Икономиката на еврозоната нарасна по-малко от очакваното

Икономиката на еврозоната нарасна по-малко от очакваното

Германия отчита най-силното си представяне от две години

1841 прочитания

© Philippe Wojazer


БВП на Полша се е свил за пръв път от 2012 г.

Икономиката на еврозоната е нараснала по-малко от очакваното през първото тримесечие, макар Германия да отчита най-силното си представяне от две години. Данните на Евростат показват, че брутният вътрешен продукт на еврозоната, както и на целия Европейски съюз, е нараснал с 0.5% на тримесечна база за периода януари - март. Спрямо първото тримесечие на миналата година БВП в двата региона се е повишил съответно с 1.5 и 1.6%.

Ревизираните резултати обаче са по-ниски от предварителните оценки, публикувани в началото на май. Те показваха ръст на БВП на еврозоната с 0.6% на тримесечна база. Икономическият растеж все пак се е ускорил спрямо нивото от 0.3%, отчетено през последното тримесечие на миналата година.
Германски двигател Основен фактор за растежа е доброто представяне на най-голямата икономика в региона Германия. БВП на страната е нараснал с 0.7% на тримесечна база спрямо нивото от 0.3% за последните три месеца на 2015 г. Така Германия се оказва най-бързо растящата от групата на седемте водещи развити икономики, отбелязва Wall Street Journal.

Ускореният растеж на Германия е добра новина за перспективите за световната икономика, които като цяло изглеждат мрачни в началото на 2016 г. Данните за икономиката на Германия също така могат да послужат за отговор на критиците, които изтъкват, че растежът на страната зависи твърде много от износа. Много анализатори и политици призовават Берлин да увеличи правителствените разходи, за да се възползва от рекордно ниските лихви върху дълговете.

През първото тримесечие обаче БВП е нараствал основно благодарение на повишеното вътрешно търсене. Освен това през периода вносът се е увеличавал по-бързо от износа. "Устойчивостта на вътрешното търсене е сигнал за стабилно ребалансиране на германската икономика, която зависи прекомерно от износа", отбелязват анализаторите от банка Barclays. Ниските цени на енергията и силният пазар на труда са основните фактори, подкрепящи вътрешното търсене.

Много анализатори обаче предупреждават, че германската икономика вероятно няма да успее да поддържа толкова силен темп на растеж и през второто тримесечие предвид слабото търсене в световен мащаб и ниските нива на корпоративни инвестиции. Още повече че на годишна база БВП на страната е нараснал с 1.3% при 2.1% през последното тримесечие на миналата година.

"Бяхме много изненадани от силните данни за първото тримесечие, но няма причина за еуфория", коментира председателят на германската асоциация на производителите на машинно оборудване VDW. "Цялостната картина остава много неясна, особено в индустрията", изтъква той. От германското икономическо министерство също предупреждават, че през второто тримесечие е възможно растежът да се забави в някаква степен.

По всяка вероятност развитието в цялата еврозона ще е подобно. Други големи икономики от региона като Франция, Италия и Холандия също отчитат ускорен растеж през първото тримесечие. Икономиката на Италия, която е третата най-голяма в региона, обаче продължава да изостава от другите големи държави, като ръстът на БВП е бил едва 0.3%. Сигнали за слабост

Засилената активност в Германия е подпомогнала растежа и в по-малки икономики като Словакия и Румъния благодарение на връзките чрез автомобилната индустрия. В много други държави в Европа обаче се забелязва слабост. Растежът в Белгия и Естония се забавя, а гръцката икономика отново е отбелязала спад, след като успя да се върне към растеж в края на миналата година.

Най-неприятната изненада беше Полша, чиято икономика се е свила с 0.1% през тримесечието, докато анализаторите прогнозираха ръст с 0.6%. Това е първият спад от 2012 г. насам, отбелязва Financial Times. На годишна база полската икономика е нараснала с 2.5%, спрямо 4% за предходното тримесечие. Анализаторите очакват кредитният рейтинг на страната да бъде понижен от агенция Moody’s при предстоящата преоценка. През януари агенция Standard and Poor’s понижи кредитния рейтинг на Полша за пръв път от 1996 г.

Друга централноевропейска икономика – Унгария, също публикува изненадващо слаби данни. През първото тримесечие БВП на страната се е свил с 0.8%. Този резутлат е значитално под очакванията на анализаторите за ръст от 0.4%. През последното тримесечие на 2015 г. икономиката на Унгария нарасна с 0.6%. Един от основните фактори за влошаването е сривът на производството в строителния сектор с 33.9% през март.

БВП на Полша се е свил за пръв път от 2012 г.

Икономиката на еврозоната е нараснала по-малко от очакваното през първото тримесечие, макар Германия да отчита най-силното си представяне от две години. Данните на Евростат показват, че брутният вътрешен продукт на еврозоната, както и на целия Европейски съюз, е нараснал с 0.5% на тримесечна база за периода януари - март. Спрямо първото тримесечие на миналата година БВП в двата региона се е повишил съответно с 1.5 и 1.6%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал