А ако САЩ все пак се oттеглят
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

А ако САЩ все пак се oттеглят

Германия беше основната мишена в тазгодишната словесна атака на американския президент Тръмп в Брюксел. Държавният глава на САЩ нарече Германия пленник на Русия и обвини администрацията в Берлин, че субсидира икономиката си, като отказва да повиши разходите за отбрана до 2% от БВП и същевременно прави многомилиардни енергийни сделки с Кремъл. Ден по-късно Тръмп отново вдигна мизата и изненадващо обяви, че членовете на НАТО трябва да достигнат 4% от БВП за отбрана.

А ако САЩ все пак се oттеглят

Едва ли Вашингтон някога ще се откаже от НАТО, но кошмарният сценарий смущава съня на Европа (обновена)

9374 прочитания

Германия беше основната мишена в тазгодишната словесна атака на американския президент Тръмп в Брюксел. Държавният глава на САЩ нарече Германия пленник на Русия и обвини администрацията в Берлин, че субсидира икономиката си, като отказва да повиши разходите за отбрана до 2% от БВП и същевременно прави многомилиардни енергийни сделки с Кремъл. Ден по-късно Тръмп отново вдигна мизата и изненадващо обяви, че членовете на НАТО трябва да достигнат 4% от БВП за отбрана.

© Reuters


Какво би станало, ако САЩ напуснат НАТО? Въпросът звучи абсурдно – няма как Вашингтон току-така да се откаже от вероятно най-успешния военен съюз в историята. Това твърдение обаче не е толкова немислимо, поне ако питате отдела за обществена комуникация на Северноатлантическия алианс. При откриването на срещата на върха на страните - членки на НАТО, до централата на пакта беше опънат огромен транспарант с надпис "Ние сме съюзници", който сякаш трябва да напомни на американския президент някои факти.

Ако миналата година на срещата на върха дипломатите се тревожеха дали Тръмп ще спомене чл. 5 от Северноатлантическия пакт - клаузата за взаимна защита при нападение (през 2017 г. той пропусна да направи това), сега страхът беше дали няма да повдигне въпроса за чл. 13 - клаузата за напускане.

Страх и отчаяние в Брюксел

Първоначално изглеждаше, че всичко ще се размине с поредното повишаване на тона от страна на Тръмп, който не спира да критикува европейските съюзници, че харчат малко за отбрана.

"Страните от НАТО трябва да плащат ПОВЕЧЕ, САЩ да плащат ПО–МАЛКО. Много нечестно", написа в Twitter американският президент в навечерието на срещата. Причината за гневния туит е неизпълнението от повечето страни - членки на пакта, на заложената през 2014 г. цел 2% от БВП на всяка от тях до отиват за отбрана. Срокът това да стане обаче е 2024 г. Малко преди това той обвини Германия, че не инвестира повече в своята отбрана, а прави "колосални сделки с Русия".

Въпреки очакваните сблъсъци такива реално нямаше. Срещата завърши с миролюбива обща декларация, в чийто първи параграф като реверанс към Европа се изтъква, че между двете страни на Атлантика има "нерушима връзка". Във втория се подчертава общото мнение, че Русия действа в разрез с международния ред, включително с анексирането на Крим, т.е. няма начин Тръмп да признае полуострова за руски, както двусмислено се изказа наскоро. В третия параграф като жест към американския президент декларацията подчертава, че страните "ще споделят справедливо отговорностите на взаимната си отбрана".

Докато течеше самата среща в сряда, Тръмп туитваше за проблемите с износа на американска соя и достъпът на американските фермери до европейските пазари. Това по-скоро показва, че разпускането на НАТО явно не го занимава в момента и повече очаква предстоящите разговори с ЕС за търговията.

За да е всичко ОК, след срещата си с канцлера Ангела Меркел, последвала нервните му изблици срещу Германия, Тръмп каза, че има "страхотни" отношения с нея.

Радостта обаче трая кратко. Малко по-късно, в типичния си стил Тръмп се отметна от вече договореното миролюбиво завършване на срещата, точно както стана с Г-7 преди месец. Преди вечерята на лидерите в първия ден, сякаш за да им развали храносмилането, Тръмп обяви, че те "трябва да платят 2% от БВП ВЕДНАГА, не до 2024 г.". По същото време стана ясно, че по време на разговорите в пленарната зала той е поискал военните разходи да скочат до 4% от брутния вътрешен продукт на страните членки.

След като се заговори, че Тръмп дори е заплашил да извади САЩ от НАТО, на другия ден (в четвъртък) по време на пресконференцията той отговори, че вероятно може, но не счита това за необходимо, защото съюзниците са "набрали" 32 млрд. долара.

2-процентовото мюре

Тази година обаче по-важното може да се случи извън лидерската среща. След НАТО Тръмп заминава за Хелзинки (през Лондон), където на 16 юли ще проведе двустранни разговори с руския президент Владимир Путин. Основните теми вероятно ще бъдат Близкият изток, Иран и руската намеса в изборния процес в САЩ.

Мнозина в Брюксел обаче се притесняват, че както при срещата със севернокорейския лидер Ким Чен Ун Тръмп може да разиграе любимата си карта – да се съгласи на изтегляне на американския контингент от Европа за сметка на някаква обещана му насреща имагинерна победа. И че сегашният скандал с парите за НАТО цели да отклони вниманието от евентуалната сделка с Путин и да послужи като бараж за критиката, която се очаква срещу Тръмп.

Вашингтон отдавна не поставя Европа в центъра на вниманието си. Още предшественикът на Тръмп Барак Обама обяви, че САЩ завиват към Азия и искат по-малко ангажиране с глобалните кризи. Американският министър на отбраната Джим Матис посочи наскоро, че 60% от отбранителните разходи на САЩ са съсредоточени към тихоокеанския регион, а дори част от американските военните инсталации в Европа всъщност са тилови възли за операциите в Близкия изток. Тръмп не казва нищо ново (неговата администрация дори увеличи американските войски в Европа), просто го казва с друг тон. Разликата е, че Обама никога не е поставял под съмнение стойността на НАТО, докато настоящият обитател на Белия дом неведнъж е подчертавал, че за него алиансът е отживелица.

Засега атаката срещу НАТО изглежда като част от игра, която цели да накара европейските съюзници да бъдат по-отстъпчиви в областта на търговията и ядреното споразумение с Иран. Вероятността САЩ да задействат чл. 13 е микроскопична. Но все пак какво би се случило, ако това стане?

Евроармии без опит

Формално погледнато, НАТО дори без САЩ изглежда като огромна военна машина. Разходите за отбрана на европейските страни членки плюс Канада са равни на китайските и няколко пъти по-високи от руските. Морската армада на оставащите 28 страни (заедно с поканената в НАТО Македония) поне като бройка далеч изпреварва флотилиите на Русия или Китай.

Зад тази привидна мощ обаче има много "но". Например руските разходи за отбрана вероятно са много по-големи от официалните, а и една рубла купува много повече военна сила от еврото на европейските страни - членки на НАТО. Руската армия вече години не само се готви, но и участва в реални военни операции, докато с изключение на въоръжените сили на Франция, Великобритания, Канада, Турция и няколко други страни войниците на повечето членки на алианса имат най-вече опит в маршировките.

От всички 1.4 млн. войници, с които НАТО без САЩ разполага, не повече от около 25% реално могат да бъдат използвани в бойни операции. Но дори и те биха имали проблеми да се придвижат бързо към евентуална глобална заплаха: както гласи една стара шега, когато САЩ отиват на война, взимат самолета, а европейците - влака. Въздушният и морският стратегически транспорт е почти изцяло в ръцете на американски пилоти и моряци. Сега Европейската комисия предлага страните от ЕС да вложат повече средства в поддръжката на мостове и тунели, явно очаквайки, че транспортните навици на европейските армии няма да се променят скоро.

За да преодолеят тези недостатъци, европейските нации ще трябва да инвестират не само повече пари. Проблемът е т.нар. стратегическа култура – т.е. дали България и Португалия например еднакво оценяват заплахата от Русия. И дали когато българският премиер Борисов постоянно критикува ЕС за провала му в Сирия, той би бил готов да заповяда разполагането на български контингент като част от европейски сили, които да наложат мир в близкоизточната държава.

В момента ЕС няма такава култура и ако има промяна, тя ще настъпи с едва забележими крачки. Дори най-новата инициатива – Европейските сили за интервенции, концепция, движена от Франция, е много далеч от създаване на реални бойни части. Засега участващите в нея девет страни ще обменят военни именно за сближаване на стратегическата култура. Така ЕС, дори и да иска, не може да "поеме нашата съдба в нашите собствени ръце", както призова германският канцлер Ангела Меркел на 28 май. За да се случи това, ще е необходима огромна политическа воля, която трудно може да бъде генерирана дори и от евентуалното напускане на САЩ от НАТО.

Засега усилията на Брюксел са съсредоточени към уеднаквяване на оръжейните системи на страните (които имат седем типа основни бойни танкове за разлика от единствения модел в САЩ), както и за увеличаване на инвестициите в отбранителни изследвания. Разходите за разработването на модерни оръжейни системи вече не са по силите нито на Франция, нито на Германия поотделно. В резултата Европа като цяло изостава в ключови областта като безпилотни летателни апарати, изтребители от пето поколение (т.е. стелт) или системи за контрол на водните пространства.

В момента Брюксел се надява да изгради обща отбранителна идентичност, но отдолу нагоре. Повечето сътрудничество при разработването и купуването на въоръжение, както и повече координация в мироопазващите мисии, трябва лека-полека да създадат и повече сътрудничество в отбраната. Но засега терминът "европейска армия" се изплъзва от устата само на някои крайни еврофедералисти.

Пренареждане на картите

Още преди да е преминал първоначалният шок от заплахата за USexit, 26-те европейски членки трябва да се замислят какви нови кризи би отключил подобен сценарий. Без САЩ в НАТО за Канада например би имало малко аргументи да остане в пакта – страната няма достатъчно ресурси да оказва влияние отвъд Атлантика, пък и забъркването в европейските дела би било тежест за нея.

Отава може да реши да запази връзката си със Северноатлантическия съюз, но по-скоро като ход, който да покаже различно мнение спрямо Вашингтон, както направи с подписването на СЕТА (всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада).

По-голям проблем би била Турция. Без САЩ в НАТО за Анкара няма много полза да е в алианса, тъй като европейските страни така или иначе не споделят нейната оценка за заплахите – от Сирия, през Ирак, а в последно време и за Русия. Това е сценарий, който Бойко Борисов няколко пъти определи като кошмарен. Ако Турция реши да остане в пакта, това би било, за да оказва натиск върху Брюксел за приемане в ЕС. Но тогава тя ще бъде много по-самоуверена като страната с най-голяма армия в НАТО. Така и при оставане, и при напускане резултатът ще е, че Турция ще забърка още по-дълбоко кашата в Кипър и ще усложни двустранните си отношения с Гърция.

Ударът би разклатил и ЕС от много посоки. Най-очебийната е, че поне първоначално европейската глобална дипломация ще загуби силовия си потенциал. Например общата европейска външна политика има роля в преговорите за ядрената програма на Иран, но като част от обединения фронт на Запада. В момента Техеран е активен и търси помощта на европейските столици само за да може да използва техните контакти във Вашингтон и да върне САЩ на масата на преговорите. Но ако се окаже, че Берлин или Париж вече нямат влияние отвъд Атлантика, Иран едва ли ще гледа с толкова надежда към Брюксел.

Допълнително много страни членки ще се опитат да сключат двустранни сделки със САЩ, както прави Полша. Преди месец Варшава предложи на Вашингтон на нейна територия да бъде разположена американска база, като дори е готова да плати по 2 млрд. евро годишно за нейната поддръжка. Подобни сделки ще взривят единството на алианса и в крайна сметка могат да доведат до неговата маргинализация и без радикален ход от страна на Тръмп.

Сделки ще искат да сключат и други държави, но този път с Русия. От една страна, защото вече липсва единството, гарантирано от НАТО, а от друга, като презастраховка. Което е ще бъде поредният удар срещу ЕС и парче от пъзела на Русия, целящ оттеглянето на САЩ от Европа.

Какво би станало, ако САЩ напуснат НАТО? Въпросът звучи абсурдно – няма как Вашингтон току-така да се откаже от вероятно най-успешния военен съюз в историята. Това твърдение обаче не е толкова немислимо, поне ако питате отдела за обществена комуникация на Северноатлантическия алианс. При откриването на срещата на върха на страните - членки на НАТО, до централата на пакта беше опънат огромен транспарант с надпис "Ние сме съюзници", който сякаш трябва да напомни на американския президент някои факти.

Ако миналата година на срещата на върха дипломатите се тревожеха дали Тръмп ще спомене чл. 5 от Северноатлантическия пакт - клаузата за взаимна защита при нападение (през 2017 г. той пропусна да направи това), сега страхът беше дали няма да повдигне въпроса за чл. 13 - клаузата за напускане.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  Тръмп без съмнение мисли, че държи Господ за шлифера.
  Няма ли кой да му разкаже приказката за лъжливото овчарче?

  Европа има много повече полезни ходове, отколкото изглежда на незапознатите с история. Какво би станало, ако Европа си преразгледа отношенията с Русия. А?

 • 2
  ruark avatar :-|
  ruark

  статията и заглавието имат заплашващо блъфираща цел. НАТО принадлежи на америка и оръжейните концерни. Как америка ще се оттегли от НАТО. И ако се оттегли дали това ще навреди на европейската отбрана? Отговорът е абсолютно не. От какво и от кого трябва да се страхуват европейците?
  С русия правят бизнес. С иран сключиха споразумение. С китайците търгуват и китайците купуват солидни дялове в европейските концерни. Французи, немци италианци и всички държавици си имат армии. Как така русия която продава газ, петрол и прочие на европейците ще напада европа. Някакви си 1000 бойци наемници ислямисти които се бият за който им даде пари ще нападнат европа или?
  Просто американците искат повече пари за отбрана от всички натовски държави за да могът техните и европейските оръжейни фирми да лапат пари, да водят ненужнипровокиращи учения и да поддържат бази навсякъде по света и безмислени мисии в авганистан и тнт. За тези мисии си има ООН а не НАТО. Натовските държави не трябва да се използват за прокарване на американски, руски военни геостратегически мисии........
  Всява се ненужен страх от тръмп и американците и се изгражда изкуствен противник в лицето на русия за да запазят легитимността на НАТО и да оправдаят огромните бюджети за въоражаване. НАТО може да се поддържа и с доста по малко средства, понеже някои ако се опита да нападне държава членка на нато то всички се включват. Така че никой няма да посмее директна офензива и да застраши сигурността на държава членка на нато......
  Тръмп си казва в прав текст, това което от години се изисква. Плащайте повече за да не ви изценираме нападения, конфликти, атентати. Тоест това е чиста диктатура. И не изграждайте северен поток дкъпи немци защото ние не искаме да изкарват руснаците пари а ние искаме да изкарваме и вие да бъдете зависими от нашият шистов газ...........
  Само че европейците се усещат, че северен поток ще изкарва пари на руснаци франзузи, немци и тнт. и американците не са вътре. После в турски поток пак европейски концерни ще изкарват пари с руснаците и то с години наред и американците пак не са в играта....Тук не говориме само за завист а за мото след като за не изкарвам пари и вие не трябва да изкарвате. И другото мото аз трябва да изкарвам пари със шистов газ а вие европейски енергиини концерни не.........


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK