Когато европейският Китай се заклати

Турция е най-голямата икономика в региона и проблемите й неминуемо ще ударят по България

Подобно на стачките в Гърция тези, които веднага ще бъдат засегнати от кризата в Турция, са българските транспортни компании
Подобно на стачките в Гърция тези, които веднага ще бъдат засегнати от кризата в Турция, са българските транспортни компании    ©  Анелия Николова
Подобно на стачките в Гърция тези, които веднага ще бъдат засегнати от кризата в Турция, са българските транспортни компании
Подобно на стачките в Гърция тези, които веднага ще бъдат засегнати от кризата в Турция, са българските транспортни компании    ©  Анелия Николова

Съдейки по пазарите, военен преврат е по-малко притеснителен от излизане от Европейския съюз. След новините от Истанбул и Анкара турската лира се срина с едва около 2%, докато Брекзит предизвика спад на паунда с почти 10%. Това е доста обяснимо - пазарите вярват, че това, което става в Турция, не променя фундаментално посоката й на движение от последните години. Реджеп Тайип Ердоган така или иначе искаше да установи едноличен режим в страната, а процесът сега просто ще се усили много. Движението на валутата от преизбирането на власт на Ердоган през 2011 г. показва отчетливо това - тя върви само надолу и е паднала от 1.6 лири за долар до близо 3 лири за долар.

S&P обаче вярват, че климатът за бизнес ще се влоши. Агенцията понижи кредитния рейтинг на страната с мотива, че "поляризацията на политиката в Турция подрина още повече системата на проверка и контрол на властите" и влизаме в период на "силна непредсказуемост".

Ако слушате турското правителство, това, разбира се, не е вярно. "Eфектите ще са краткосрочни. Икономическите ни основи са достатъчно силни, за да преживеят това без дълготрайни последици", заяви пред репортери вицепремиерът Мехмет Шимшек, цитиран от Wall Street Journal. Кабинетът побърза да каже, че извънредното положение не влияе на икономическата ситуация и на пазарната икономика, а целта остава над 4% ръст. Турция има отчаяна нужда от спокойствие на пазарите - според S&P тя трябва да рефинансира малко под половината от целия си външен дълг, който е около 170 млрд. долара, в следващите 12 месеца.

Проблеми, проблеми

Турската икономика наистина изглежда внушително със своя обем от 718 млрд. долара. Забавянето й в последните години обаче също е факт. Разклащането там няма да допринесе за стабилност. От това за нас ще има предимно вреди. Противно на надеждите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която изглежда вярва, че българският туризъм е нещо като фармацевтичната индустрия - печели от страданията на хората - проблемите в турските курорти надали ще вдигнат посещаемостта в българските. Руските туристи, на които ние много разчитаме, вече могат да ходят свободно в Турция и надали извънредното положение или надигащата се диктатура там ще спре точно тях. Българските туроператори за сметка на това ще загубят. Очаква се спад на почиващите българи в Турция, а на годишна база потокът сигурно ще намалее с до 15%, казват от Министерството на туризма. По информация на представители от туристическия бранш българските туроператори могат да загубят до 100 млн. евро заради откази от заявени екскурзии и почивки.

Подобно на стачките в Гърция тези, които веднага ще бъдат засегнати от кризата в Турция, са българските транспортни компании. Заради извънредното положение, което беше обявено, както и заради съветите на българските институции да се избягват посещенията там има шофьори, които отказват да изпълняват превози за южната съседка, коментираха превозвачи. "Засега се справяме, но има риск от неизпълнение на поетите ни към клиентите ангажименти", коментираха мениджъри. В средносрочен план тази криза може да се отрази и на товаропотоците между Европа и Турция, които са съществени за българския транспортен бизнес. "Темповете на растеж на турската икономика се забавят, като цените падат повече от обичайното за лятото и маржовете ни от този пазар са под планираните ни. Отделно проблемите в туризма в Турция ще доведат до спад на потреблението и това ще се отрази негативно на вноса", коментира Христо Христов, собственик на "Дискордиа".

Единственото положително в случая е затоплянето на отношенията между Турция и Русия, като ограничената търговия между двете страни преди принуди превозвачите да се пренасочат към европейските пазари и това увеличи конкуренцията там.

"Отделно очаквам да се изтеглят инвеститори, а не да влязат нови", казва Христов, като последното ще се отрази негативно на износа. Това обаче може да се окаже и малка светлина за икономиката ни от целия този спускащ се мрак. Според ръководител на турска компания в България възможно е инвеститори оттам, турски бизнесмени и компании да се насочат към България.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  misha avatar :-|
  Миша

  Проблемите на турската икономика са два вида: средносрочни и дългосрочни.
  Сред средносрочните са: намаляване на инвестициите от арабските петролно-газови монархии, свиване главно на арабските пазари, проблемите с Русия, донякъде с Египет, Израел и други.
  Но Турция с право все повече се притеснява от дългосрочните си проблеми: средни и под средните нива на добавена стойност при производството. Отначало това не бе проблем, но взе да става. Има голяма полемика как да се преодолее този проблем, но засега няма промяна.
  За разлика от Турция в България не намираме проблеми със същите средни и под средните нива на добавена стойност. Режем ленти и сме доволни.

 • 2
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Силните икономики произвеждат иновационни продукти с висока добавена стойност, докато тука залагаме на услуги и като някъде се влошат нещата първи го отнасяме..

 • 3
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Не знам за преки икономически проблеми за нас, защото 90% от вносът у нас през Турция е на ръба и отвъд закона, но политическите ще са доста. Първо ще си проличи на изборите, това ограничение от 35 секции в една меко казано полудяла Турция ще е близко до екшън, второ в момента върви затопляне Путин - Ердоган, а у нас привържениците им са се хванали за гушата и ще избие по някакъв начин и трето на Ердоган му трябва външен враг за оправдание на икономическите проблеми които ще ескалират, да видим кой ще се окаже той.

 • 4
  plamen_b avatar :-|
  plamen_b

  [quote#2:"rainbou1"]Силните икономики произвеждат иновационни продукти с висока добавена стойност, докато тука залагаме на услуги[/quote]

  Както и при продуктите, има услуги с ниска и с висока степен на добавена стойност. Бизнеси като Uber предоставят "само" услуги и въпреки това за няколко години придобиха стойност от десетки милиарди долари. Банковото дело също представлява услуги.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "stoiank":


  [quote#3:"stoiank"]на Ердоган му трябва външен враг ...да видим кой ще се окаже той.[/quote]

  Ердоган си е същият, какъвто си е от последните 2-3 г. Тогава, обаче, нашенските медии не го отбелязваха като авторитарен до ръба на закона дори, когато разгонваше демонстриращите покрай парка Гези, когато полицията щурмува вестника и сайта "Заман" и го одържави, когато бяха арестувани 15 професори само заради това, че са подписали петиция за спиране на гражданската война в турските кюрдски провинции.

  Защо Ердоган изведнъж стана лош, много лош?

  Защото обтегна до скъсване отношенията си със САЩ и покрай метежа, и покрай Гюлен.
  Защото в прав текст заяви на европолитиците да не му се бръкат, когато се оплитаха в обтекаеми оценки кое в Турция е и кое не е демокрация,.
  И най-вече, защото в понеделник, на 18 юли, в телефонен разговор с иранския си колега Хасан Рухани, президентът Ердоган изрази готовност да засили сътрудничеството си с Иран и Русия за възстановяване на мира в региона...

  Русия, Турция, Иран... И ЕС и САЩ изпадат от сметките.
  Затова Ердоган изведнъж стана лош. Много лош...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход