Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Поморийското езеро и неговите съкровища

Поморие има уникални дадености за туризъм с добавена стойност

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Свещено езеро - така траките наричали свръхсолената лагуна близо до морето в границите на днешно Поморие. Тогава селището се наричало Анхиало и възникването му е свързано именно с езерото и лечебните му свойства. Днес Поморийското езеро е символът на Поморие и се свързва както с балнеолечението с кал, луга и рапа (езерна вода), с добива на сол, производството на козметика и не на последно място - като ценно обитание на повече от 60 вида застрашени от изчезване птици. Според данни на община Поморие и НСИ градчето привлича между 20 и 30 млн. лева от туризъм на година, което е малко над 10% от всички постъпления за региона - добър резултат предвид, че в областта попадат богати общини като Бургас, Созопол, Приморско и др. Потенциалът на Поморие за лечебен и природосъобразен туризъм би могъл да се развие още повече, но при условие, че се съхрани най-ценният му ресурс - соленото езеро.

Лагуната се намира на втория по големина миграционен път на птиците- Via Pontica, и всяка година хиляди щъркели, пеликани, гъски и хищни птици преминават над езерото на път от Европа към Африка. През различни сезони от годината там могат да се наблюдават над 270 вида пернати, които мигрират, зимуват или гнездят. Част от тях са редки и световно застрашени видове като тръноопашата потапница, червеногуша гъска, къдроглав пеликан, белоока потапница, пойния лебед, рибарки и др. Влажната зона освен това предлага рядко съчетание на условия за живот на соленолюбиви растения, много от тях застрашени - два вида солянки, камилска трева, черноморска ауриния, синята тойна и т.н.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал