Браян Солис: Технологиите еволюират и ние трябва да ги последваме
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Браян Солис: Технологиите еволюират и ние трябва да ги последваме

Браян Солис: Технологиите еволюират и ние трябва да ги последваме

Дигиталният анализатор в Altimeter Group и футурист пред "Капитал"

Йоан Запрянов
9575 прочитания

© Цветелина Белутова


Браян Солис е лектор, автор и футурист, който публикува годишни доклади върху отражението на технологиите върху бизнеса. В момента той е дигитален анализатор в Altimeter Group, която беше придобита от глобалната консултантска агенция Prophet през 2015 г. Последователите му във Facebook, Twitter, Instagram и LinkedIn надхвърлят 400 хиляди души. Носител е на дузина награди и книгите му се използват за отправна точка в маркетинг индустрията. Солис бе един от водещите лектори на тазгодишното издание на конференцията DigitalK, която се проведе в София в края на май.

На сцената ви представиха като футурист, но ви определят за такъв вече от години. Имате ли чувството, че живеете в бъдещето?

- Чувствам се, сякаш съм пратеник между миналото, настоящето и бъдещето. Въпреки че изучавам бъдещето, прекарвам повече време в това да се опитвам да изкарам хората от миналото, за да бъдат полезни в настоящето. Знам, че това звучи странно, но толкова много неща от миналото – как измерваме успеха, как въобще го определяме – са създадени във време, което вече го няма. Имаме много работа, за да влезем всички в настоящето, за да може по-късно всички да бъдем на сцената на бъдещето.

Говорите за "дигиталния дарвинизъм". Какво точно стои зад това определение?

- Дигиталният дарвинизъм е базиран върху дарвинизма – естествен подбор, оцеляване на най-адаптивния. Наричам го така, защото технологиите имат толкова голям ефект върху човечеството, че самите ние като хора се променяме. Технологията еволюира – имаме смартфони, добавена реалност, виртуална реалност, изкуствен интелект. С тази нова технология трябва да еволюираме и ние. Дигиталният дарвинизъм е идеята, че когато технологията и обществото се променят, трябва да се променим и ние. Дали като компания, дали като бранд, няма значение. Или сме в крак с еволюцията, или губим играта на дарвинизма. Казано накратко, трябва да се бориш за това да имаш тежест в днешния ден.

Смятате ли, че успяваме да еволюираме с темпото на технологиите?

- Не, дори не сме близо. Повечето организации смятат, че отговорът е още технологии, така че ако инвестираме в облачни услуги, изкуствен интелект и всички онези нови платформи, ще бъдем в крак с времето. Но според мен технологията трябва да има конкретен смисъл – защо преминаваме към облачни услуги, към блокчейн, към каквото и да било? Трябва да си отговорим на елементарни въпроси: какво е важно за нас като клиенти, какво е важно за нас като служители, как комуникираме един с друг, как да използваме технологиите с цел да бъдем релевантни, да овластяваме хората. Оттук трябва да започва мисленето на всяка организация: как да използваме технологиите, за да имат хората повече власт, да са по-креативни.

В лекцията си казахте, че трябва да бъдем иновативни, но докато се опитваме да правим иновация, всъщност правим "итерация" (от англ. iteration – повторение, бел. авт.) и вместо да измисляме нови технологии, подобряваме старите. Дадохте и друг пример – за хора, които се блъскат по улицата, защото гледат телефоните си. Компаниите, които създадоха тези технологии, бяха иновативни, така че трябва ли да смятаме, че всяка иновация е за добро?

- Това си е цял философски въпрос. Не, не всяка технология е добра, защото самите ние като човешки същества нямаме упътване или ментор, който да ни научи как да използваме технологиите по етичен начин. Смятам, че има тайни в технологиите, които едва сега разкриваме. Например има причина телефонът ви да е толкова пристрастяващ или Facebook и Snapchat да ви карат да прекарвате толкова време в тях. Те са създадени чрез техники, които се ползват и при хазарта. Трябва да разберем по-добре връзката ни с технологиите и трябва да открием точното им предназначение. Ако не го направим, ефектът е обратният: технологиите взимат от времето ни, правят ни по-малко ефективни, по-малко фокусирани, по-малко търпеливи и все по-взискателни. Искаме всичко да се случва по-бързо, чувстваме по-малко, изпитваме по-малко емпатия. Смятам, че има отговор на обществено ниво и отговор на индивидуално ниво. Трябва да вземем съзнателно решение как използваме технологиите, защото в момента не го правим съзнателно.

Итерацията е подобрението на стари технологии. Не трябва ли първо да правим итерация, а след това да стигнем до иновацията?

- И двете са нужни. Често казвам, че пътят към разрушение на старите модели преминава както през иновация, така и през итерация. Трябва да подобряваш старото. Дори иронично, в един момент процесът на иновация ще се превърне в итерация, защото това, което е ново, също трябва да се подобрява. Итерацията е да правиш стари неща по-добре, докато иновацията е да правиш нови неща, които създават стойност. Разрушаването на моделите идва, когато новото превърне старото в безполезно. Затова пътят към баланса е между иновацията и итерацията. Проблемът за мен е, че прекалено много хора смятат, че правят иновация, когато всъщност правят итерация.

Смятате ли, че има разлом между предприемачите и корпорациите, от една страна, и обикновените хора и дори политиците, от друга – хора, които не се занимават всекидневно с технологии?

- Преди десет години написах академичен материал как да манипулираме хората онлайн и как да използваме всичко, което споделят в интернет, за да променим начина, по който мислят. Още тогава написах, че някой в близкото бъдеще ще превърне интернета или в оръжие, или в нещо специално, което да ни направи по-близки като общество. Беше интересно да го видя като оръжие. Иронията е, че на никой не му пука. Всички вдигнаха шум около Facebook и Cambridge Analytica, но все още всички правят анкети каква личност са в мрежата и споделят повече, отколкото вероятно трябва. Все още правят снимки на децата си и ги пускат онлайн. Суетата на социалната мрежа е по-възнаграждаваща, отколкото рисковете. Нека приемем, че вие сте манипулиран, че вярвате в конспиративни теории или четете фалшива новина – дори когато ви докажем, че всичко това е фактологически погрешно, вие няма да промените мнението си. Това е опасността. Вървим в грешната посока и разломът ще става все по-голям. Разломът няма да започне да се затваря и дори да тръгне в тази посока, ще има огромна съпротива, защото хората не искат да грешат, не искат да се окаже, че вървят в грешната посока. Имаме нужда от нов световен ред и за съжаление нещата ще станат по-зле, преди да тръгнат към по-добро. Това е бъдещето на политиката, това е бъдещето на образованието. Учителите, родителите, лидерите трябва да поемат инициативата по затваряне на тази дупка. На първо време трябва да приемем, че има разлом. Че има проблем. Да стигнем до конкретния проблем, преди да мислим за решението. Но никой не говори за това.

Ако си говорим философски, можем ли да достигнем до универсално решение?

- Управляващите днес не разбират технологиите. Проблемът тук е, че те искат да защитят света, който познават, да спрат прогреса и това води до разпространение на лоши идеи. Имаме поколение, което не иска да се сбогува с вярванията си, с нещата, които те смятат, че са създали. Истинското решение е в нашите ръце. Трябва да гласуваме за правилните хора, да започнем революция, която да вкара в управлението хора, които разбират бъдещето. Иначе просто ще продължим да повтаряме грешките на миналото. А вече знаем какво се случва тогава.

Друга ваша теза по време на лекцията ви бе, че прогресът идва от тези, които нарушават правилата. Трябва ли в такъв случай всички да нарушаваме правилата?

- Дори самото споменаване на нарушаването на правила кара някои хора да се чувстват некомфортно. Звучи лошо, защото сме научени, че нарушаването на правилата е лошо, както сме научени, че провалът е нещо лошо. Да, трябва да нарушаваме правилата, но с цел, а не просто за да бъдем задници. Нарушавайте правилата, за да помогнете на някого, за да промените нещо, за да намерите нов път. Всичко се свежда до намеренията. Каква е целта ви? Целта не е самото нарушение на правилата, а разбиване на пречки, които те спират да създадеш нещо голямо. Въпрос на перспектива е. Това кара обществото да върви напред, това поражда прогрес и това прави иновацията възможна.

Браян Солис е лектор, автор и футурист, който публикува годишни доклади върху отражението на технологиите върху бизнеса. В момента той е дигитален анализатор в Altimeter Group, която беше придобита от глобалната консултантска агенция Prophet през 2015 г. Последователите му във Facebook, Twitter, Instagram и LinkedIn надхвърлят 400 хиляди души. Носител е на дузина награди и книгите му се използват за отправна точка в маркетинг индустрията. Солис бе един от водещите лектори на тазгодишното издание на конференцията DigitalK, която се проведе в София в края на май.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.