Радан Кънев: Липсата на върховенство на закона и корупцията отблъскват инвеститорите

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Как да тръгнем нагоре е въпросът, който се задава тук. И като във вицовете по-добре да започнем  с лошата новина, за да оставим добрата за по-нататък. Лесният отговор е, че няма как. Твърде често нашите коментари за бъдещето ни, за това как ще тръгнем нагоре са безперспективни и това има своята причина – обществото ни чувства блокаж. То действително е в голяма степен блокирало най-малко по три основни причини. Първата е

Социално-демографският срив

Той се изразява във възрастта на населението ни и в непрекъснато намаляващия му брой, в непрекъснато влошаващия се здравен, социален и образователен статус на голяма част от него. В непрекъснатото разделяне и разтваряне на ножицата между хората, родени в образовани семейства в големи градове с голям шанс за развитие, и хората, родени в малки градове, в необразовани семейства или в трудни условия. Следствието е намаляване на мотивацията за развитие както на хората с лош старт, така и на хората с добър старт.

Втората причина е

Трайната финансова безпътица

От излизането от дълбоката финансова криза през 1997 г. до сега България не намери начин да отприщи стратегическите инвестиции нито с публични, нито с частни средства. Непрекъснатото разчитане на еврофондовете е както шанс и спасение, така и бреме, защото това са лимитирани стратегии. Давам конкретен пример – България няма средства да финансира стратегически проекти, които не са европейски приоритет, няма средства да финансира стратегическа инфраструктура, която не е европейски коридор. Но преди всичко България трайно не разполага с пари да финансира така необходимите реформи, които могат да решат проблемите с образованието, здравеопазването, демографската криза и социалното разделение. Без публични финанси, без възможности на държавата да инвестира не може да се преодолее и големият проблем с неравенствата в обществото.

И на трето място, но по важност на първо

Корупция и лоша администрация

Трайният провал на върховенството на закона отблъсква стратегическите инвеститори. Не че ги няма в България, но всички знаем колко много не дойдоха. 20 години след началото на същинските икономически реформи в България тази зала трябваше да бъде 10 пъти по-голяма. Ако беше 10 пъти по-голяма, нямаше да говорим за първите два проблема. Защото данъчните постъпления от този бизнес щяха в голяма степен да решават финансовите проблеми. Корупцията и липсата на върховенство на закона блокират категорично тази възможност.

Ако за чуждестранните инвеститори големият проблем се казва съдебна система и корупция на високо ниво, за малкия бизнес големият проблем се нарича лоша администрация и партизирана администрация. Няма по-голям фактор за корупция в едно общество от това администрацията да бъде изградена на партиен признак. Това създава една трайна верига от зависимости. Докато този проблем продължава, ще продължава рекетьорският характер на администрацията.

Добрата новина е, че

Изход има

въпреки тази нерадостна картина. Изход има, ако се съсредоточим върху причините, а не върху последиците, както твърде често правим. На първо място България трябва да постави реформата в съдебната система. Ако нямаме съдебна реформа, разгледана като радикална антикорупционна политика в правосъдието, няма смисъл да говорим за следващите въпроси. Няма смисъл да правим образователна и здравна реформа, защото в едно общество, в което накрая на хранителната верига не стои тоягата на закона, винаги най-добрите системи ще се изкривят и корумпират.

На второ място, реформата в администрацията и електронизацията на администрацията. Това са два процеса, които вървят заедно и които решават проблема с ефективността на администрацията и с нейната независимост. Това ще създаде достъпна среда за хората да развиват своя бизнес. 

И най-добрите реформи обаче, ако не бъдат финансирани, ако ги разглеждаме само като рязане на пари, а не като инвестиране в по-добри системи, няма да имат успех.

Къде е ключът

от публичните финанси на България? Голямата дупка в българските финанси се нарича пенсионна система и тук естествено се връщаме на демографската картина на обществото. Неприятният момент е, че демографската картина като възрастова структура на обществото само ще се влошава през следващите 15, а може би и 25 години. След което, дай боже, ще се стабилизира в едно недобро състояние. Така че, за да имаме решение на пенсионния модел, ние трябва едновременно да постигнем две цели – да преодолеем дисбалансите в публичните пенсионни фондове, да създадем балансиран бюджет на НОИ и пенсии, които се плащат по схемата "Pay as you go". В същото време трябва да дадем на хората, които днес работят, достатъчно сигурност, че има смисъл да участват в осигурителни модели. Което значи достатъчно силен модел на спестявания и натрупвания. Нарочно не използвам "капиталов" и "пенсионни фондове" като израз. Има много варианти да се натрупва, но има един вариант със сигурност да се фалира системата и тя е да харчим всичко към настоящия момент. И тук се обръщам към ключовите работодатели в страната – каквато и да е цената, ние трябва да преодолеем дефицитите в пенсионната система, в противен случай ние не можем да финансираме необходимите реформи.

Каква е

Голямата задача

за да можем да постигнем някакъв успех в тези три направления? Тя е изграждане на максимален политически консенсус по тези три теми - съдебната и административна реформа и антикорупционната политика. По отношение на пенсионната реформа не трябва да се конкурираме на терена на популизма. Всички български политици трябва да покажем, че по тези три теми можем да играем корпоративна игра. Това е затворническа дилема. В момента, в който един играе некооперативно, всички ще загубим. Може да спечелят само най-върлите популисти. И те печелят. Години наред ние знаем какво трябва да се направи в пенсионната система, не го правим и онези, които обещават 1000 лева пенсия, печелят нови и нови проценти на избори. Ако всички играем кооперативно, е възможно по тези три системи да се получи бърз пробив.

И накрая да вгорчим малко оптимизма, но да останем оптимисти. Ако не направим това,  все по-малко хора ще гласуват, гласът им ще бъде все по-скъп, властта ще трябва все повече да рекетира бизнеса, за да може да си позволи участието в избори, и бавно, спокойно, недраматично ще продължаваме да копаем дъното.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  ttodorov111 avatar :-|
  ttodorov111

  Радан Кънев - министър-председател на България!

 • 2
  krasi62 avatar :-|
  krasi62

  Твърде често назоваването на проблема не е достатъчно ,за да бъде решен. Липсата на дълбока експертиза, на сравнителен анализ за влиянието на един или друг проблем върху цялостния социално -икономически живот ,предполага и движение по път не достатъчно известен и необходим. Във казаното от Р.Кънев ще се спра на идеята му за балансираност на системата НОИ . В този случай не се предлага идея с какво конкретно ще се занимава НОИ, той пенсионен институт ли е, социален или пък застрахователен с плащането на инвалидности, дали е още посредник за трансформиране на малкия стаж и вноски от силовите ведомства във преждевременни и големи пенсии и кой поема разликата от внесеното и получаваното- може би отново трета категория като най унижената група работници. Така ,че има толкова много въпроси по темата НОИ ,преди да се говори за балансираността и. Тук е и въпроса осигуровките данък ли са или спестени пари за старост, и ако те не са данък защо не се водят по лични партиди ,така като се иска при тяхното внасяне, и защо не се онаследяват и нямат доходност ? Не може човек който е внасял примерно до 60 г, в продължение на 40 г. и не дай си боже се спомине ,парите от вноските да отидат по вятъра? Това считам за недопустимо ,щом имаме осигурителни вноски ,а не данък за пенсии каквото се получава на практика и каквото чудо няма никъде по Европа.

 • 3
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Това го знаят и студентите първи курс по икономика, г-н Кънев. Необходими са не само предсказуемост на законовата среда и политическа стабилност, но и възможност за висока възвращаемост на инвестициите. А при този рекет върху бизнеса няма как да се получи. И още много други фактори липсват...

 • 4
  terorio avatar :-|
  terorio

  И ? Докога ще го повтаряш ? Мислиш ли че има някой, който не го знае ? Нещо праиш ли по въпроса ?

 • 5
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  25 години фетишизиране на "инвИститУр"
  25 години забрана на думата СПРАВЕДЛИВОСТ!

 • 6
  ss avatar :-|
  SS

  Констатации !

  Плюс - констатациите са верни , ама тия работи са политическа дъвка от доста годинки !

  Минус - по нашите земи са казали "Акъл не ща , дай пари" - та Радан дава хубав акъл, ама не казва ключа ще донесе ли мъни в продънения бюджет от другаде освен от работещите спестители (ами аз ако не искам да спестявам - кво праим ? ) !!!

 • 7
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  До коментар [#5] от "Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!":
  Вече го е казал: всички други думи,включително СПРАВЕДЛИВОСТ идват с работеща и некорумпирана съдебна система. А ако има закон пред който всички са равни ще има и истински инвеститори. Не бъркайте домъкнатите отнякъде офшорки, които заедно с "правилните" хора разграбваха и източваха обществото при абсолютно всички правителства през последните 25 години. При някои повече, при други по-малко.
  П.п. Да не смесваме Гад-Зееви и Газпром с Мерцедес,Тойота,Интел,Епъл,Самсунг.....

 • 8
  bob1213 avatar :-|
  Bojidar Agov

  Радвам се, че Радан Кънев израства като политик , стискам палци той да бъде нашия Уинстън Чърчил.

 • 9
  oanes avatar :-|
  oanes

  Публичните финанси ще се засилят с прогресивен подоходен данък, кактно е във водещите страни на цивилизована Европа. Жалкото е, че събраните пари са мюрето за мафията владееща страната и неизбежно ще станат плячка, която складира в офшорните зони или анонимна собственост. Така е с КТБ, ВЕИ-тата, държавните поръчки, европейските пари, пенсионните фондове, контрабандата, цигарите, зимните и летни курорти, и изобщо всичко носещо пари. Навсякъде са нашите момчета. Преди на комунистите, сега на мутрите. Ходи ги различи. Така че Радане, първото е отвоюването, за кой ли път, на държавата от мафията. А как ще стане това, като те я ръководят, политически, финансово, правораздавателно и икономически т.е. те са самата държава ? Скоро и твойте хора ще разложат, защото вече папкат обилно на държавната трапеза. И така почтенният Радан ще стане параван на престъните интереси на БоГан.

 • 10
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  До коментар [#9] от "lcj30372597":

  Глупости - прогресивен данък само ще доведе до повече укрити данъци и по малко пари в хазната. Това е сигурен път към разрухата


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал