Равносметката? Зависи кой смята
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Равносметката? Зависи кой смята

Равносметката? Зависи кой смята

Починалите вследствие на Чернобил са между 50... и 500 000

12657 прочитания

Най-поразителният документ, който колегата Петър Гаврилов снима в музея на Чернобил в Киев, е "справка", според която "другаря еди-кой-си, участник в ликвидирането на аварията в Чернобилската АЕЦ, не може да изпълнява съпружеските си задължения и за срок от три години следва да му се назначи дубльор.

На същия се препоръчва да избягва сексуални контакти с лица от двата пола". Следва подпис и печат.

Звучи адски смешно. Обаче не е. В ликвидацията на последиците от аварията се включват около 750 000 души (от Украйна, Русия и Белaрус). Това са, точно така, ликвидаторите - най-засегнатата от радиацията група. Участвалите в най-първите мероприятия (почистване около реактора, евакуация на населението в околността, отстраняване на горния почвен слой и погребване на замърсеното оборудване), разбира се, пострадват най-много. Още повече, те са облечени с абсурдно несериозни спрямо обстоятелствата екипи. Някои от тези хора умират. Други заболяват от лъчева болест. Трети са диагностицирани с рак. Разбира се, не трябва да забравяме и хората, живели в района на Чернобил. Там случаите на злокачествени образувания, особено на рак на щитовидната жлеза при децата, подскачат след 1986 г.

В тази информация обаче нещо ви липсва. Искате числа? Стойности? Проценти? А колко големи да бъдат? Искате да ви стреснем или да ви успокоим? Само кажете - имаме всякакви напълно противоречащи си и фрапиращо различни данни.

Нани-на

Най-успокояващият, направо приспиващ доклад по въпроса за ефектите от Чернобил, е на Международната агенция за атомна енергия, Световната здравна организация и Програмата на ООН за развитие. Док­ладът, наречен "Чернобил - истинският мащаб на злополуката", излиза на 5 септември 2005 г. Авторите му, "международна група от стотина учени", го описват в едно изречение така: "20 години по-късно доклад на ООН предоставя окончателни отговори и начини за възстановяване на животи". Последното най-общо означава, че ако хората в най-засегнатите територии до този момент са се чувствали жертви, вече могат да престанат - тъй като се оказва, че Чернобил изобщо не е толкова страшен.

Според изводите общо 4000 души могат да умрат вследствие на Чернобил. Към средата на 2005 г. обаче по-малко от 50 смъртни случая са свързват пряко с радиацията, като при почти всички от тях се касае за преоблъчени работници, умрели в първите месеци след аварията. Докладът споменава, че радиацията е виновна за 4000 случи на рак на щитовидната жлеза, предимно сред деца и младежи, но само девет деца са починали от подобен тумор. Според наблюдение в Белaрус почти 99 процента от диагностицираните с рак на щитовидната жлеза, оцеляват.

В документа се казва още, че повечето от ликвидаторите и хората, живели в замърсените зони, са получили сравнително ниски дози радиация в сравнение с естествения радиационен фон. Няма доказателство за намалена плодовитост сред засегнатото население, нито пък има доказателство за нарастване на малформациите, което да бъде свързано с ефектите от облъчването. Докладът отбелязва че бедността, болестите, причинени от начина на живот и психичните проблеми, представляват по-голям здравен риск за населението в бившия съветски съюз, отколкото радиацията.

Събуди се

Докладът на ООН е невероятно противоречив. Още от ден първи след излизането си той е подложен на ожесточени критики.

"След като една от основните функции на Международната агенция за атомна енергия е да промотира използването на ядрена енергия, не е изненадващо, че същата ще излезе с твърдения, които омаловажават последствията от чернобилската катастрофа", се казва в писмо на Линда Уокър, публикувано на 8 септември 2005 г. в The Guardian. Госпожа Уокър е национален координатор на Chernobyl Children's Project (UK) - Проект "Децата на Чернобил". "Британските благотворителни организации, които работят в подкрепа на семействата, живеещи в сянката на Чернобил, ще продължат да информират за ефектите от най-тежката ядрена злополука в историята. Най-трудната ни задача ще бъде да се справим с пропагандата на ядрената промишленост", казва тя. Говорейки за проблемите на засегнатия регион, Линда Уокър казва, че има чести случаи на болести на кръвта при деца, които обикновено се наблюдават при възрастни, сърдечните заболявания и дихателните проблеми при децата също са широко разпространени, остеопороза се наблюдава при малки деца, бебета се раждат с липсващи или изкривени крайници, а ракът на гърдата при младите жени е голям проблем. И все пак, въпреки личните си наблюдения, в мейл разговор с "Капитал" Линда Уокър заяви, че не би рискувала да гадае какъв е истинският мащаб на чернобилската катастрофа. "Проблемът е, че никой не знае и никой няма да знае, докато не се проведе по-сериозно проучване. За това и по случай 20-годишнината от аварията група неправителствени организации стартирахме апел за по-задълбочено независимо изследване, което ще намерите на сайта ни http://www.rememberchernobyl.org", казва тя.

Други обаче твърдят, че знаят. "ООН е обвинена в пренеб­регването на 500 000 смъртни случая заради Чернобил", гласи заглавието на публикация в The Guardian от края на март 2006 г. В материала се казва как серия от доклади, които предстои да бъдат официално представени, ще твърдят, че поне 30 000 души се очаква да починат от рак, свързан пряко с радиацията и до половин милион души може вече да са починали вследствие на катастрофата. Изнесените данни, събрани от "изследователи от европейски парламентарни групи, Greenpeace International и здравни институции във Великобритания, Германия, Украйна, Скандинавия и др.", представляват другата крайност в оценките за ефекта от Чернобил. "Поне 500 000 души, вероятно повече, вече са починали от двата милиона, които Украйна официално обяви за жертви на Чернобил", цитиран е да казва Николай Омелянец, зам.-шеф на Националната комисия за радиационна защита в Украйна. По думите му изследванията доказват, че 34 499 души, които са участвали в разчистването на Чернобил, са починали в годините след катастрофата; като смъртността от рак при тези хора е почти три пъти по-висока, отколкото сред останалото население". В материала се говори още за нарас­тване на детската смъртност с между 20% до 30%, отново отдаванo на радиацията. "Цялата тази информация беше игнорирана от Международната агенция за атомна енергия и Световната здравна организация. Пратихме им я през март миналата година и отново през юни. Не са ни казали защо не я приемат", твърди Николай Омелянец.

"Капитал" разговаря с Ян Хаверкам от офиса на Greenpeace, който обясни, че ембаргото на доклада, подготвян от организацията, е до 18 април, ето защо не би могъл да го предостави по-рано. Според господин Хаверкам омаловажаването на последствията от Чернобил промотира ядрената енергия. "Колкото до броя на жертвите от Чернобил, различните проучвания стигат до различни заключения - най-ниските стартират от около 10 000, мнозинството - между 30 000 и 100 000, и дори повече са очакваните жертви от Чернобил в дългосрочен план", казва той. "Важно е да помним какво се случи в Чернобил. Важно е също така да проумеем, че инцидент с въздействие подобно на това от Чернобил може да се случи във всяка ядрена електроцентрала - включително Козлодуй или Белене, ако някога я построят. [...] Въпросът е дали България иска да поеме такъв риск."

В свое скорошно изказване американският конгресмен Денис Кучинич също говори за подценяването на здравните последствия от Чернобил от доклада на ООН. Той обаче казва едно много важно изречение - че противоречащите си научни изследвания подсказват, че трябва да бъдат извършени още много проучвания. "Но най-важното е да не се минимализират ефектите от тази трагедия, без причина." Защото омаловажаването на вредните последствия е като да постоиш няколко минути около ядрото на взривилия се реактор - опасно. Много опасно...

ТАСС е упълномощена да покаже... Това е една от официозните снимки след аварията. Хората на нея едва ли са наистина весели - много от тях са облъчени с пъти по-големи дози
Фотограф: ИТАР ТАСС

Най-поразителният документ, който колегата Петър Гаврилов снима в музея на Чернобил в Киев, е "справка", според която "другаря еди-кой-си, участник в ликвидирането на аварията в Чернобилската АЕЦ, не може да изпълнява съпружеските си задължения и за срок от три години следва да му се назначи дубльор.

На същия се препоръчва да избягва сексуални контакти с лица от двата пола". Следва подпис и печат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Делото „Чернобил“

Делото „Чернобил“

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK