Гората се напълни с хора

Или кратка история и бъдеще на възобновяемата енергия

"Можеш ли да напишеш история на възобновяемите източници на енергия" - попита ме "Капитал". Разбира се, че не мога, отговорих аз. Е, тогава хайде напиши я до другата седмица. Съгласих се. После си казах, че засега ще е по-добре да започна с една инструкция за това как някой друг да напише история на възобновяемите енергийни източници.

Историята на възобновяемите източници на енергия е история,  обърната с главата надолу. Обикновено историите започват с това как  нещо е било много малко и после е станало голямо. Накрая е изчезнало или останало. Тази история започва с това, че в началото всичката енергия е възобновяема. После тя се свива, свива, почти изчезва и сега се опитваме да я възстановим. И понеже ние все си мислим, че в центъра на историята трябва да е човекът, историята на възобновяемата енергия е история на завръщането на човека към нещо, което е изгубил.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  К.
  • + 2

  Ех, Юлиане, ти поне би трябвало да си завършил гимназия в България и ако не си бягал от час може и да ти е останало в главата, че хората са познавали и използвали въглищата, нефта и газа дори от няколко хилядолетия Преди Христа.
  Индустриалната ера започва с откриването на инструментите, механизмите с помощта на които живота на хората става просто по-удобен.
  Относно "възобновяемата енергия" айде да не говорим сега. Знам че си хуманитар (няма лошо), а аз поне не съм срещнал хуманитар да му е останало нещо в главата за Първия и Втория закон на Термодинамиката.
  Споменавах тука преди време, ама да си го доразвия щот си го смятам за оригинално.
  4в сл. Христа. Великата Римска империя се разпада. Императорите рядко доживяват и една година на трона, като често победителите затриват до крак целите им фамилии. Народонаселението изтормозено от непрекъснати братоубийствени войни търси като пощуряло надежда и упование в нова вяра. Една от многото по това време, дава надежда, кураж дори и на най-изпадналото човешко същество да се изправи пред насилниците и ги победи морално с вярата си, независимо че след това му отсичат главата. Независимо от жестоките преследвания, новото учение става все по популярно. Дори и един император я приема заедно с жена си.
  Това са Константин и Елена, обявени за светци по-късно.
  До тук нищо лошо. Човека дори издава някакъв едикт с което спира преследването на християните като ги обявява за равнопоставени на другите вярвания в Империята по това време.
  Няколко десетилетия по-късно Теодосии обявява християнството за единствена официална религия и неверниците просто трябва да бъдат изклани.
  Над Европа пада булото на Средновековието за близо хиляда години.
  Довчерашните преследвани учители, проповедници, апостоли влизат в дворците и там, зад дебелите стени на замъците, заедно с властниците формират политическите елити.
  Свободните граждани са превърнати в крепостни и изтикани по периферията. Пътуванията и пътешествията без разрешение са забранени. Европа се затваря и започва да се взира в пъпа си, независимо че преди столетия фалангите на Александър Велики и римските легиони пешком са стигали до Индия или почти успяли да пресекат Сахара водени от естественото любопитство на лидерите си.
  Новите елити сега наказват любопитството с горене на набързо стъкнати клади. Римските пътища тревясват, водопроводите се затлачват, виадуктите пропадат. Цялата инфраструктура, посторена да обслужва гражданите на империята просто изчезва. Крепостните се вкопават в земята. Строят се замъци, черкви и катедрали, като понякога строежа на тия паметници на суетата продължават столетия. Политическата власт се предава по наследство в продължение на почти хилядолетие.
  Няма наука, няма изкуство. Мрак. Дарк ейджес.
  Как ли щеше за се развие човечеството, ако едно по произход човеколюбиво учение не беше обявено от държавата за единствено вярно и употребено от политическите лидери не знам.
  Зщо ги разправям тия работи?
  Защото пред очите ми историята се повтаря като фарс. Признавам си, изкушен съм в политически анализи и прогнози, ама ако някой преди десет години беше ми казал,че Грийнпиис ще бъдат в една лодка с Президента на САЩ и министър-председателя на Обединеното Кралство срещу останалото човечество опитващи се да продадът на бедните и развиващи се неефективни за момента технологии за десетки години напред - нямаше да повярвам.
  Няколко неща са сигурни - ако замисълът в Копенхаген се реализира, а то значи да се използва държавната сила и власт за да се отнеме резултатите от труда на милиарди човеци от планетата сега и за десетилетия напред, за да се плати на професионални измамници и шамани то значи:
  1. Спиране развитието на "възобновямите" технологии. Защо да се харчиш и напъваш мозъчето като тъй и тъй вече обществото ти плаща десетки пъти по-скъпо за твоята енергия, в зависимост от това какви параметри в Които, Копенхаген или Мексико ще договорите?
  2. Населението в урбанизираните територии се превръща в крепостни работещи на практика за топлото и светлото.
  3. Формирането на новите зелено-политически несменяеми елити с първи Папа Ал Гор, които по цинизма си може да се сравнява само с първите Средновековни папи и патриарси.
  4. Тази част от населението, която не живее в градовете там където има зима се връща към използването на дървесината за отопление, но запазвайки свободата си.
  Дали това ще се случи? Ако да, колко време ще отнеме този път? Още хиляда години?
  Не знам. Надявам се, че здравия разум ще победи, но в кофти времена живеем.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  blah

  и нито дума за Мъри Стронг...

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-P
  Аланколу

  " Дори и един император я приема заедно с жена си."

  И неговата майка също!
  Важното е рап да има.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Берг

  Много се извинявам, но при нашето климатично разположение, едва ли гората трябва да се възприме като възобновяем източник на енергия по начина, по който се въприема тя в Австрия или Скандинавия. Цинизъм е да инвестираме в технологии за изгаряне на дървесина с цел производство на енергия. Какво като КПД-то ще е по-голямо от това на печката на баба ми. Има достатъчно други ползи от горите и приложения на дървесината, също.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  К.

  Оня ден, един пишман ДПС професор от минно геоложкия демонстрира по една от телевизиите "патентован" водороден двегател на количка-играчка с батерийка.
  Таз гадина тъпа е евродепутат (казва се Владко или Васко Панайотов) и намерил "инвеститори" дето щели да дадат 20млн евра да правят ток от дървесина по нашенско.
  Класическа комбинация между европейска тъпоумна бюрокрация, ориенталска простотия и славянска лакомия.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  експерт

  Тривиална статия за отбиване на номера, като за свободни размишление след три водки в петък вечер, когато жената те е наругала

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Андрейчо

  Първо към К.: Уважаеми господине,
  Щом твърдите, че авторът е хуманитарист, а вие сте от областта на природните науки, защо правите изводи в областта на хуманитаризма? "Оварваряването" на Запада се дължи на това, че там наистина идват варварите и просто избиват интелектуалния елит, който позабравя "това-онова" от Античността. В същото време в Константинопол се ползват 80%, ако не и повече, от постиженията на римската цевелезация (това нашите учебници по история го крият, защото Маркс не го е казал никъде). Ко се отнася до неверниците: мнението в статията явно не е такова. Там се казва, че никой не го е еня за градусите. Фактът е един: петролът свършва. И ако не искам литър бензин след 10 години дда струва 20 лв., а пътят до Бургас - 200, то е добре да заменим петролните двигатели.
  Що се отнася до гората - напълно съм съгласен, че не трябва да се секат повече дървета. Но има проекти за горене на сухи клони, шишарки, иглички и подобни...
  А че статията е непълна - ами това е просто статия, не е книга по най-дискутирания в света в последните години въпрос.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Камен

  Всичко на света - и в природата, и в човешкото поведение - има свойството да иска да се движи по линията на най-малкото съпротивление.
  Ползваме "невъзобновяеми" енергоизточници, защото така е по-лесно и удобно. В един литър бензин има много енергия - който се съмнява, да пробва да бута колата си 10 километра. А и лесно се съхранява и пренася. Е, на свършване е петрола, да. След 30 ли, след 50 ли, или 100 години, учените още не са установили. Затова и цената му се покачва. Когато се покачи повече, отколкото на възобновяемите източници, ще преминем на тях. Но да се насилват нещата преди това е обречено на неуспех.
  А колкото до стимулирането на развитието на технологиите за добив на електроенергия от възобновяеми източници - ами за това си има много ефективен механизъм - и то пазарен. Която фирма успее да измисли и комерсиализира ефективен метод, ще спечели милиарди. Това би трябвало да им е достатъчен стимул. Е, не им пречи да се преборят и за някое и друго милиардче субсидия, получена предимно чрез лобистки усилия.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал