Двете Кореи си сверяват часовниците
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Двете Кореи си сверяват часовниците

Ким Чен-ун (вляво) и Мун Дже-ин - много символика и малко конкретика

Двете Кореи си сверяват часовниците

След емоционалната среща на Ким и Мун в Панминчжон започва сложната дипломатическа игра за постигането на помирение на Корейския полуостров

Мартин Димитров
4582 прочитания

Ким Чен-ун (вляво) и Мун Дже-ин - много символика и малко конкретика

© Reuters


Темата накратко

Срещата между лидерите на Северна и Южна Корея бе приета като знаково събитие както на полуострова, така и по света

Извън усмивките, ръкостисканията и снимките обаче тя не произведе особени резултати. Те може да дойдат едва след още множество двустранни и многостранни срещи

Въпреки привидната еуфория нито Южна, нито Северна Корея са готови за резки ходове

В сряда, ден след почивния 1 май, на гара Доресан – последната спирка, преди жп линията между Сеул и Пхенян да навлезе в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея - единствените билети, които все още се продават, са за движещия се веднъж дневно туристически влак в посока южнокорейската столица. С изключение на малката група туристи на гарата към края на деня има само неколцина млади военни полицаи и двамата продавачи на билети с може би най-спокойната работа на света.

След последната мирна среща между двете държави през 2007 г. се е очаквало, че по линията ще започнат ежедневно да пътуват инженери и мениджъри, които да работят в общата индустриална зона край Кесон. Това така и не се случва. Не е сигурно дали ще се случи и сега след ръкостисканията между южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския ръководител Ким Чен-ун. "На срещата двамата лидери си обещаха да възобновят икономическите връзки между двете страни и оттук трябва да преминава бързият влак помежду ни", казва екскурзоводката Грейс, но добавя: "още обаче е рано за това. Това не би бил пръвият път, в който севернокорейците си променят мнението внезапно".

Южна Корея между емоциите и притесненията

Няколко дни след историческата и емоционална среща между Ким и Мун на 27 април на южнокорейска територия, южнокорейците сякаш са със смесени чувства. В Деня на труда стотици се стекоха към "Селото на мира" Панминчжон, където се снимаха на демаркационната линия, имитирайки лидерите на двете страни. Инспекторатът в една от южните провинции обяви, че изпраща мисия от осем експерти, които да проверят възможностите за училищен обмен между двете страни. Десетки хора се изреждаха в района до "Тунел номер три" край Демилитаризираната зона – изкопан в подготовка за евентуална атака срещу Сеул в случай на война – за да напишат посланията си за мир на цветни парчета плат и да благодарят на Мун и Ким за дългоочаквания момент на надежда, който са предоставили.

От друга страна обаче, само ден след срещата в Панмунд жом, в Сеул се проведе многохиляден митинг срещу президента Мун и политиката му на затопляне на отношенията със Севера. С плакати и скандирания "Долу Мун Дже-ин" и "Не искаме фалшив мир, а смяна на режима" привърженици на консервативната Партия на свободата затвориха няколко централни булеварда. "Ние сме със САЩ и сме за капитализъм, не искаме президентът Мун да ни сближава с комунистите", каза пред "Капитал" една от протестиращите. Вървящите в стройни линии консерватори бяха водени от камиони с високоговорители и развяваха три вида флагове – южнокорейски, американски и този на местния партиен клуб, към който принадлежаха. "Те са от предишното поколение, още живеят в 60-те", коментира един от по-младите странични наблюдатели на шествието, иронизирайки средната възраст на протестиращите.

Но гласът им далеч не е без значение – консервативната партия, макар и разцепена, остава най-сериозната опозиционна сила в парламента и държи 20% от местата. Освен това достатъчно южнокорейци не са съвсем щастливи от политиката на правителството. Според последното проучване на общественото мнение, поръчано от информационната агенция Yonhap, голяма част от южнокорейците са реагирали емоционално на кадрите с Ким и Мун и са променили мнението си относно намеренията на КНДР – 52% от запитаните не са имали доверие на Северна Корея преди срещата, но тя ги е накрала да сменят мнението си. За сметка на това 26% твърдо са останали скептични относно намеренията на Пхенян да замрази ядрената си програма и срещата не е променила мнението им.

Северна Корея по пътя на символиката

Северна Корея прави жестове в посока помирение. След като обяви, че ще затвори ядрения си полигон "Пхунгери" през май и ще даде достъп до него на журналисти и репортери, Пхенян направи и друг символичен ход. Според корейската агенция KCNA, вдъхновен от разговора между двамата лидери, президиумът на Върховната народна асамблея на КНДР реши в понеделник да върне с 30 минути назад времето в страната и така да го синхронизира с това в Южна Корея.

"Ние ще следим отблизо за изпълнението на обещанията на тази декларация, направена пред всички корейци и целия свят, до края, за да предотвратим срамните повторения на предишните договори между Севера и Юга, които имаха само начало", заяви на живо – както пред южнокорейските и световни медии, така и пред собствената си телевизия Ким в речта си след паметния петък в Демилитаризираната зона. Това беше изтълкувано като показателно за сериозността на намеренията му, тъй като по време на срещите на баща му с Юга през 2000 и 2007 г. кадрите, пускани по севернокорейската телевизия, са били стриктно монтирани, а препечатаните декларации – цензурирани, за да не си личи дълбочината на поетите от Пхенян ангажименти.

Джон Делири от Yonhap University в Южна Корея обаче смята, че прекалено избързване със затоплянето може да бъде опасно и за двете страни. В разговор с репортери преди междукорейската среща той посочи, че то би изложило на риск режима в Пхенян, и особено Ким Чен-ун, който може да се окаже отслабен при прекалено бърза либерализация и отваряне към външния свят, точно както бившият СССР преди разпадането му. От друга страна, в частни разговори висши представители на южнокорейската администрация също определят като високорисково потенциално бързо обединение.

Всички искат на масата

Има и други причини затоплянето да не може да се развие със светкавична скорост. В допълнение към междукорейските отношения сега в Източна Азия предстои дълга серия от двустранни и многостранни совалки, която да определи каква ще е ролята на регионалните играчи в преговорите за бъдещето на полуострова. Всички страни от Шестстранния диалог (двете Кореи, САЩ, Китай, Русия и Япония), продължил от 2003 г. до замразяването му през 2009 г., искат своето място на преговорната маса. Това, от една страна, е нужно, за да се запази балансът между силите в региона, но от друга, поставя под съмнение дали подобен широк диалог отново няма да се провали.

Първият въпрос на дневен ред е къде и кога ще се проведе следващата историческа среща - между Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп. Вариантите, които властите в Сеул са обсъждали със САЩ, са били сведени до три места – Сингапур, Улан Батор в Монголия и отново "Селото на мира" на границата между двете Кореи. В очакване на насрочването на срещата (вероятно в края на май или началото на юни), смяната на тона от страна на Белия дом звучи почти нереално – от обиди и заплахи за унищожение, президентът Тръмп сега звучи все едно очаква сядането си на една маса с Ким почти с нетърпение. "САЩ никога не са били толкова близо до потенциалното постигане на нещо на Корейския полуостров и премахването на ядрените оръжия от него. Това може да създаде толкова добри неща, толкова позитивни неща, както и мир и сигурност за целия свят", заяви Тръмп в понеделник. Нещо повече – след като президентът Мун подчерта, че ролята на Тръмп за случването на срещата с Ким е била ключова и американският президент заслужава Нобелова награда за мир, Тръмп направи неочакван реверанс в посока Китай. "Моля да не забравяме голямата помощ на моя приятел, президента на Китай Си, на границата със Северна Корея. Без него процесът щеше да бъде много, много по-тежък", написа американският президент в Twitter.

Междувременно предстои визита на китайския външен министър Ван И в Пхенян, която да подготви почвата за посещение на президента Си Дзинпин вероятно през юни, на която Пекин ще даде заявка за ролята си в процеса на прекратяване на войната на полуострова. Япония също подготвя двустранна среща с Ким, както и тристранна с участието на Китай. Руският президент Владимир Путин бе един от първите лидери, обадили се на Мун Дже-ин след срещата му с Ким с напомняне за готовността на Москва "да подкрепи взаимодействието между Северна и Южна Корея".

Дипломатическата игра за бъдещето на Корейския полуостров остава кошмарно сложна. И за даде резултат, ще е нужно нещо повече от усмивки и ръкостискания пред камерите.

Темата накратко

Срещата между лидерите на Северна и Южна Корея бе приета като знаково събитие както на полуострова, така и по света

Извън усмивките, ръкостисканията и снимките обаче тя не произведе особени резултати. Те може да дойдат едва след още множество двустранни и многостранни срещи

Въпреки привидната еуфория нито Южна, нито Северна Корея са готови за резки ходове

В сряда, ден след почивния 1 май, на гара Доресан – последната спирка, преди жп линията между Сеул и Пхенян да навлезе в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея - единствените билети, които все още се продават, са за движещия се веднъж дневно туристически влак в посока южнокорейската столица. С изключение на малката група туристи на гарата към края на деня има само неколцина млади военни полицаи и двамата продавачи на билети с може би най-спокойната работа на света.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  borodino avatar :-|
  borodino

  Това туристическа брошурка ли е? Поне слагайте снимки.
  Казват, че Помпео в инкогнито посещението си при Ким го е уговорил да прекрати ракетното си сътрудничество с Техеран срещу обещани много пари. Ако е постигнато това, войната срещу Иран става много вероятна. Друг е въпросът, че в нея е поставен ключът за промяната в геополитическия модел в света. Русия и Китай няма просто да стоят и да гледат как Западът и арабските му палаши унищожават Иран по модела на Ирак и Либия.
  В този смисъл по нищо не личи, че Пхенян е чак толкова съгласен. Декларацията е доста обтекаема, а и "денуклеизация" съвсем не означава само унищожаване на ядрените заряди на Ким, а и премахване на ПРК от Р Корея и недопускане на американски ядрени кораби в района. Тръм ще опита за замрази конфликта с Пхенян, за да се концентрира върху Иран. Едва ли Пекин не разчита тези доста елементарни ходове.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.