Само уредени мачове

... а в бъдеще би трябвало да изглежда така

Само уредени мачове

Ремонтът на Двореца на културата и спорта във Варна ще бъде извършен без нито една нормална процедура

Георги Филипов
3711 прочитания

... а в бъдеще би трябвало да изглежда така

© Ателие Серафимов архитекти


Ако имате колебания как може да се изхарчат няколко милиона лева държавни пари максимално непрозрачно, погледнете Двореца на културата и спорта (ДКС) във Варна и ще разберете как. Процедурата по ремонта на съоръжението се превърна в низ от уредени мачове, като крайният резултат е, че няколко познати фирми ще разделят парите. Няма нито един етап от процедурата, който да е преминал съобразно закона. А същинската работа по ремонта още не е започнала.

След като проектантът беше избран след "конкурс" на "Двореца на културата и спорта" ЕАД в нарушение на процедурите, община Варна успя да изземе правото на мениджмънта на залата да избере и извършител на ремонта. Но само за да го даде без конкурс на "Хидрострой" АД. И сложиха в малкия си джоб изискванията на Закона за обществените поръчки и смисъла от провеждането им.

Очаквана развръзка

Преди дни Върховният административен съд (ВАС) окончателно определи, че опитите на прокуриста на залата Симеон Варчев да се плъзга по ръба на закона са извън всякакви норми. Но съдът не можа да спре избраната фирма да изпълни проектирането на залата.

Поръчката беше за 300 хиляди лева и "Ателие Серафимов архитекти" ООД беше обявена за победител, въпреки че процедурата беше изпълнени с нередности. Както "Капитал" писа преди време,  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи, че победителят не е приложил към техническото си предложение доказателства за реализирани проекти, т.е. готова спортна зала. Въпреки че първите две фирми предлагаха еднакъв срок за изпълнение на проекта – 53 дни, класираната на първо място фирма получи 10 точки, а вторият - "Тилев архитекти" ООД - 9.138. И това са само част от нередностите, които дадоха основание на комисията да върне процедурата за преразглеждане. "Серафимови" подадоха жалба до ВАС срещу решението на КЗК. Варчев с друга жалба до ВАС получи правото за сключване на предварителен договор за изпълнение.

Това, което беше очевидно още преди два месеца, се потвърди от решението на ВАС. Съдът категорично отхвърля всяка една от претенциите на "Серафимови" и определя, че всички решения на КЗК са правомерни и основателни. ВАС отчита като нарушение на процедурата и факта, че председателят на конкурсната комисия - секретарят на общината Константин Богоев, е отсъствал за част от заседанието при отварянето на офертите. "Аз спазвам законите (т.е. определението на ВАС за възможно сключване на договор за предварително изпълнение). Той е върховният орган. Питайте ВАС защо е определил така. Вас какво ви притеснява", попита тогава Варчев. Днес той има особено мнение за решението на "върховния орган". "Не съм съгласен, че само защото председателят на комисията е закъснял за последното заседание, е основателна причина", каза той пред "Капитал". По въпроса за останалите констатации на съда, които покриват едно към едно определенията на КЗК, той не коментира.

"Аз смятам, че нашият проект е оценен правилно като най-добър, защото най-малко засяга конструкцията на сградата. Със Симеон Варчев се запознах много след тази история с процедурата. На пазара сме от 20 години и не сме известни с това, че търсим нагласени конкурси", коментира за "Капитал" Радомир Серафимов, управител на "Ателие Серафимов архитекти".

ДКС е сключил договор със "Серафимови" още на 7 май и той вече е изпълнен. Затова съдът връща на КЗК единствено преписката, с която може да глоби организатора на процедурата с 20 хиляди лева. На този етап дворецът е получил един вероятно несправедливо оценен проект, общинската фирма ДКС ЕАД ще плати глобата, а общественият интерес не е защитен по никакъв начин. "Ще се съдим за анулиране на договора и след това за пропуснати ползи. От самото начало конкурсът беше белязан от очевидни нередности, които с решението на ВАС се доказват. Само че някой искаше този проект да се извърши бързо и по непрозрачен начин. Мога да кажа, че проектът на "Серафимови" е пълна фалшификация ", каза за "Капитал" арх. Жеко Тилев от "Тилев архитекти" ООД.

Според него няма как проектът на "Серафимови" да постигне изискването за минимум 5000 места при разположение на седалките на 50 см една от друга по широчина. За да се постигне изискваните от Международната федерация по волейбол размери на полето 40 на 26.50 метра в окончателния вариант са "отрязани" още около 250 места.

около терена.

От лошо по-лошо

Тази история обаче беше само прелюдията към следващата битка - кой да извърши същинския ремонт с отпуснатите от държавата 4.5 милиона лева по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Там ръководството на залата се изправи срещу общинската администрация и се оказа от губещата страна. Всъщност битката за изразходването на тези пари беше сведена до избора дали да го направи ДКС с вече доказани умения да заобикаля закона, или общината, като въобще не възлага обществена поръчка. Класически пример, в който добър герой на практика няма.

Още преди месец общината поиска тя като бенефициент по програмата да контролира изразходването на средствата, но Варчев контрира с обявяването на обществена поръчка за изпълнител. След премерване на силите в стопанската комисия на 21 юли на заседание  на общинския съвет все пак Варчев беше повален. Общината възложи на съвета на директорите на "Дворец на културата и спорта" ЕАД да прекрати процедурата за избор на изпълнител поради липса на финансиране. С втората част на решението се възлага на кмета да извърши ремонта като бенефициент на държавната субсидия. А на по-късен етап общинският съвет ще вдигне капитала на дружеството със стойността на извършения ремонт.

"Общински съвет – Варна, възлага на кмета на община Варна да запознае обществеността на град Варна с проекта за извършване на реконструкция и основен ремонт на зала "Конгресна" на "Дворец на културата и спорта" ЕАД чрез средствата за масово осведомяване, както и ежемесечно да публикува на официалния сайт на община Варна отчетите за извършените строително-монтажни работи", се казва в решението, взето с 38 гласа "за" и нито един против.

Но отстраняването на ръководството на ДКС от процедурата не решава проблема, а го задълбочава. Поръчката ще бъде изпълнена от фирмата "Хидрострой", която има договор с общината за ремонтни дейности, включително на спортни съоръжения, на територията на район "Приморски" до 2016 г. Това потвърди пред "Капитал" и заместник-кметът на Варна Христо Иванов. Според условията на договора за всеки нов ремонт не се налага провеждане на нови процедури по ЗОП.

Иронията в случая е, че договорът беше сред констатираните нередности от Агенцията за държавна финансова инспекция за управлението на бившия варненски кмет Кирил Йорданов за периода 2009 - 2012 г. Тогава агенцията установи, че договори с тази и други фирми са подписани, без да са определени критерии за подбор. Отделно утвърждават монополното положение на тези фирми в различните райони на града за дълъг период. Но пък кой е казал, че шампионите задължително трябва да се решават на терена?

Ако имате колебания как може да се изхарчат няколко милиона лева държавни пари максимално непрозрачно, погледнете Двореца на културата и спорта (ДКС) във Варна и ще разберете как. Процедурата по ремонта на съоръжението се превърна в низ от уредени мачове, като крайният резултат е, че няколко познати фирми ще разделят парите. Няма нито един етап от процедурата, който да е преминал съобразно закона. А същинската работа по ремонта още не е започнала.

След като проектантът беше избран след "конкурс" на "Двореца на културата и спорта" ЕАД в нарушение на процедурите, община Варна успя да изземе правото на мениджмънта на залата да избере и извършител на ремонта. Но само за да го даде без конкурс на "Хидрострой" АД. И сложиха в малкия си джоб изискванията на Закона за обществените поръчки и смисъла от провеждането им.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Кога ще има наказания за неспазващите закона?

 • 2
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  Някой да накаже ТИМ или лакеите им? Ама ти верни ли?
  Варна става като Палермо през 70-те - има едни, които решават всичко и за тях не се говори (виж статията)

 • 3
  tic_tac avatar :-|
  hashtag

  До коментар [#2] от "enterfornone":
  Точно трибуквените не са набъркани в тоя филм. Варчев прави търг, избира негова си фирма, другият участник в търга обжалва, което забавя ремонта значително. Което значи, че няма да се играе волейбол в града, ако някой не направи нещо по въпроса. Въпросният някой се оказва кмета, който решава да вземе тоя ремонт под крилото на общината, че да не се налага да играят първенството в София. Фирмата Хидройстрой пък е на Янко Станев, който си е общински съветник от време оно и не си знае парите. В крайна сметка нарушенията почват от Варчев и начина по който е провеждал търга.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал