Кой обича София

Столицата се радва на вълни от чужди туристи, които през тази година са ѝ донесли стотици милиони приходи

Срещнах Мария през лятото. Стоеше сама на ул. "Гладстон" с карта в ръка и изглеждаше объркана. Оказа се, че е от Гърция и беше дошла в София за два дни просто така, без план - заради евтините самолетни билети.

Предложих ѝ да се присъедини към нашата компания за вечеря и за питие. Минахме по "Графа", който вече беше отцепен за ремонт, но това не ѝ направи впечатление. Мария се възхищаваше на красивите стари сгради, на спокойствието, дори на въздуха, който ставал за дишане - за разлика от този в Атина.

Мария е една от онези над 1 млн. чуждестранни туристи, посетили София през изминалата година, които я виждат, чуват (и дишат) по съвсем друг начин. Според проучване на катедра "География на туризма" към Софийския университет, посетителите на града му дават средна оценка 4.1 от максимални 5. 82% от анкетираните са заявили, че са доволни от престоя си, а една трета за изразили пълно задоволство.

Най-високо са оценени възможностите за забавления, историческите забележителности и културният живот в столицата, а най-ниско – нещата, които София няма: от възможностите за велосипедно придвижване и паркиране (делът на велосипедистите е нищожен - 0.5%) до съоръжения за специални нужди на хората с увреждания.

Високата обща удовлетвореност се потвърждава и от много високия дял на повторните посетители – за 68% от всички анкетирани това не е първо посещение в София (виж данните).

Според НСИ приходите от туризъм в столицата за 2017 г. са 120 млн. лв., но това не включва нищо освен нощувките, при това в регистрирани хотели. Според Mastercard например за 2016 г. комбинираните приходи на София от туризъм са били над 400 млн. долара. Ако се вземе предвид, че ръстът на регистрирани посетители през 2017 г. е 15%, а на печалбата само от нощувки - 21%, а през 2018 пътниците през софийското летище растат със сред 7%, то комбинираните приходи на столицата от тази вълна на интерес би трябвало да надхвърлят лесно половин милиард долара (което е към 400 млн. евро по днешни цени).

През последните няколко години притокът на чужденци към столицата постоянно расте благодарение на нискотарифните компании и (вярвате или не) София има предпоставките да се превърне в известна дестинация: достъпни цени на полетите и престоя, нощен живот, история и кратки разстояния до други интересни градове. София вече се нареди на трето място след Букурещ и Лисабон в класацията на Mastercard Destination Cities Index за "най-бързо растящите дестинации в Европа" за 2017 г (виж инфографиката). Според Business Insider градът е един от 50-те, които човек трябва да посети сам, а Huffington Post го нарежда сред 17-те, които трябва да се видят, преди да станат популярни.

Изправена пред този неочакван интерес, София откри, че има доста проблеми. Един от тях например е капацитетът на летището, който е достигнат почти на максимум. Друг е липсата на световни хотелски вериги заради сравнително ниската средногодишна заетост (45%) дори и през уикендите. В тази посока има раздвижване - Marriott и Hyatt обявиха, че влизат на българския пазар, а хотелите им са в процес на изграждане. Трети проблем е изключително краткият престой на чужденците: от около ден и половина, максимум два. Но пък добрите любовни истории понякога траят кратко.

Расан, САЩ

Какво ви прави най-силно впечатление в София:
Архитектурата, няма много такива сгради с такава история в Щатите.

По какво се различава от града, в който живеете: Живея във Вашингтон, който е малък, но много напрегнат град. Тук всички изглеждат спокойни, отпуснати. Хората са учтиви. Не съм видял всичко, но имам чувството, че цялото това бързане го няма тук, хората могат да спрат и да те изслушат.

Колко дни планирате да останете: Бях три дни в Банско, в София ще остана само ден.
Мая и Саха, Израел

Какво ви прави най-силно впечатление в София:
Студът. Наистина е впечатляващо, не очаквахме толкова много сняг. Пристигнахме едва вчера, но ни се струва много красиво.

По какво се различава от града, в който живеете: Много по-оживено е от нашия град, който се намира до Тел Авив. Тук има много повече хора, архитектурата е различна, европейско е.

Колко дни планирате да останете: Пет дни.
Карина, Нейтал, Меши, Израел

Какво ви прави най-силно впечатление в София:
Снегът! В Израел няма сняг. Това ни е втори ден в София, така че засега най-интересното нещо, което сме видели, е снегът. Планираме да отидем на Витоша и в Пловдив.

По какво се различава от града, в който живеете: Сградите тук са много по-стари, с история. В нашия град всичко е сравнително ново и сме близо до океана. Хората тук са много мили и внимателни.

Колко дни планирате да останете: Шест дни.

Итън и Бен, Канада

Какво ви прави най-силно впечатление в София: Пристигнахме през нощта, все още нямаме много впечатления, може би сградите.

Коя е най-драстичната разлика между София и града, в който живеете: Живеем във Върнан, Британска Колумбия. Тук всичко е много по-интересно - езикът, културата. Върнан е малък, с население 40 000 души, нямаме високи сгради, всичко е равно.

Колко дни планирате да останете: Ден и половина, след това отиваме в Гърция

Томас, Нова Зеландия

Какво ви прави най-силно впечатление в София:
Най-много ме впечатляват архитектурата, историята и как градът успява да функционира въпреки снега.

Коя е най-драстичната разлика между София и града, в който живеете: Идвам от малко градче с население 200 души. Цялата ни история е на 150 - 200 години. Едно паве от софийска улица има повече история. Това е най-голямата разлика - количеството събрана история.

Колко дни планирате да останете: Два дни
Марсел и Кайо, Бразилия

Какво ви прави най-силно впечатление в София:
Центърът на града е много уютен, снегът е впечатляващ, все пак идваме от Бразилия, Сао Пауло.

Коя е най-драстичната разлика между София и града, в който живеете: Азбуката, стилът, религията тук е православна, църквите са много различни от нашите, в Бразилия повечето хора са католици или евангелисти.

Колко дни планирате да останете: Четири дни

Благодарим за съдействието на Free Sofia Tour и на "Визия за София"

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  nxy49591978 avatar :-|
  nxy49591978

  Нека идват, но реалността е такава, че повечето от тия туристи са от т.нар. модерни и нискобюджетни граждани на света, които се врат по хостели и евтини квартири от аирбнб. В Западна Европа вече се чудят как да ги ограничават, така че нема какво толко да им се радвате. София требва да се развива като културна, СПА и ски дестинация с 5-звездни хотели, само така ще има смисъл от туризма. Добре е още отсега аирбнб да се ограничи, както и отварянето на нови евтини хотели. Нека не повтаряме грешките на другите страни, които вече са изминали целия тоя път и да не чакаме проблемите да се стоварят на главите ни, за да вземем мерки.

 • 2
  citoyen avatar :-|
  citoyen

  Приятно е да прочетат подобни мнения. Аз като кореняк местен съм далеч по-критично настроен но вероятно това ни е присъщо.

 • 3
  nxy49591978 avatar :-|
  nxy49591978

  До коментар [#2] от "citoyen":

  Това са туристи, а те по принцип са с положителна нагласа и забелезват само хубавото. Като живееш на дадено место виждаш и много детайли в дълбочина, които убягват на туристите. Също така те никога нема да кажат нещо лошо за България пред българска медия или пред българи, счита се за проява на лошо възпитание. Да виждат собствените си недостатъци е присъщо за всички народи.

 • 6
  fcap123 avatar :-|
  fcap123

  До коментар [#1] от "nxy49591978":

  Цаката не е да напомпаме туризма, а да популяризираме държавата, София обикновено е транзитна дестинация. Няма смисъл да се наливат големи пари, с изключение на Витоша. Ако им хареса тук, чужденците ще се поинтересуват и ще идат и на други места. Важното е държавата да си създава добро име, после ще дойдат и по-заможни хора.

 • 7
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  София действително е много красива. Поне това, което е останало от годините на бързо развитие в началото на 20-ти век. От нас зависи да не позволяваме да се съсипват исторически сгради и обекти, а новото да е атрактивно и да създава удобство за хората.
  Витоша също е неповторима и не бива да остане неизползвана, само умната, за да не стане бетонирано сметище, дето и пиле няма да запее.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход