Германецът Веле използва поста си като щаб, от който дърпа конците на евродепутати, политически партии и дори национални правителства. Въпреки че никога не се е явявал на избори и е сравнително млад за такъв висок пост (45 г.), той е смятан за гениален политически стратег - като висш функционер на германската Християндемократическа партия, Веле еднолично изнесе на гърба си победата и на евроизборите през 1994 г. Европейската народна партия до голяма степен дължи на него мнозинството си в настоящия и предишния европарламент и консолидацията си в най-мощна политическа група.

Доскоро Веле беше "мозъкът зад трона" на бившия председател на европарламента Ханс Герт Пьотеринг. Днес той не само съветва новия председател, но и контролира работата на парламента, като назначава свои доверени хора на водещи административни постове в институцията.

Това му навлече критики, че чрез политически и приятелски назначения уронва независимостта на администрацията.

За разлика от евродепутатите, които бързат да се евакуират от Страсбург веднага след пленарните си сесии, Веле може да бъде намерен в офиса си по всяко време на денонощието - освен когато "дисциплинира" политици, твърдят негови служители. В малкото си свободно време той отглежда рози - единственото му занимание извън офиса, твърди парламентарната мълва.

Малко от важните събития в европейските партии се случват без участието на Веле - смята се например, че той еднолично е посочил французина Жозеф Дол за председател на групата на ЕНП в европарламента през 2008 г. - за да си спечели точки пред тогавашния кандидат-президент на Франция Никола Саркози.

Евродепутатите в център-дясно често гласуват според инструкциите на всемогъщия германец, но не само те - всеки в парламента търси услуга или има да връща дълг към "кукловода". Германската преса често нарича Веле принцът на мрака - заради непрозрачният стил на решения, който той въведе в европарламента. Въпреки недоволството от твърде вертикалния му метод за управление дори политическите му противници са наясно, че Веле е по-силен от тях и ще дърпа конците още дълго време - и предпочитат да са в мрежата му с контакти, отколкото негова мишена.

Берлемонстър - влиятелният шут

За него се знае само, че е служител в "Берлемон", централата на еврокомисията в Брюксел; идентичността му обаче е загадка. Легендарен е заради едноименния блог, списван "от търбуха на звяра", както той сам нарича Европейската комисия. Специфичното чувство за хумор издава, че авторът най-вероятно е британец. В блога си той осмива някои от по-глупавите инициативи и изцепки на комисарите (например нудистките снимки на германския еврокомисар Гюнтер Ферхойген или безкрайните пресконференции на холандската му колега Нели Крус).

Блогът му следи и ежедневните абсурди в брюкселския балон - като изказването на един "високопоставен представител" на европейска институция, който открил форум с думите: "Добавената стойност на форума е, че вече имаме форум."

Понякога обаче Берлемонстър намеква и за по-сериозни проблеми и разхищения - например финансираното от Еврокомисията проучване на тема "Френският - рядък език?", или абсурдния "План на ЕС за действие по акулите". Анонимността му позволява да пише свободно (и забавно) за конфликт на интереси, раздути разходи и некадърност в европейските институции.

Рядко става ясно кои от твърденията на "вътрешния човек" са истина и кои са просто слух, но въпреки това се смята, че блогът му се чете на най-високите етажи в европейските институции - и проблемите, за които намеква, биват бързо и тихо разрешавани.

Заради популярността му еврокомисията няколко пъти се е отказвала от вече започнати инициативи само защото той ги е осмял в блога си. Това се случи на кампанията "Евроцирк", в която комисията възнамеряваше да популяризира социалните права сред еврогражданството чрез… циркови изпълнения. Сайтът на кампанията беше свален часове след като Берлемонстър я осмя в блога си.

Без да участва пряко във висшите властови машинации в Брюксел, Берлемонстър е достоверен и влиятелен източник на клюки, слухове и новини, които са не само тема за разговор в обедната почивка на еврократите, но и неизменна част от политическите интриги и взаимоотношения. Интересът към блога му доказва нарастващото влияние на социалните медии върху политиката. Той доказва още, че в Брюксел има поне един бюрократ с чувство за хумор и без претенции за световна доминация.

Катрин Дей инструктира Барозу и белгийския премиер Ив Летерм по време на последния Европейски съвет
Фотограф: Съвет на ЕС
Йоханес Лайтенбергер съветва Жозе Мануел Барозу
Фотограф: Европейска комисия
Клаус Веле може да убие политик с поглед дори когато е по тениска
Фотограф: Европейски парламент
Единствената разбулена тайна около една от най-влиятелните фигури в Еврокомисията е ... блогът му.
Фотограф: Блогът на Берлемонстър

"Барозу реши", "лидерите на Европейския съюз се разбраха", "евродепутатите одобриха". Непрекъснато чуваме и четем за инициативите на Европейския съюз, представени като решения на неговите многобройни политици и експерти. Малко хора обаче знаят, че много от тези решения зависят от група слабо известни лица със значителна задкулисна власт.

Подобно на Макиавели (или на сър Хенри Апълби, всемогъщия администратор от известния сериал на Би Би Си Yes, Prime Minister) те направляват дневния ред на институциите и моделират идеите на водещите политици.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  boby1956

  Та кои от тези другарчета ходят по Билдерберг купоните?

 • 2
  Avatar :-|
  asdf

  сериалчето е много добро. смях..

 • 3
  Avatar :-|
  някой

  Гледайте ZEITGEIST това е истинският филм.

  Процесът на поробване е започнал няма време.....
  http://www.zeitgeistmovie.com/

 • 4
  Avatar :-|
  Страничен наблюдател

  Политика без интриги и интриги без политика са невъзможни.

 • 5
  Avatar :-|
  d

  какъв е адреса на блога споменат в статията?

 • 6
  Avatar :-|
  v

  трудно ти е да намериш адреса на блогчето,а?!

 • 7
  Avatar :-|
  :тО

  Цитираните личности по-скоро могат да бъдат описани като "по-маалко интересните за медиите администратори".

  "Задкулисната власт" е другаде и е доста по-внушителна от... Катрин Дей...

 • 8
  Avatar :-|
  d

  да, трудно ми е ж. Проблем ли е някой да го сподели?

 • 9
  Avatar :-|
  Жоро
 • 10
  Avatar :-|
  Патил

  Да не ви се налага да се занимавате с тези евробюрократи....Готови са да съсипят всеки бизнес с административни хватки и врътки, на които дори комунистическата административно -апаратна система може да завиди - стига да има указания от заинтересовани корпоративни кръгове за ликвидиране на конкурентен пазар. От Катрин Дей можеш да получиш такива забълбукващи отговори, че само мастити лобисти може да се ориентират в дебрите на регламенти и директиви, с които госпожата жонглира за да оправдае дадено действие на ЕК. Телешкия възторг на българина от ЕК постепенно ще се замества с реализъм и прагматизъм. Бизнесът има само един начин да се противопостави на пирамидата на евробюрократите - да излъчва най-компетентните за пряко участие в политиката и властта - както в Брюксел, така и на национално ниво. Иначе стават жертва или на Кунева, Грънчарова- Паси, Станишев или кой да е друг БГ политик ,който за да го има под светлините на прожекторите е готов да предаде всеки БГ пазар чрез пощенската кутия ЕК.
  ЕС- ДА, но на каква цена? Това е въпросът.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK