🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Elvaco - умните решения пестят време и средства

Иновативната шведска компания предлага оборудване, което дава свобода за избор на производител на измервателните уреди - водомери, електромери, топломери, газомери или температурни сензори

Горица Науверк, "Експортни продажби" в Elvaco
Горица Науверк, "Експортни продажби" в Elvaco
Горица Науверк, "Експортни продажби" в Elvaco
Горица Науверк, "Експортни продажби" в Elvaco
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представете си, че притежавате голяма офис сграда или производство. Искате да следите потреблението на ток, вода, парно или газ и уредите ви "да говорят" един език. Досега това беше трудна задача, тъй като често фирмите за комунални услуги работят с определени доставчици на уреди, които използват затворени протоколи за комуникация. Това вече няма да е проблем, а решението идва от шведската фирма Elvaco, която притежава 35-годишен опит в oтчитането и обработката на измервателни данни. Компанията е част от развиващия се и разнообразен пазар на уредите с "отворени" протоколи за комуникация и предлага възможности за всеки бизнес или комунално дружество.

Elvaco e специализирана в областта на енергийната свързаност и инфраструктура с 2000 клиента по целия свят и пазарно присъствие в повече от 50 държави - с офиси в Испания, Германия и Англия и професионална партньорска мрежа в много страни. Компанията работи вече и в България, като за страната ни и за региона на Балканите отговаря българката Горица Науверк, което спомага за бързата и лесна комуникация и намирането на навременни решения за бизнеса. Elvaco предлага хардуерни и софтуерни решения с цел анализ и оптимизация на разходите и фактуриране на крайния потребител.

Компанията разполага с богат избор от интелигентни устройства за събиране и обработка на данните до Cloud системи и услуги. Информацията може да се предава както през Ethernet, така и през мобилната GPRS/GSM/LTE мрежа директно в сървъра на клиента или просто под формата на готов рапорт по e-mail, което предлага гъвкавост на решението и премахва необходимостта от Walk-by или Drive-by отчитане. А това е особено важно както за бизнеса, който се занимава с предлагането на услуги, така и за компаниите от сферата на производството или комуналните дружества.

Шведска формула за успех

Оборудването, което се предлага от Elvaco, дава свобода на избора на производител на измервателните уреди без значение от това какви са те - дали става въпрос за измерване на вода, ток, парно или газ.

Как става това? Мерителите, било то водомери, топломери, електромери или газомери, работят с OMS (Open Metering System) протокол на комуникация, например M-Bus или WM-Bus, който предоставя възможност за стандартизация на цялата система чрез прочитането им само с помощта на едно-единствено оборудване. Всички данни се доставят в един протокол - M-Bus или WM-Bus, като Elvaco предоставя и възможност за конвертирането му в ModBus, JSON, DLMS или REST. Това води до спестяване на разходи и трудности при интеграцията в крайните системи (BMS или HES - Head-End-System).

Да контролираш разходите си - това вече не е проблем

Едни от вечните проблеми - как да се контролират разходите и да се локализират течовете, намират своето решение с продуктите и услугите на Elvaco.

В платформата elvaco.evo шведската компания предлага на своите клиенти визуализация и анализ на данните с опции за сравнения на консумацията, задаване на гранични стойности с цел локализиране на течове, неправилно монтирани уреди и манипулации или пък помещения с големи разлики в температурата. В услугата влиза както контрол на получените в облака данни с възможност за съхраняване до няколко години, така и предоставяне на информацията под формата на готов файл за интеграция в системите за фактуриране.

Допълнителният портал My Energy пък дава възможност на битовите потребители да следят почасово разхода си на газ, енергия, ток или парно без особени усилия както в левове, така и в количество.

Elvaco гарантира цялостно отчитане и осигуряване на качествен пренос на измерените данни, с което помага на бизнеса не просто да обмисля решения за енергийна ефективност, а реално да работи за постигането на по-ниски разходи.

Мотото на компанията е: "Ние се грижим за качественото отчитане на уредите ви, за да можете вие да се концентрирате върху основния си бизнес!"
Как да се свържем:

ELVACO AB, www.elvaco.se

Горица Науверк

Експортни продажби

goritza.nauwerck@elvaco.se

Още от Капитал