Toyota се извини за провинение на топ мениджър

Директорът "Комуникации" Джули Хамп беше арестувана по подозрения за незаконен внос на лекарства

Джули Хамп,
Джули Хамп,    ©  KYODO
Джули Хамп,
Джули Хамп,    ©  KYODO

Американката Джули Хамп, която оглавява връзките с обществеността на автомобилния производител Toyota, беше арестувана в петък по подозрения в незаконно внасяне на болкоуспокояващи в Япония. Тя е първата жена на висша мениджърска позиция в японската компания, а новината за задържането й идва само два месеца след назначаването й на поста през април.

Президентът на автопроизводителя Акио Тойода се извини за случилото се по време на пресконференция, като подчерта увереността на компанията, че 55-годишната Хамп не е имала за цел да наруши закона, предава Reuters. "За мен мениджърите и служителите, които се отчитат пряко пред мен, са като мои деца", коментира той. "Отговорност на родителя е да защитава децата си, а ако някое дете създава проблеми, също отговорност на родителя е да се извини", посочва мениджърът.

Японските медии цитират информация от полицията в страната, според която 57 таблетки от медикамента оксикодон (Oxycodone) са били открити в малък колет с надпис "огърлици", изпратен от САЩ и адресиран до Хамп в Япония. Таблетките са били в пакети или поставени на дъното на колета, който е съдържал още висулки и огърлици, се посочва в информацията. Пред полицаите 55-годишната Хамп е посочила, че не е смятала, че внася незаконно вещество, съобщава говорител на полицията в Токио. Представител на органите на реда обаче отказва да коментира изнесената в медиите информация относно пакета, предава Reuters.

Американката беше назначена за управляващ директор и главен директор "Комуникации" през април като част от опитите на Toyota да диверсифицира мениджърския си състав, доминиран главно от мъже и от японски граждани. Тя е част от екипа на производителя от 2012 г., когато се присъединява към северноамериканското му подразделение. Преди да премине в Toyota, Хамп заемаше ръководни длъжности в General Motors и в PepsiCo, припомня агенцията. През юни 2015 г. тя се премести в Токио, където е базирана новата й позиция. По думите на говорител на компанията Хамп е била отседнала в хотел. От японския производител посочват, че Toyota ще запази политиката си на търсене на таланти независимо от техния пол или националност, като изразяват съжалението си от това, че компанията не е предоставила достатъчно подкрепа на служител, който не е японец и идва да живее в Япония.

Оксикодон е лекарство, което се изписва с рецепта както в САЩ, така и в Япония. За внасянето му в азиатската страна обаче е необходимо предварително одобрение от правителството, като медикаментът трябва да бъде пренасян лично от човека, на когото е изписан, уточнява представител на японското здравно министерство, цитиран от Reuters. По думите на Хироаки Окамото, адвокат по наказателно право в Токио, който не е въвлечен в случая на Хамп, големият брой таблетки означава, че ако срещу нея бъде повдигнато обвинение, тя може да бъде заплашена от няколко години затвор, последвани от депортиране. Максималната присъда за незаконно внасяне на лекарства с търговска цел е доживотен затвор, посочва той. Дори и да бъде обвинена в незаконен внос за лична употреба, Хамп трудно ще успее да получи условна присъда заради големия брой таблетки, коментира още адвокатът пред агенцията.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111


  "На 18 декември 1997 г. антимафиотите на Национална служба "Борба с организираната престъпност" (НСБОП) разбиват нелегален цех за производство на наркотици в село Опицвет.
  Намерени и иззети са рекодните 330 кг готов амфетамин и 666 кг бензил-метил-кетон /БМК/ на обща стойност 30 000 000 лв.

  "Припомняме, НАРКОДЕЛОТО ПРОДЪЛЖАВА ВЕЧЕ ПОЧТИ 10 години."

  =========================================

  6-цифрен подкуп за съдии по делото "Опицвет"
  18.11.2007, 10:36 (обновена 18.11.2007, 15:08)
  news.bg
  Коментари (31)
  Във вторник - 20 ноември, в Софийския апелативен съд ще бъдат представени данни от специални разузнавателни средства за опит за подкупване на съдия.

  Това ще стане в рамките на поредното заседание по делото за случая "Опицвет".

  Магистрат е заявил, че то със сигурност ще се гледа при отворени врати поради данни, че има опити за подкупване на съдии с шестцифрена сума, се казва в писмо, получено на редакционния ни имейл.

  На самото дело се очаква да бъдат представени сведения, събрани със специални разузнавателни средства за това кой точно и по какъв начин се е опитал да даде солидния подкуп.

  Истинската сензация във вторник обаче се очаква от страна на един от подсъдимите - химика Валери Тодоров Величков.
  Спроред адвокат, пожелал анонимност, Величков е решил да прехвърли изцяло вината по случая на партньора си Кристиян Младенов.

  Причина за това е фактът, че за разлика от предишни съдебни състави по делото сегашният се е оказал неподкупен и за първи път се очакват изключително сурови присъди.

  Припомняме, наркоделото продължава вече почти 10 години.

  На 18 декември 1997 г. антимафиотите на Национална служба "Борба с организираната престъпност" (НСБОП) разбиват нелегален цех за производство на наркотици в село Опицвет.
  Намерени и иззети са рекодните 330 кг готов амфетамин и 666 кг бензил-метил-кетон /БМК/ на обща стойност около 30 000 000 лева.

  На мястото е арестуван химикът Валери Величков, а на 4 февруари 1998 г. на унгарско-австийската граница е арестуван и партньорът му Кристиян Младенов, който е финансирал наркопроизводството.

  Първоинстанционният Софийски окръжен съд в състав с председател Ружа Керанова признава за виновни двамата подсъдими по най-тежката разпоредба на чл. 354 „а" от НК за производство и държане на наркотично вещество в големи размери, предназначено за продажба.
  Текстът предвижда от 3 до 15 години затвор. Кристиян Младенов получава 7 години затвор и глоба от 5 хил. лв. Валери Величков като извършител - 6 години и 2 хил. лв. глоба.

  Втората инстанция - Софийски апелативен съд потвърждава решението.

  Последната инстанция обаче - Върховният късационен съд, изцяло пререшава делото.

  Кристиян Младенов е оправдан напълно, а Валери Величков се разминава само с едногодишна условна присъда.
  Изненадата е във факта, се казва още в писмото, че вместо да върне делото за ново разследване, каквато е обичайната му практика, ВКС преквалифицира обвиненията и се произнася по същество.

  Върховните съдии приемат, че от материалите по делото не можело да се стигне до извода, "че са налице доказателства, сочещи сигурно и недвусмислено, че произведеното наркотично вещество е било предназначено за продажба или друго отчуждаване"....


  http://news.ibox.bg/news/id_815697509

  ============================


  Някой да се чуди още наистина какво точно и защо става в България и какви са например сблъсъците и конфликтите на места с циганите, или защо процъфтява и престъпността, вкл. битовата, и кои всъщност са най-големите престъпници, които я причиняват и подклаждат, и се крият зад нея?
  И защо Борисов реди лъжа след лъжа за независимата ни "съдебна система", прокуратура, служби и колко по-напред сме били от други в борбата с корупцията?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал