Технофобия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Технофобия

Технофобия

Защо все повече хора се отдръпват от науката и се увличат по паранормалното

Андриан Георгиев
6909 прочитания

© sutterstock


Може да ви прозвучи странно, но над половината американци са убедени, че имат... ангел-хранител.Твърди го съвсем насериозно проучване на Baylor University от 2008 г. Добре дошли в XXI век. По всичко личи, че технологиите не са променили човека твърде много.

Безспорните научни постижения все още не успяват да заличат ирационалните вярвания. А скоростта, с която новите неща навлизат в живота ни, плаши твърде много хората и те панически започват да се вкопчват в старите си ценности.

Едва ли сте пропуснали да забележите, че все повече промени се случват за все по-кратък период от време. Напредъкът създава по-голям избор - помислете за отрупаните рафтове в магазините за електроника, хилядите информационни източници и т.н.

Страничният ефект от това обаче е, че вниманието ни се грабва и задържа по-трудно, а времето, през което трябва да вземем решения, се сгъстява.

В резултат често не успяваме да се адаптираме към новото и затова избираме най-познатото. Социологът Алвин Тофлър описва този феномен още през 70-те и кръщава тази тенденция с термина

"Шок от бъдещето"*

"В бъдещето неграмотните няма да са тези, които не могат да четат. А тези, които не знаят как да учат", казва Тофлър. И добавя: "Промяната не е просто необходима в живота - тя е живота."

Е, 40 години по-късно явно новото идва твърде много на хората и те изглеждат все по-шокирани от технологичните промени и това ги тласка в неочаквана посока. Скорошно проучване на Amarach Research показва как хората в Ирландия стават по-неподатливи на обществените промени. И ако през 1994 г. 27% от анкетираните заявяват, че всичко се случва твърде бавно, през 2009 г. 53% от хората казват, че промените са на твърде високи обороти.

Самият аз наскоро също си дадох сметка, че прогресът изпреварва хората. За пръв път мисълта изникна в главата ми, когато чух моя баща да се чуди как е могъл да работи преди без мобилен телефон. После си дадох сметка, че процесорът на моя смартфон е два пъти по-мощен от първия ми компютър, купен преди 12 години. След това прочетох в популярния технологичен блог Engadget как преди две години суперкомпютър на IBM е успял да пресъздаде половината интелигентност на мишка, а през тази година според Softpedia новата версия на машината вече може да симулира част от мозъка на котка.

Стремителната промяна разделя някои хора в две крайности - за едни тя е болезнена, а други дотолкова свикват с нея, че забравят за постиженията на прогреса и стават агресивни към тях. Първите проявяват носталгия, а вторите се разочароват от науката. И двете групи обаче имат негативни очаквания към бъдещето и действат в съзвучие с теорията на Тофлър.

Всичко това в голяма степен напомня за движението на лудитите. В началото на XIX в. английски работници започват систематично да унищожават машините, защото смятат, че могат да вземат прехраната им.

Когато хората не са доволни от темпа на научния прогрес, се освобождава място за

антилогика, конспиративни теории и ирационални учения

Например по-малко от 40% от американците вярват в теорията за човешката еволюция според изследване на международната социологическа агенция Gallup. Според креационистите хората произлизат от свръхестествено божество.

Милиони хора пък не вярват, че американците са стъпили на Луната. Дори на мен ми е трудно да убедя някои свои приятели, че знамето, забито от Нийл Армстронг на естествения спътник на Земята, стои разпънато заради един метален прът.

България също даде своя принос в теорията на масовите заблуди - малко преди Великден тази година хиляди жители на Хасково прекарват една нощ на открито, след като взимат съвсем насериозно катастрофичната прогноза на един астролог.

Най-простото обяснение на всичко това е, че всичко, недоказано от науката, описва света така, както на човек му се иска, без да е нужна разумна обосновка.

И все пак не бива да забравяме, че прогресът решава повече проблеми, отколкото създава. Именно науката се справя с едрата шарка, убила около 400 млн. души през XX век. Не силните пожелания a ла The Secret, а пилотирани ракети изпращат хора в Космоса. Силата на разума раздробява атома, а не сляпата вяра в паранормалното.

Медиите също са силно подвластни на феномена "шок от бъдещето", защото той продава. Ето само няколко примера от българската преса:

- "Компютърът измести гаджето" - статия в "Монитор" разказва как интернет надделява над живата комуникация сред младите хора. Сякаш мрежата вече не е част от реалността.

- "Щастие в кутия" - материал от "Телеграф" смело твърди, че 95% от любовта между тийнейджърите е само виртуална.

- През последната година се засили обществената психоза в България по повод клетките на мобилните оператори. Досега не е доказано, че излъчвателите причиняват здравословни проблеми, но истерията не спира напук на твърденията на учените, че нормите в страната са в пъти по-строги от препоръките на Световната здравна организация. Вярно е, разбира се, че в България контролът е по-слаб, но това е тема за друг материал.

И все пак не бързайте да хвърлите цялата вина върху медиите. Те пишат за това, което се струва интересно на всички ни. В този смисъл те са проводник, не източник.

А очевидно паранормалното в момента се харчи по-добре от научната фантастика. Сухите числа на сайта WorldWideBoxOffice сочат, че през последната година филмови фентъзи саги като "Здрач" и "Хари Потър" генерират повече приходи от научнофантастични филми като Star Trek и "Терминатор 4". Докато космическата фантастика сбира над $380 млн., "Здрач" - над $600 млн., а последната серия за приключенията на Хари Потър - повече от $900 млн.

За момента съвременните проявления на Тофлъровия феномен може и да ви се струват забавни. Опасността идва в момента, когато, шокирани от бъдещето, хора получат трибуна да разпространяват своите идеи наравно с научните. Още повече, ако те се настанят в образователната система, разпределят бюджети и нареждат приоритети.

Неизбежно ли е всичко това

Не, прогресът едва ли ще се забави въпреки всички наши опити да го отречем. И тук стигаме до другата крайност. До хората, които дотолкова са зависими от удобствата на напредъка, че започват да хвърлят върху него вината за своето нещастие. Причината е, че когато нещо функционира нормално, забравяме за него. Сещаме се едва когато то се счупи. Оплакваме се, когато нямаме ток в батерията на телефона, без да се сещаме, че преди 20-ина години хората не са имали и това.

Част от проблема е, че малко хора извън научните кръгове разбират с какво се занимават изследователите. Затова би било добре да не забравяме откъде сме тръгнали - преди да изобретим самолетите, обикалянето на света за няколко дни е било практически невъзможно. Благодарение на технологиите сега, докато летим, вече може да гледаме клипове в YouTube.

Машини правят машини

Представете си как включвате специален принтер към своя компютър и започвате да създавате не листове с текстова информация, а триизмерни модели. Това вече е възможно благодарение на проекта RepRap. По-интересното в случая е, че наскоро RepRap произведе сама 50% от своите собствени части.

Машината е с формата на куб и заема обем от половин кубичен метър. Тя работи също като принтер с разликата, че впръсква не мастило, а пластмаса, от която оформя дадения обект. Тази технология вече съществува, но за момента най-евтината комерсиална разработка струва 30 хил. евро. Проектът е създаден под отворения лиценз на GNU, така че скоро ще може да поръчате една машина, с която да построите друга подобна на нея и да я дадете на приятел. След което той да направи същото. Условно може да наречем това 3D вирусен маркетинг.

Експериментално учените от английския университет Баф са накарали RepRap да конструира електрически схеми. Следващата цел е тя да прави транзистори. И така, докато RepRap се превърне в почти универсална домашна фабрика.

Възходът на нанотехнологиите и роботиката пък сигурно скоро ще позволя на машините сами да се мултиплицират... Наскоро американските военновъздушни сили обявиха стратегията си, според която през 2047 г. САЩ ще разполагат с боен самолет, притежаващ изкуствен интелект. Той ще може да прелети над цел и сам без човешка намеса да реши дали да бомбардира. Според американските военни хората ще взимат все по-малко решения на бойното поле и ще заемат по-скоро ролята на наблюдатели, а не на участници.

В този ред на мисли би било добре да продължим да извличаме най-доброто от прогреса и да го оспорваме само тогава, когато влиза в противоречие с човешкия морал. И тъй като технологиите се развиват все по-бързо, това вероятно ще се случва по-често. В такива дебати обаче място за ирационални аргументи просто няма.

Шокът от бъдещето е и една от причините обикновено да се проваляме в прогнозите си за това какво ще се случи, защото автоматично пречупваме визията си през своите настоящи виждания и емоции. Вероятно хората през 1900 г. са мечтаели да разполагат с повече места за вързване на конете си 100 години по-късно. Те не са могли да предвидят редица нововъведения като колите и ядрената енергия, които насочват живота ни в неподозирана посока. Лесно е да се "прогнозира", като обърнем поглед назад, но през очите на човека от 1900 г. това е било невъзможно.

И именно защото е трудно да предсказваме бъдещето, то е толкова интересно.

В крайна сметка прогресът изглежда не добър или лош, а неизбежен. В началото новите технологии обикновено се посрещат с недоверие, често с бурна съпротива, но постепенно намират своето място. Спомнете си протестите срещу експериментите с човешки стволови клетки. Когато бъдат трансплантирани, те могат да се превърнат в кост, мускул и т.н. По времето на президента Джордж Буш-младши експериментите с тях бяха ограничени. Неговият наследник Обама обаче либерализира регулацията.

Преди дни САЩ разреши увеличаване на броя видове стволови клетки, с които учените могат да работят. И не чух някой да е твърде шокиран от този факт.

Автор: Ася Колева
Източник: Капитал

Може да ви прозвучи странно, но над половината американци са убедени, че имат... ангел-хранител.Твърди го съвсем насериозно проучване на Baylor University от 2008 г. Добре дошли в XXI век. По всичко личи, че технологиите не са променили човека твърде много.

Безспорните научни постижения все още не успяват да заличат ирационалните вярвания. А скоростта, с която новите неща навлизат в живота ни, плаши твърде много хората и те панически започват да се вкопчват в старите си ценности.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

31 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  ven


  Докато четях статията все си мислех колко ли млад трябва да е този човек, че да пише толкова неиздържани логически, научно, непроверени като ниво на достигнато човешко познание, елементарни като "обществени разбирания" на невникналия достатчъно човек.

  Сега е късно и си запазвам правото на по-структуриран отговор в по-продуктивно време от деня, НО защо момче реши, че следващите идеята на силата на ресурсите в нас, или подсъзнанието, или всичко това имащо всъщност много имена, но единен център, СА ТЕХНОФОБИ ????????????

  Горното е първата логическа смешка, а за следващите - по-нататък :)

 • 2
  Avatar :-?
  Мой

  Много приятно за четене,дори и да не е вярно всичко,но пък е приятно! Навява ми и малко тъжно мисълта ,че ставаме все по-зависими от джаджите и това ще ни лишава от нещо,вероятно ,кой знае?От някакво лично "загубено"време,може би!

 • 3
  Avatar :-|
  спомени

  Баба ми е родена 1886. Баща ми- 1901.
  Спомням си как съм чел книжки на газена лампа. Всички след вечеря сядаме на кухненската маса, "разтребена", покрита с покривка и ЧЕТЕМ книги.( но всеки сам за себе си.. да не помислите "на глас"... Така на 7-8 години четох "отук/оттам" скришно "Мъртвите сибирски полета", която четеше майка ми..( Баба ме научи да чета на 5 години)
  По-късно слушахме радио, но предимно четяхме книги.
  Брат ми прди 62 години отишъл сам в стаята на 1.ви клац, защото в детската градина му се струвало"бебешко".
  ...
  Сега вместо да ходя и да ми идват гости , предпочитам да чета и да "питам" компютъра.
  Внучката ми е на 6 години, но не знае да чете. ( спазвам изискванията на снаха ми "баби и дядовци да не се бъркат"). ИМа видео, филми, гледа филми на компютъра.
  Всички и всичко според времето си.

 • 4
  Avatar :-|
  Bushido

  До коментар [#1] от "ven":

  Това за технофобията го е казал Алвин Тофлър още през 70-те, ако се сещаш кой е... Иначе си прав, че подобни работи, казани от устата на млад човек, не звучат убедително. Друго си е да ги каже някой "БАН-ски старец" в нАучно списание с висок импакт фактор ;)

 • 5
  Avatar :-P
  aha

  Това обяснение за филмите е смешно. Почакайте да подмине аватар и тогава бройте пилците. Иначе Хари Потър е по-скоро научна фантастика отколкото окултен филм. Не случайно всички магии са аналогичните латински думи, така малчуганите се научават да боравят с техника. Желанията се сбъдват, ако знаеш как да си поискаш.
  Виж глупоста на хасковлии и други подобни измишлъотини са по-скоро следствие на слабо образование - от родители, учители, медии и дори БАН. Много е забавен всеки разговор за 'чиста' енергия, за чудесата на екстрасенсите, за телепатия и други тарикатски номера.

 • 6
  Avatar :-|
  Читател

  Статията определено дава материал за размисъл, ако и да има дискусионни моменти. В този смисъл приветствам автора, който си е позволил да мисли бъдещето- работа съвсем нелека.
  На "пръв" прочит обаче не мога да се съглася със следното твърдение: "В крайна сметка прогресът изглежда не добър или лош, а неизбежен." Прогресът може да бъде " избежен" :), а така също може да бъде и " добър", и "лош". Свидетели сме на "краха" на цели цивилизации и категорично не разполагаме със свидетелства, че множеството им е " затворено" за нови такива.
  Струва ми се, че критиката на ирационалното е леко преувеличена. Всъщност то заема " полетата", в които рационалното не може да помогне. Отново изказвам приветствие към автора за " куража"!

 • 7
  Avatar :-|
  един технофоб

  "Тя работи също като принтер с разликата, че впръсква не мастило, а пластмаса, от която оформя дадения обект. Тази технология вече съществува, но за момента най-евтината комерсиална разработка струва 30 хил. евро."
  Последно гледах принтери за 10-12000 долара и то през август.
  Разбира се технологиите са няколко и някои си остават скъпи.
  Като цветния 3Д принтер ...

 • 8
  Avatar :-|
  ВВВ

  все пак има разлика в техническите обяснения в " Капитан Немо " за подводницата и в " Хари Потър " за метлата !?

 • 9
  iliander avatar :-|
  iliander

  Отвъд фантастиката на Жул Верн и твърденията на колко процента се е сбъднала тя през 21-век?
  Повечето художници и творци не се интересуват особенно от компютърна техника и електроника,(освен ако не е свързано пряко с работата им).
  Интернет се ползва главно за самоубочение и комуникаций.
  Това е една медия която включва в себе си всички останали.

 • 10
  Avatar :-|
  Мечтател

  Напред технология,за жалост наистина много хора се страхуват от възможностите на науката и най-вече дали тези възможности ще се използват за благото на човек,колкото и да е жалко човек все повече приема аналитичния начин на мислене и приема нещата за даденост без да ги осмисля.Естесвено че трябва да се четат книги,но именно книгите особно тези в жанр научна фантастика обясниха процесите през които ще мине всеки един от нас докато човечеството достигне заветната си цел-търсена и колонизиране на нови планети.Жалко е когато човека избира да комуникира с ближния си в интернет при положение че той живее на две преки от него и ставаме все по зависими от малките машини които притежаваме,но в крайна сметка можем да живеем и без тях. Наистина силно се притеснявам че в най-скоро време изкуствения интелект ще бъде даденост и той няма със сигурност да се използва за добри цели,но времето ще покаже.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Страшна история

Страшна история

Между WTG и FTW

Между WTG и FTW

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK