Какво губи ГЕРБ, когато печели

Интригата на местните избори не е дали партията на Бойко Борисов ще загуби позиции, а колко точно

Темата накратко
 • Интригата на местните избори не е дали партията на Бойко Борисов ще загуби позиции, а колко точно
 • Въпреки отстъплението ГЕРБ, изглежда, ще запази водещата си позиция в национален мащаб
 • Резултатите от вота ще покажат още колко е стабилна управляващата коалиция

На пръв поглед изборите в неделя няма да донесат голяма изненада. Основната интрига в тях е не дали, а колко областни градове ще загуби ГЕРБ. И макар че на повечето места тя ще се реши след още една седмица - на втория тур, в последните дни ситуацията не изглежда толкова драматична за Бойко Борисов. Кандидатите на ГЕРБ в София и Пловдив по-скоро увеличават подкрепата си и шансовете за сериозна загуба на управляващите не са толкова големи, колкото бяха в началото на кампанията.

Изборите обаче винаги не са само това, което изглеждат на пръв поглед. Дори и да не загубят София или други големи градове, ГЕРБ вероятно ще имат по-нисък резултат от този преди четири години. Загубата на позиции в комбинация с резултатите на останалите партии ще определят два важни процеса за следващите години:

 • Колко стабилно е правителството, колко време ще издържи сегашната конфигурация на властта и
 • Какво може да е следващото управление на България

На първо време обаче от вота в неделя ще има непосредствени ефекти.

Какво ще стане през следващите две седмици

Светът на политиката е особен и един от парадоксите в него е, че можеш едновременно да спечелиш и да загубиш. Това ще се случи на ГЕРБ, а и на всички останали големи партии само след броени дни.

На местните избори победата в национален мащаб се измерва по два показателя - спечелени кметски места в големи градове и брой общински съветници. Според прогнозите на всички сериозни социологически агенции в неделя победителят ще бъде Бойко Борисов и за пръв път от много години няма да подари часовник на Цветанов. Не само защото Цветанов е вече само редови член на ГЕРБ, но и защото очакваният резултат от вота ще е различен от този през 2015 г. Ако след двата тура се сравнят резултатите с тези от местните избори преди четири години, най-вероятно ще се види, че ГЕРБ е загубил позиции на много места. Причините за това са поне две:

 • Предишните избори за местна власт се случиха само година след провала на кабинета "Орешарски". Не че по това време ГЕРБ беше в някакъв особено силен възходящ тренд, а по-скоро БСП тогава беше почти разгромена от управлението си с ДПС - официално, и с "Атака" - неофициално.
 • ГЕРБ управлява вече трети мандат - официално с "Атака", а с ДПС - неофициално - и с всяка година престой във властта отнема от гласовете за него. В света на политиката негативите могат да бъдат занулени с известно време престой в опозиция, но ГЕРБ управлява без прекъсване вече пет години.Единственото, което спасява партията от загуба в момента, е липсата на популярна опозиция, която да бъде разпозната от много хора като алтернатива.

Една от по-вътрешните интриги на тези избори е дали Бойко Борисов ще успее да се справи без най-опитния си човек в организирането на цялата партийна машина - Цветан Цветанов. Този сюжет обаче също няма да има еднозначна развръзка. ГЕРБ очевидно няма да се провали в национален мащаб. Загубата обаче ще дойде не от липсата на доскорошния втори в партията, а от опитите на Борисов да се изчисти неговото влияние. В поне два града - Пловдив и Русе, като основна причина за това сегашните кметове да не се кандидатират отново се смята близостта им до Цветанов. Борисов лично наложи нови лица, които в най-добрия случай са трудно избираеми. Иначе казано, или премиерът не успява да намери подходящи лица, или смята, че за ГЕРБ е по-добре да отстъпи в големи градове, отколкото да има кметове, близки до Цветанов.

На тези избори БСП също ще е в плен на политическия парадокс за едновременната победа и загуба. Най-голямата лява партия може и да увеличи с малко резултата си в сравнение с 2015 г., може и да си върне позициите в някои големи градове, но пак ще бъде втора политическа сила в страната, без възможности да се превърне в алтернатива на ГЕРБ. Дори и ако Мая Манолова стигне до втори тур в София, дори и теоретично тя да победи Йорданка Фандъкова, БСП ще бъде в същата ситуация като след президентските избори - ще е спечелила победа с голямо символично и никакво практическо значение. Нещо повече - партията в момента е толкова разделена, че успехът и провалът в София ще активират различните крила за нова серия вътрешни борби.

По-особено значение изборите ще имат за дясноцентристкото обединение "Демократична България". След сравнително успешния тест на вота за европейски парламент партиите от ДБ сега са изправени пред по-сериозно изпитание - да търсят баланс помежду си и работеща формула, за да имат влияние по места. Истинският успех за коалицията тази неделя ще бъде кандидатът й да се класира за балотаж. Дори и без това обаче прогнозите на социолозите показват, че ДБ има шанс за малко повече общински съветници в София, отколкото Реформаторския блок преди четири години. Това, от една страна, ще е добър резултат - консолидирането на десните гласове дава добра база за следващите парламентарни избори. От друга страна обаче, истинският успех за тази формация е да бъде припозната за алтернатива на ГЕРБ. На тези избори това, изглежда, няма да се случи, или поне не в национален мащаб.

А какво ще се случи по-нататък

И така, в деня след изборите изглежда, че няма да се случи нищо драматично - ГЕРБ ще продължи да бъде първа партия, БСП - втора и кипяща от вътрешни противоречия, а "Демократична България" ще е потвърдила шансовете си да се завърне в голямата политика. В национален мащаб това на пръв поглед означава, че правителството на Бойко Борисов ще остане стабилно. Дори и ГЕРБ да загуби София/Пловдив/Русе, този път за разлика от президентските избори премиерът не е обещал оставка на кабинета.

От резултата в столицата обаче ще си проличи дали в по-далечен план стабилността на този управленски формат е гарантирана. През последните четири години в софийския общински съвет ГЕРБ управлява практически еднолично - партията има 50% минус един глас и мнозинството е изключително лесно за постигане. Прогнозите сега показват, че след изборите еднопартийното управление ще бъде невъзможно. На ГЕРБ няма да достигат много повече гласове и ще е нужна истинска коалиция. За тази роля активно се бори ВМРО. Причината за кандидатирането на Ангел Джамбазки за кмет всъщност е да се увеличат гласовете за общинската листа на "Патриотите". Напълно е възможно обаче и бъдещите съветници на ВМРО да не са достатъчни за мнозинство с ГЕРБ. Тогава ще нарасне значението на групата на "Демократична България" и за известно време софийската политика отново ще стане интересна.

Този резултат има по-голямо значение отвъд мнозинството в Столичния общински съвет. Очакваният нисък резултат на националистките партии се превежда като проблем за третия кабинет на Борисов. След разпада на "Обединените патриоти" през последните месеци управляващата коалиция седи на стол с три крака - правителството може да пази равновесие, но се изискват усилия и непрекъснато внимание. Ситуацията в момента напомня на последните месеци от втория кабинет "Борисов". Тогава "Реформаторският блок" беше в подобна (като резултат, но не и като причини) ситуация. Преди три години поводът Бойко Борисов да подаде оставка беше загубата на президентските избори, но спокойствието да го направи беше силният резултат на "Обединените патриоти" и възможността за стабилна коалиция с тях. Тогава премиерът показа, че владее инструмента на оставката, за да стабилизира управлението си. Въпросът е дали в сегашната ситуация има алтернативна конфигурация, която да е по-добра.

Дали Борисов ще избере да подаде оставка през следващите месеци на етапа е по-скоро абстрактен въпрос. В началото на тази година това изглеждаше много малко вероятно по две причини:-

 • Предстоящото подписване на много големи договори за инфраструктурни проекти (например продължението на "Турски поток" през България) и проекти по еврофондовете
 • Изборът на нов главен прокурор, който е ключов за сегашната конфигурация на властта

Дългият живот на кабинета "Борисов-3" обаче носи и рискове. Колкото повече време той запази сегашния формат на властта, толкова повече ще се увеличава вероятността за създаването на широка коалиция "Всички срещу ГЕРБ".

Случилото се преди две седмици в Будапеща и други унгарски градове показва, че има работещ механизъм за борба със силната и продължителна доминация на една партия и една политическа личност. Сравнително независими кандидати, еднакво отдалечени от различните политически полюси, биха имали шанс да привлекат гласове извън тесните партийни ядра. Подобен механизъм сработи и при избирането на Румен Радев за президент.

Всички тези процеси обаче ще се развиват през следващите месеци. Преди това очакваме да видим точните резултати от най-голямото социологическо проучване за политическите нагласи на хората - двата тура на местните избори.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Силата на Герб е че масовизира корупцията и я направи общодостъпна. Защо падна БКП? Защото държеше привилегиите единствено за елита и неелитът я прати на бунището.

  Има и друго обяснение - народопсохологията. Примерът, който г-н Лазаров дава с Унгария - всички срещу Орбан - е изключително логичен, но за Унгария. В БГ няма той няма как да сработи, защото в белите държави хората не се мразят едни други заради убежденията си, а ние вече 30 г. продължаваме да си се мразим. А хора, които прекарват битието си през емоциите, не могат да дадат превес на разума.

  Друго е и в Гърция. Ципрас бе качен на ръце във властта през 2015 г,

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Прекъсна.

  ...но в момента, когато предаде грасувалите за него, те го свалиха. И точно на местни избори, когато СИРИЗА изгуби 11 от 13-те гръцки провинции.

  Герб няма да падне от само себе си и ако не мърда много и трикракото столче му е достатъчно стабилно. А няма и кой да го ритне, защото в деклариралите се като опозиция партии - и вътре, и вън от НС - има силни фактори, които теглят за колаборация с Герб.
  И колаборацията на ДБ с Герб много ясно ще се види след изборите в столичния общински съвет, за което също пише г-н Лазаров. Независимо кой ще бъде кмет, ДБ ще играе патерица на Герб.

  И като първа вноска в ООД-то ще е призивът след първия тур градската десница да подкрепи Фандъкова.

  Нищо, че същата тая десница прави хепънинги срещу Гешев, на които чудно защо не го вижда като елемент от модела Борисов, а само като някакъв самономинирал и самоизбрал се нахалник.

  Дясното веднъж вече се опозори с клакьорството на Герб в Борисов 2.0. И си изпя песента. Задълго.

  На хоризонта блясва новата патерица за Борисов 4.0 - Слави Трифонов.

 • 3
  getsov avatar :-?
  Ivan Getsov

  ''След разпада на "Обединените патриоти" през последните месеци управляващата коалиция седи на стол с три крака - правителството може да пази равновесие, но се изискват усилия и непрекъснато внимание''
  Ами то най-устойìвият стол е на три крака.....да прочетете малко геометрия: 3 точки съставят равнина - винаги..........
  Аполитиèн съм но, противоречието в цитираното по-горе показва грамотността(ако не и интелекта) на автора. Какво оства за достоверност на статията? Все пак сте КАПИТАЛ, не няква си там медийка...

 • 4
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  "Какво губи ГЕРБ, когато печели. Интригата на местните избори не е дали партията на Бойко Борисов ще загуби позиции, а колко точно".
  "Резултатите от вота ще покажат още колко е стабилна управляващата коалиция":
  1. "На тези избори БСП, като най-голямата лява партия може и да увеличи с малко резултата си в сравнение с 2015 г., може и да си върне позициите в някои големи градове, но пак ще бъде втора политическа
  сила в страната".
  2. "По-особено значение изборите ще имат за дясноцентристкото обединение "Демократична България". Истинският успех за тази формация е да бъде припозната за алтернатива на ГЕРБ".
  3. "Дългият живот на кабинета "Борисов-3" обаче носи и рискове. Колкото повече време той запази сегашният формат на властта, толкова повече ще се увеличава вероятността за създаването на широка коалиция "Всички срещу ГЕРБ".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход