Защо България не гони руски дипломати
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо България не гони руски дипломати

Защо България не гони руски дипломати

Изключването от акцията няма да промени отношението на Русия, но рискува доверието на европейските партньори

Алексей Лазаров
35102 прочитания

Историята с координираното изгонване на руски дипломати от различни страни в един момент заприлича (по сполучливото определение на BBC) на Евровизия. Бройката на изгонените се съобщаваше по държави като резултатите от естрадното състезание - Франция (4), Унгария (1), Италия (2), Литва (3)... В тази дипломатическа Евровизия България отново попадна в ролята на аутсайдер - тя пее леко фалшиво и встрани от общите тенденции.

До сряда вечерта 26 държави от Европа, плюс САЩ, Канада и Австралия бяха екстрадирали руски дипломати. Сред тези, които не го правят, са малки държави като Люксембург и Малта, които обясниха, че посолствата им се състоят от двама души и ако изгонят един от тях, ще им бъде крайно невъзможно да поддържат каквито и да било отношения с Русия при реципрочни действия от нейна страна. Нова Зеландия също обяви, че би изгонила някой дипломат, но не е установила за нито един от тях, че е служител на руските служби, каквито се твърди, че са експулсираните от другите западни държави. Сред държавите, които се включиха в кампанията на солидарност с Великобритания след отравянето на бившия служител на руското военно разузнаване Сергей Скрипал, бяха дори Македония и Албания (1) и Молдова (3). Дипломати изгониха и смятаните за проруски европейски държави като Унгария (1) и Италия (2).

Мащабът на европейския (и американски) отговор беше не само внушителен, но и до голяма степен неочакван. Излизането на Великобритания от ЕС предполагаше хладен отговор от повечето западни държави. Променливата позиция на Доналд Тръмп към Русия също не обещаваше много категорични действия.

Отговорът на скандала със Скрипал всъщност беше

Тест за успеха

на една от основните задачи на руската външна политика през последните години. Ако Кремъл има една голяма цел за Европа и САЩ тя е да намира съществуващи пукнатини в отношенията между различните държави (или вътре в тях) и да ги превръща в разломи, които разделят хората и развалят съюзите. Путин никога не е приемал например Европейския съюз за партньор, защото обединени в него държавите са по-силни от Русия. Поотделно Москва може да наложи мнението си над голяма част от тях, но когато са в съюза това е много по-трудно. Затова например мирните преговори за Украйна се водеха не с ЕС, а с Франция и Германия. Затова анти-ЕС партиите на националистите от цяла Европа (включително България) получават помощ от Москва.

Мащабният отговор на отравянето сега всъщност показа неуспеха или по-скоро частичния успех на тази руска политика. Москва едва ли е очаквала толкова бързо да има реакция от толкова много държави. Солидарността за Великобритания в момент, когато се очакваше тя да изпада в изолация, показа отпор на хибридните атаки на Русия в Европа. Решителният отговор от САЩ, както и смяната на държавния секретар с отявлен антируски ястреб, показа неуспеха на руските усилията и от другата страна на океана.

За Кремъл обаче не всички новини са лоши. Списъкът с държавите, които не се включиха в акцията, показва къде хибридната стратегия е била успешна. Тези новини може да са добри за Русия, но не и за България, която попада в една особена група държави.

Православна Гърция отдавна има близки връзки с Русия, но в правителството на Ципрас те са особено силни. Ключови фигури от най-голямата партия в него - "Сириза", имат доказано близки отношения с близки до режима в Москва хора като Александър Дугин и Константин Малофеев. Една от по-малките партии в управляващата гръцка коалиция също има добри отношения с Русия.

Австрия официално отказа да изгонва руски дипломати с аргумента, че иска да бъде

"мост между Изтока и Запада"

В правителството там е крайнодясната партия FPO, която също има доста близки отношения с Москва, признава официално Крим за част от Русия и смята, че ЕС не трябва да налага никакви санкции за окупацията. FPO държи външното министерство в австрийското правителство.

В Словакия, която отказа да изгони руски дипломати, но пък привика за консултации посланика си в Москва (както направи тази седмица и Бойко Борисов), в управляващата коалиция участва една от най-крайно десните партии - евроскептичната SNS. Един от представителите й във властта е военен министър и в края на миналата година обяви, че замразява процедурата за подмяна на руските изтребители МиГ-29 с F-16, или Gripen.

В Словения няма отявлени проруски партии, но нейният премиер също заяви, че държавата иска да бъде "мост между две суперсили". В тази група е и Кипър, чиято зависимост от руските капитали едва ли дава много смелост на правителството да демонстрира солидарност с Великобритания.

В България ситуацията изглежда подобна на Гърция, Австрия и Словакия. Бойко Борисов подкрепи декларацията на ЕС, която осъждаше Русия, но отказа да изгони руски дипломати. Тук това не се превърна в голяма тема, защото едва ли някой е и очаквал друго. Проруската "Атака" е част от властта и веднага похвали тази "балансирана" политика. Ехото на Москва се чу най-силно през Волен Сидеров: "Случаят беше създаден, за да дискредитира Путин за изборите - това не се случи". Той повтори опорните точки на Москва, като обясни, че "това е един случай типично изработен в мозъчен щаб на определени служби". "Предполагам, че те са от англоезичния свят", заяви авторът на "Бумерангът на злото" - книга, в която се твърди, че атентатът от 11 септември е "извършен от свръхелита за пренареждане на света".

По изказванията на други

Ключови фигури от властта

обаче изглежда, че решението да не се гонят дипломати на Русия може и да се промени. "Много европейски държави взеха решение да експулсират руски дипломати, смятам, че и България трябва да бъде солидарна с тях", каза зам.- председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни в интервю за Mediapool, че предстоят разговори с коалиционните партньори, което беше потвърдено и от Волен Сидеров. Вероятността за промяна на тази политика обаче изглежда малка, особено след като българското външно министерство на два пъти заяви официално, че няма да експулсира руски дипломати.

Едва ли "Атака" е единствената причина Борисов да не се присъедини към другите европейски лидери. Възможни (макар и спекулативни) обяснения могат да се търсят в желанието му за общи енергийни проекти като възстановяването на "Южен поток", газовия хъб или АЕЦ "Белене", както и в нежеланието му да взима категорични решения по спорни теми.

Независимо какви са причините за това решение обаче от него ще има последствия.

"Правителствата на около 400 милиона европейци подкрепят Великобритания по случая "Скрипал" и действат координирано спрямо руски дипломати. Българската позиция по случая е неясна", смята политологът Даниел Смилов. Според него България дава противоречиви сигнали, като, от една страна, "извиква за консултации" посланика си в Москва, а от друга, избра да остане сред държавите от ЕС, които не изразиха еднозначна подкрепа за Великобритания. "Тези страни като цяло са периферно малцинство и от ден на ден намаляват. С това правителството на Борисов рискува да остане изолирано от основните партньори в ЕС", казва Смилов. Той трудно намира някакви ползи от това решение. "България ще продължи да изглежда като потенциален троянски кон на Русия в ЕС, ще прати послание, че нямаме доверие на правителството на Великобритания (основен партньор по въпроси на сигурността) и ще допринесе за липсата на единна позиция на ЕС", категоричен е политологът. Според него всичко това се прави с надежда за евентуални

Икономически ползи

от бъдещо сътрудничество с Русия, както и заради страха на управляващото мнозинство да не загуби русофилски гласове. "Вероятната равносметка от тази политика е, че доверието между Москва и София, между Путин и Борисов няма да се увеличи, докато доверието между България и основните й партньори в ЕС ще намалее. А електорални сметки, които разчитат на отказ да се заеме ясна позиция, обикновено излизат грешни в силно политизирана среда, каквато е тази в България. Тоест Борисов нито ще се хареса на русофилите, нито ще изпъкне като убеден европеец с действията си", казва Даниел Смилов.

Според Весела Чернева от софийския офис на Европейския съвет по външна политика от тези действия на българското правителство ще има две непосредствени последствия. "Първо ще се забави изпращането на нов посланик в Москва. Предполагам, че руската страна ще изчака Бойко Коцев да се върне и чак след това да връчат съгласие за агреман. И второто последствие е, че планираното посещение по покана на президентството на руския президент Владимир Путин в тази ситуация няма как да се случи", казва Чернева.

Изпращането на нов посланик в Москва е леко странична на този сюжет интрига, но въпреки това показателна. През февруари Бойко Борисов съобщи за договорка с Румен Радев за Русия да замине президентският секретар по външна политика Атанас Кръстин, но той все още не е получил одобрение от руска страна - дипломатичен знак, че по някакви причини несмяната на караула не се одобрява. Сега назначението ще бъде отложено още повече, но това не е най-голямата щета за България. Много повече вреди нанася впечатлението, че София иска да е с единия крак в Изтока, а с другия в Запада, че се колебае къде всъщност й е мястото.

Изгонването на дипломати е изцяло символичен акт, който в случая имаше за цел да покаже кой на каква позиция е. От експулсирането няма никакви конкретни последствия и това е един от големите проблеми на западната политика. Лондон и другите западни държави можеха да обявят мерки срещу например прането на пари от руски олигарси и близки до Кремъл, които реално да засегнат властта в Москва. Политиката и бизнесът обаче и този път останаха разделени. Много ясен знак за това даде Германия, която изгони дипломати и на следващия ден даде зелена светлина на газопровода "Северен поток 2". А в играта по заемане на позиции България остана в сивата зона между Европа и Азия - аутсайдер без особени амбиции.

По темата работи и Елена Старидолска

Путин и Борисов през 2010 г. Тогава изглеждаше като началото на едно красиво приятелство
Автор: Надежда Чипева

Историята с координираното изгонване на руски дипломати от различни страни в един момент заприлича (по сполучливото определение на BBC) на Евровизия. Бройката на изгонените се съобщаваше по държави като резултатите от естрадното състезание - Франция (4), Унгария (1), Италия (2), Литва (3)... В тази дипломатическа Евровизия България отново попадна в ролята на аутсайдер - тя пее леко фалшиво и встрани от общите тенденции.

До сряда вечерта 26 държави от Европа, плюс САЩ, Канада и Австралия бяха екстрадирали руски дипломати. Сред тези, които не го правят, са малки държави като Люксембург и Малта, които обясниха, че посолствата им се състоят от двама души и ако изгонят един от тях, ще им бъде крайно невъзможно да поддържат каквито и да било отношения с Русия при реципрочни действия от нейна страна. Нова Зеландия също обяви, че би изгонила някой дипломат, но не е установила за нито един от тях, че е служител на руските служби, каквито се твърди, че са експулсираните от другите западни държави. Сред държавите, които се включиха в кампанията на солидарност с Великобритания след отравянето на бившия служител на руското военно разузнаване Сергей Скрипал, бяха дори Македония и Албания (1) и Молдова (3). Дипломати изгониха и смятаните за проруски европейски държави като Унгария (1) и Италия (2).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 2
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  Много полуистини подмятате като железни доводи. България не "отзовава посланика си", както пишете. Отзоваване на посланик означава понижаване ранга на двустранните отношения и другата страна е длъжна да отзове и своя, а руския още бил тук. Коцев е извикан на "консултации", както беше извикана на консултации от Анкара и Нейнски, преди парламентарните избори, когато турски министри играеха за Местан. Това са две много различни неща и не прави чест на цял главен редактор да не ги знае. Всъщност заблуждава с неверни внушения.
  А щом лично главният редактор да се ангажира с твърде пробита теза, това е съществена оценка за ефекта от неубедителното представяне на останалия персонал до момента.
  Видимо ОК съзнава, че подкрепата е повече от формална (изключвам САЩ и Украйна) Затова се обяви разкриването на "съвършено секретните" данни около инцидента. Това се оказаха 6 стр. имюстриран преразказ на вестникарски публикации. - бродят в мрежата, вижте ги, ако искате. А и се смени неочаквано версията за мястото: Скрипал били отровени не в ресторант, а на безлюдна пейка... Така се отговори на логичния въпрос как от цял ресторант само двамата руснаци ги е хванало.

  Цялата истерия много наподобява тоталния натиск, който се стовари на България след обвинението, че стои зад покушението срещу папата. Тогава и свидетели се появиха, и ЦРУ помагаше, и Стърлинг цяла книга написа.
  Технолозите са същите. Защо да си сменят технологията, когато тази работи?

 • 4
  stradivarius avatar :-|
  Stradivarius

  Защото може туризма ни да се озове в подобна на турската ситуация преди 2-3 години и от това да загубим не само милиарди,а направо да си унищожим бранша.Само,че турците са с много възможности да поправят грешката си докато ние сме си голи цървули вече сто години и няма какво да извадим от ръкава си!!!

 • 6
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  Направо бъдещето на държавата зависи от расийските тьотки по скапаното Черномория, зарежи.

 • 7
  enu01558153 avatar :-|
  enu01558153

  Защо България не гони руски дипломати?

  1. Защото не са предоставени никакви доказателства, уличаващи Русия. Британците се оплетоха във версиите си и вече започват да звучат нелепо, крият факти, не показват отровените, а Международната организация за борба с хим. оръжия към ООН все още не е завършила разследването си.

  2. Защото Русия няма мотив да трови бившия си шпионин и да предизвиква международен дипломатически скандал в такъв момент - около избори, преди Световното, когато се решава доставката на руска газ към Европа и пр. Но подобен мотив имат САЩ и Западът, затова и избързаха да обвинят Русия още преди да се проведе разследване.

  3. Защото вече имаме опит с фалшиви британски обвинения за хим. оръжия, които доведоха до война. Защо сега да им вярваме?

  4. Защото това е шпионска война между две отделни държави и ние не трябва да се месим в нея - предатели, двойни агенти, тройни агенти, джеймсбондовци и пр. истории не ни касаят.

  5. Защото искат от нас да сме солидарни, но Британия беше ли солидарна с България когато ни приемаха в ЕС и наложиха по-ниски субсидии на нашите земеделци за да не сме им конкуренция в "общия свободен пазар"; когато затвориха трудовите си пазари за българи в "свободния трудов пазар"; когато ни накараха да спрем българо-руски проекти като АЕЦ Белене и Южен Поток, от което изгубихме милиарди и все още плащаме, но без да ни компенсират по никакъв начин; когато ни накараха да затворим блокове от АЕЦ Козлодуй като условие за еврочленство; когато ни нарязаха ракетите; когато си измислят неписани правила за да ни държат извън Шенген; когато не налагат визи за САЩ, въпреки че тя не маха визите за български граждани; когато Турция се месеше в нашите избори и отзовахме посланика си от Анкара, те отзоваха ли своите?

  6. Защото България се намира в периферията на ЕС между Европа, Русия и Близкия изток, затова и следва да запази неутралитет, подобно на Австрия, която е в Централна Европа и пак се самоопределя като мост между Запада и Изтока и пази неутралитет, какво остава за нас. Ние ще пострадаме най-много и ще понесем ударите от всеки един конфликт, бил той военен, икономически или дипломатически, но ползите за нас са нулеви. Големите държави все некак ще се разберат с Русия после поради взаимен интерес, но ние ще останем най-прецакани както винаги.
  Не случайно и Гърция, и Кипър отказват да гонят руски дипломати, те знаят че в една война срещу натовска Турция Западът няма да се намеси и пак ще опрат до Русия, затова и не рушат мостовете си с нея.

  7. Защото правителството е наясно, че над 80% от българите не одобряват гонене на руски дипломати и това ще бъде камъкът, който ще обърне каруцата, както стана и при предишното правителство с антируската истерия на "реформаторите" и президента. Българите са чувствителни на тема геополитика и изпитват силна неприязън към лицемерието на Запада, особено когато България бива замесвана в чужд сценарий и то срещу Русия.

  8. Защото управляващата коалиция ще рухне отвътре и ще се разцепи.

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#8] от "
  enu01558153
  ":

  Само след 10 мин и постингът ви ще е изтрит с обяснението, че не е по темата. Откакто снощи повдигнах въпроса за езика на омразата, който Капитал оставят свободно да се лее тук, ме трият, дето ме сварят . Е, вече ви изтриха...

  И за не ме се случи същото -
  СЕГА ПО ТЕМАТА:

  Г-н Борисов отигра (за мен учудващо удачно) привикването на посланик Коцев. Това се прави при проблеми в двустранните отношения и е нещо като предупреждение, но не се възприема за враждебен акт. Мандатът на г-н Коцев изтича и вероятно виждането на г-н Борисов е бил да не го връща в Москва, а тихичко да изпрати новия посланик. Не съм сигурен, че г-н Борисов ще може да устои на натиска от "евроатлантическите партньори", които няма да допуснат докато те са в ...., някой да ходи целия в бяло.

  Ако г-н Борисов се превие и изгони макар и един-единствен, най-отявления руски шпионин, но който е с дипломатически имунитет, за България ще настане тежко време.
  България в очите на руснаците е предател. 74% твърдят това и само 4% са на обратното мнение. България не е геополитически фактор като Турция, за да й минават номерата, нито русофилска Сърбия, та Русия да си затваря очите и да й подарява ескадрила МиГ-29.
  1. България на 1.1.2020 г. остава без газ. Руският по Трансбалканския газопровод спира, а друг не е договорен. Нито ще тръгне по непостроените Трансанадолски и Трансадриатически газопроводи азерски газ, въпреки пътеката, която направиха до Баку Плевнелиев (4 пъти), Борисов (3 пъти) и Радев (веднъж). Газпром в началото на месеца спря строителството на втората тръба на Турски, по която трябваше да върви газ за Южна Европа до Италия, защото ЕС продължава да не дата "железобетонните" гаранции, които поиска Путин след фиаското на Южен и продължава да си прави оглушки. Тръбата под Черно море към Турция е с дебит 15.5 млрд куб.м и си е за Турция. Можем да построим 2-3 газови връзки с Турция, но никой не отговаря на въпроса откъде ще дойде газа, за да потече по тях? Турция има недостиг на газ и вкарва значително по-скъп втечнен от Катар с газовози през Суецкия канал. Борисов си приказва с Ципрас м.г. при Александруполис да строим съвместна инсталация за разтоварване на втечнен газ. Нямам идея там нещо прави ли се. А и да се прави - ще се направи ли до 1.1.2020? После - да не забравяме, че втечнения е поне с 50% по-скъп от тръбопроводния. Скочи ли с 50% цената на газа, няма правителство, което да устои. Г-н Борисов си прави сметката тогава да е вече президент и хич не му е зор. Така си мисли, де...
  2. България плати 1,3 млрд лв за поръчаните на Атомстрой експорт 2 веактора. Увити в найлони те от началото на зимата са в Белене. Няма и навес отгоре им... Фабричната консервация е за 6 месеца. Те изстичат през април-май. За да се удължи гаранцията, трябва да се върнат и производителя да ги разконсервира, прегледа, подмени каквото се налага, да ги консервира отново и пак да се изпружат на ливадата в Белене... Мисля си, че ще стане досто по-просто: руската страна с пълно право ще заяви, че тези реактори не са съхранявани според изискванията и тя не може да ги вложи в ядрена централа....
  3. Руските туристи са, колкото и да е неприятно да се припомня, въздухът и водата за българския туризъм. Турците още помнят празната Анталия, Бодрум, Белек. Българите намазаха да летуват на половин цена.

  С удоволствие слушам лакърдиите на г-н Смилов, който с по-дълго взиране може да ве накара да приемете бялото за черно, но в случая и той и г-жа Чернева говорят само хлъзгави евроатлантически клишета.

  Та заради изброеното не бива да оставяме съдбата си в ръцете на политически марионетки. Припомнете си какво стана с Турция след свалянето на Су-24. Всичко руско (освен газа) спря.
  При нас, като бивши братушки, ще е по-сурово.

 • 10
  beky avatar :-|
  beky

  Слабо, Лазаров. Неубедително. Сам си надувате пропагандни балони и после си се борите с тях с пот на чело. Като оня кеч по телевизора, дето мислех, че си е убийство на живо, а то било театър.

  Натискът от "евроатлантическите приятели" трябва да е космически. И едва ли се изразява само с непрекъснати звънения по телефона. Ердоган заради Турски поток бе изправен пред война с Русия заради сваления самолет, преживя опит за преврат, гласяха му отцепване на 3 окръга във Велик Кюрдистан.
  И какво ще спечелим от "евроатлантическата солидарност"? Уважение...

  През 1940 г. е сигурно също е било съвсем естествено да се присъединим към Хилядолетния Райх, който за 3 седмици е прегазил Франция, Белгия и Холандия. Но за сърбите и гърците не е било толкова естествено. Стиснали са зъби, казали са ОХИ, сражавали са се с нацистите, дали са жертви, но са били на вярната страна.
  Българските управници са лишени от способността да виждат по далеч от носа си. Сега също.
  А Богдан Филов все пак е бил невероятен ерудит, а не милиционер.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK