Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Енергийното сърце на сътрудничеството между САЩ и България

Вашингтон продължава натиска за намаляване на руското влияние в енергетиката, София продължава да натиска за АЕЦ "Белене"

И достъпът до американски втечнен газ, и използването на американско ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" не са нови теми, но напредък няма вече няколко години
И достъпът до американски втечнен газ, и използването на американско ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" не са нови теми, но напредък няма вече няколко години
И достъпът до американски втечнен газ, и използването на американско ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" не са нови теми, но напредък няма вече няколко години    ©  Reuters
И достъпът до американски втечнен газ, и използването на американско ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" не са нови теми, но напредък няма вече няколко години    ©  Reuters

Доналд Тръмп и Бойко Борисов си приличат не само по упоритото пренебрежение към коректното изложение на фактите или по вечната им борба с демократите и комунистите съответно. И двамата обичат да говорят за газ. За Тръмп втечненият газ е новото американско геополитическо оръжие, за Борисов е средство да направи България енергиен център на Балканите.

Така че не е чудно, че втората по важност тема на разговорите в Белия дом между двамата е именно газът. "Нашата обща цел е България да се превърне в истински разпределителен газов център и ключов източник на регионална енергийна сигурност", се казва в общото комюнике след срещата. В него се подчертава и значението на енергийната деверсификация, т.е. възможността България да си доставя газ и от неруски източници.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 5
  • + 1

  Имаш ли достъп до един пазар, винаги може да се включиш. Нека видим цените на доставчиците. Ясно е, че руснаците продават много над себестойността в България. Въпроса е каква е себестойността на САЩ и дали може да са конкурентни на Русия. Азърбейджан и Кипър могат да доставят много по-евтина, конкурентна енергия.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 2

  Експертизата на местните автори клони към нула. Затова използвам текстовете им като подтик да потърся мнение от действителни експерти, чиито глас в тази медия никога не се чува.

  Ето мнението на един, който разбира от АЕЦ- енергийният експертът Еленко Божков, което пействам от негово интервю:

  "... Сигналната, тревожната лампа за използването на американско ядрено гориво в българска атомна централа е запалена още от 1994-1995 г. Тогава се правеха опити да се използва американско гориво в малките блоковете на "Козлодуй" ВВЕР 440, които още не бяха спрени. До експерименти у нас не се стигна. Още тогава обаче се видя, че в други блокове, където това е опитвано, резултатите са плачевни. С течение на годините САЩ продължиха опитите си да натрапват американско ядрено гориво в различни централи, където има руски ядрени реактори. Последните примери са от Чехия и Украйна. В Украйна смениха горивото от 6 ядрени блока в две атомни централи. И резултатите не са добри както в Украйна, така и в Чехия. От технологична гледна точка се наблюдава ефект на изкривяване, наречен ефект на банана. Вследствие на високите температури в радиоактивната зона на реактора се получават деформации и изкривявания. А понякога - и пукания на циркониевите тръбички, в които са хапчетата с ураниевия концентрат, което е опасно. За да овладеят тези проблеми, експертите намаляват концентрацията на урана в горивото и то става изключително неефективно и с по-кратък живот.

  Разликата в цените от една сборка, както се нарича една касета ядрено гориво, е много голяма. Американската струва около 1,1 млн. долара, докато руската - 670 хил. долара. Изчисленията се правят обикновено за количество от 42 касети - комплектът, който се произвежда от свежо ядрено гориво. В България в момента в "Козлодуй" се провежда програма за изчисляване на икономическата ефективност от внедряването на такива касети. Тя се ръководи от Стефан Гамизов. Скоро след въвеждането на тази програма се смени и изпълнителният директор на централата.

  Двата работещи реактора в "Козлодуй"- Пети и Шести, бяха модернизирани и им беше удължен животът. Имаше и клауза в договора им за модернизация за увеличение на тяхната мощност. А това как ще стане с американски касети? И дали руснаците ще продължат това, което са договорили по отношение на удължаване на живота и по отношение на увеличаване на мощността? Смятам, че те не биха поели такъв риск. Освен това в момента и Пети, и Шести блок са заредени на 100% със свежо гориво. Къде евентуално ще бъдат слагани тези нови американски касети, заради които тук ще дойдат американските експерти? В коридора ли? Реално няма къде и няма как да се експериментира, докато не дойде следващата кампания за зареждане. Твърдо съм против такива експерименти."

  Нередност?
 • 3
  qvd50491823 avatar :-P
  Костадин Иванов
  • + 1

  "Енергийното сърце на сътрудничеството .........."
  Нищо не се е променило от 1989 година, само името на големия брат е сменено.

  Нередност?
Нов коментар