Свободният

С вроденото си чувство за справедливост, морал и професионализъм бившият председател на Конституционния съд Румен Янков e повече от необходим на съдебната система

умен Янков оставя погрешното впечатление, че е много, много възрастен човек, поне на 100 години. Причина за това видимо няма - той е на 67, мисълта му е бърза и ясна. Кара колело и се придвижва предимно пеша. Всъщност загадка няма -  мъдростта, която бившият председател на Върховния касационен съд и Конституционния съд излъчва, ни кара да го приемаме като старейшина. Без да разбере, общуващият с него застава в естествен поклон. Не са известни хора на тази планета, които да са говорили на "ти" с него.

Най-кратката биография

Най-кратката биография на Румен Янков изглежда така -  роден е в края на юли през 1942 г. в Пловдив. Разпределен е като районен прокурор в Пещера (1968 г.) Впоследствие става съдия в Софийския районен съд от 1973 до 1981 г., а после и в Софийския градски съд. След 10 ноември първо е член, а после и председател на Централната избирателна комисия. През 1992 г. е избран за зам.-председател на Върховния съд, където ръководи гражданската колегия. Същата година напуска съдебната система и адвокатства, за да се върне отново след две години - през 1994 г., като председател на Върховния съд. По това време е и член по право на Висшия съдебен съвет, където влиза в открит конфликт с бившия главен прокурор Никола Филчев. През 2000 г., напуска преждевременно поста, защото е избран за член на Конституционния съд от пленума на върховните съдии. На два пъти колегите му го избират и за председател на Конституционния съд. Там той бързо става опозиция на политически мотивираните си колеги и се специализира тясно в изработването на особени мнения, които са в пъти по-популярни и ценени от самите решения на съда. Мандатът му  изтече преди два месеца. Малко по-късно е възстановен в списъка с арбитри към Българската търговско-промишлена палата. В момента предпочита Ахтопол (можете да го видите във влака от Бургас) пред София и най-вероятно е ядосан, че най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите, предложи именно той да бъде избран от парламента като член на Висшия съдебен съвет. Няма значение дали Народното събрание ще го избере за поста (въпреки че аргументи за последното практически няма) - Румен Янков има потенциал, който трябва да бъде използван. Той може да придаде на системата така липсващите справедливост, морал и професионализъм. И това е причината да пишем за него.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове