С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
14 юни 2019, 8:30, 1623 прочитания

Международен бакалауреат (IB) – програмата, която подготвя ученика за световните топ университети

Лорна Долан, директорът по приема за програмата IB в британското училище "Севъноукс" за това с какво се отличава дипломата

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
След като завършва Английски език в колежа "Свети Джон" към Оксфордския университет, Лорна Долан работи като театрален агент и критик. По-късно се присъединява към редакцията на Financial Times, където заема позициите заместник-редактор с ресор британски новини, редактор изкуства и редактор на Уикенд секцията (вече Arts and Life). През 2006 г. тя решава да последва дългогодишното си желание да преподава. Започва да го прави в училище "Сътън Валенс" (Sutton Valence), а след това прекарва четири години в училището "Ашфорд" (Ashford), където оглавява департамента по английски език. Впоследствие тя се прехвърля в "Севъноукс" (Sevenoaks) и става заместник-директор на паралелките на зрелостниците.
Лорна Долан ще представя училище
"Севъноукс" и ще бъде на разположение за персонални срещи със заинтересовани семейства в София между 22 и 24 юни.

Основаното през 1432 г. училище предлага динамичната академична среда и холистичен подход в образованието за ученици от 11 до 18-годишна възраст.

Основаното през 1432 г. училище предлага динамичната академична среда и холистичен подход в образованието за ученици от 11 до 18-годишна възраст.
Как бихте описали училище "Севъноукс" (Sevenoaks) и с какво се отличава то?

"Севъноукс" е едно от водещите училища за Международен бакалауреат (International Baccalaureate, IB), което го прави необичайно за Великобритания, тъй като повечето учебни заведения преподават по-тясната академична програма A Levels. Ние предлагаме Международен бакалауреат повече от 40 години и нашите ученици отиват в най-добрите университети във Великобритания, САЩ и навсякъде другаде по света.

Наред с това сме с необичайна глобална насоченост и международен микс от ученици. Учениците от Великобритания са мнозинство, но имаме над 45 други националности и приемаме значителен брой международни ученици на пансион (boarding) вече 60 години.Съотношението между половете е 50/50 момичета и момчета и 35/65 дневни ученици и на пансион, но това съотношение нараства до почти 50/50 през последните две години на Международния бакалореат (11-и и 12-и клас).

През последното десетилетие Sevenoaks постоянно се класира в топ десет на училищата във Великобритания по своите резултати за Международен бакал ореат (IB). Кои са факторите, които допринасят за вашия успех?

Не бих желала да се хваля, но вярвам, че постоянно се класираме в топ 10 в света по нашите резултати за IB. Средната ни оценка определено е висока – около 40 (10 точки над средната за света) и обикновено имаме около 10% или повече от световните резултати с 45 точки (пълни оценки) всяка година. Но ние не сме училище, което оказва излишно напрежение върху учениците си. Успехът е резултат от холистичния подход в образованието, което развива характера и увереността на младите хора чрез голям набор от дейности – спортове, музика, театър, дебати, дейности на открито – и наистина стимулиращо учене на най-високо ниво в либерален, съвременен стил.

Като директор по приема за програмата Международен бакалауреат (IB) можете ли да ни кажете какво отличава IB от другите дипломи и какви са ползите, които тя дава на притежателите й?

Учениците учат шест предмета за IB, които трябва задължително да включват математика, природни науки, хуманитарни предмети, език и литература. Това им дава голям набор от умения и е чудесна подготовка за бързо променящата се работна среда. Въпреки това те се специализират в известна степен, така че програмата е отлична подготовка за висше образование и кариери, които изискват специфични познания, като например медицина и инженерство.
Следва да се отбележи, че програмата развива цялостно ученика, тъй като работата, спортовете и креативните дейности са задължителна част от програмата. Тя развива и по-висшето ниво на мислене и умения за самостоятелно учене чрез курса Теория на познанията, както и чрез Разширеното есе от 4000 думи на тема по техен избор, което те подготвят с индивидуална подкрепа от учител.

IB е единствената наистина глобална квалификация, която е призната от топ университетите и работодателите по цял свят.

Международен бакалауреат (IB) – програмата, която подготвя ученика за световните топ университетиИзвън академичната програма, какви ползи от гледна точка на личностно развитие могат да получат учениците ви по време на обучението си в Sevenoaks?

Вече споменах за част от огромния набор извънкласни дейности, като има множество други възможности за развитие на лидерски качества, работа в екип, предприемачество и междуличностни умения. Не мога да ги изброя всички, затова ще акцентирам върху работата, която е интегрална част от характера на училището. Ние сме първото голямо британско училище, което изисква от всички ученици да извършват някакви услуги. Да помагат на останалите – като обучават по-младите в лабораториите ни от световен клас или да се сприятеляват с възрастни хора – това развива уменията на учениците да съчувстват на останалите и да открият своя собствен потенциал за въздействие върху света.

Какви са условията за международните ученици в "Севъноукс"? Имат ли на разположение допълнително обучение и индивидуална подкрепа?

Предлагаме известна подкрепа с английския като допълнителен език, но повечето от учениците ни пристигат с отлично ниво на владеене на английски език. Между народните ни ученици са така добре интегрирани в училището, че не им е необходима специална подкрепа; персоналът на пансиона е като второ семейство и има богат опит в работата с ученици от цял свят – той им помага във всяко отношение в живота им и поддържа близки контакти с родителите.

Идеята за пансион не е много популярна в България. Какво трябва да знаят за нея родителите и техните деца?

Пансионът е чудесна възможност за развиване на самостоятелност в структурирана, топла и подкрепяща среда; за максимализиране на времето за академични и допълващи дейности и за изграждане на близки групи от приятели за цял живот. Наскоро се срещнах с бивш ученик, който сега живее в Дубай и ежедневно общува по WhatsApp с приятелите си от пансиона отпреди 30 години, които работят по цял свят – от Ню Йорк до Пекин и Оукланд.

Много бъдещи ученици от цял свят кандидатстват за вашата програма IB и винаги има повече кандидати, отколкото свободни места. Можете ли да опишете по-подробно критериите, на базата на които избирате учениците си?

Търсим умни ученици, които ще се наслаждават на динамичната академична среда, ще се радват и ще допринасят към извънкласния живот на училището, но и още нещо, което е важно – ученици, които са добросърдечни.

Международен бакалауреат (IB) – програмата, която подготвя ученика за световните топ университетиКакви са стъпките на вашия процес за кандидатстване? Как бъдещите кандидати от различни държави могат да се подготвят в достатъчна степен за този процес?

Учениците трябва да кандидатстват поне 13 месеца преди момента, в който желаят да започнат обучението си в училището. Имаме четири входящи изпита – по английски език, математика, природни науки и умения за мислене, както и групови интервюта. Освен това преглеждаме техните персонални изявления и актуални училищни доклади.

Тестовете са предназначени да проверят мисловните умения от по-висока степен – как учениците мислят, а не какво знаят. Тъй като изпитваме ученици от над 45 държави, които са обучавани по различен начин, не очакваме от тях определени академични познания. Най-добрата подготовка би била концентриране върху текущото обучение, четене на множество стимулиращи книги или статии и добър сън в нощта преди изпита!

Как ще се отрази Брекзит върху вашата работа? Очаквате ли евентуално увеличение в таксата за обучение за чуждестранни ученици или други промени в правилата относно тяхното обучение и живот във Великобритания, ако държавата напусне ЕС?

Както може да се предполага, нашето училище е разочаровано от вота за Брекзит. Нашата мисия е да образоваме световни граждани и това ще продължи да бъде така. Не очакваме Брекзит да се отрази върху учениците ни на практическо ниво; ако има промени във визите и е необходима помощ, просто ще увеличим нивото на подкрепа, която осигуряваме и към момента на много наши ученици от страни извън ЕС.

Не се очакват промени за студентите от ЕС в университетите във Великобритания в близко бъдеще, но вече подпомагаме ученици, които искат да кандидатстват в университети в Германия, Холандия и в други държави в Европа, както и по целия свят, така че те ще имат множество възможности, ако нещата се променят.

Вие ще представите "Севъноукс" на заинтересованите български ученици и техните семейства в София. Защо избрахте да посетите България?

През последните няколко години имахме множество отлични ученици от България, които много допринесоха за живота в училището – двама от тях ще говорят по време на моето представяне в София – затова бих се радвала да имаме повече кандидати. Наред с това ние знаем, че българските родители много ценят образованието и вярваме, че те са от нашия тип семейства.

Лорна Долан ще представи училище "Севъмоукс" и ще бъде на разположение за персонални срещи със заинтересовани семейства в София между 22 и 24 юни в хотел Sense . За повече информация - вижте тук.

Капитал брой 24

Текстът е част от седмичния Капитал. В новия брой ще прочетете още:

 • Изборите: Технология на подчинението
 • Ще стигне ли военният бюджет за всички
 • А1 и НАП: Развален телефон за 80 млн. лв.

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Нина Серкова: Моята работа е да ги запаля, а те знаят повече от нас Нина Серкова: Моята работа е да ги запаля, а те знаят повече от нас

Учителката от 105-о СУ в София Нина Серкова пред "Капитал"

13 сеп 2019, 2316 прочитания

Ралица Матеева: На учениците трябва да се даде шанс сами да произвеждат съдържание Ралица Матеева: На учениците трябва да се даде шанс сами да произвеждат съдържание

Учителката от СОУ "Ангел Кънчев" в Русе Ралица Матеева пред "Капитал"

13 сеп 2019, 2299 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "ОБЩЕСТВО" Затваряне
Една детска градина по-малко в София

Въпреки липсата на места в "Манастирски ливади" Столичната община отново забави изграждането на нова детска градина за над 200 деца

Още от Капитал
Втори живот за старата техника

Къде се приемат електроуредите и как става рециклирането им

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Турската офанзива в Сирия: Раздвижване на смъртоносните пясъци

Военната операция на Анкара повишава риска от нова вълна бежанци и терористични атаки в Европа

Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

Спорният Петер Хандке

Нобеловата награда за литература за 2019 г. предизвика възмущение и полемика относно ролята на писателя

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10