Десетте акции на 2015 г.

Десетте акции на 2015 г.

Кои ще са най-атрактивните борсови инвестиции според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

Гергана Михайлова
12346 прочитания

© Shutterstock


От началото на кризата българският капиталов пазар си имаше почти непреодолима конкуренция в борбата за спестяванията на хората и фирмите в лицето на банките. Те предлагаха нелош подправен с държавна гаранция доход, който при някои по-рискови институции достигаше и 7-8%. На фона на неликвидната и несигурна борса това логично беше предпочитаната алтернатива.

През 2014 г. не се промени нещо фундаментално за капиталовия пазар, но вече конкуренцията не изглежда толкова страховита. Постепенният спад на лихвите по депозити се ускори, донякъде благодарение и на сгромолясването на КТБ - събитие, което също така развенча донякъде и мита за абсолютната сигурност за банките. Шоковата вълна от КТБ спря устрема и на борсата и след като към средата на годината водещият индекс SOFIX регистрираше 20% ръст от началото на годината, в края на 2014-та покачването бе едва с 6.22%. При тенденцията лихвите по депозитите да се задържат ниски продължително време, изглежда, борсата ще става поне малко по-атрактивна.

Същевременно обаче не липсват и рискове. Основният, който вече се очерта, засяга едни от най-големите играчи - частните пенсионни фондове. С набързо взетото от правителството на ГЕРБ решение в самия край на годината да се даде "избор" на хората къде да внасят пари за старост се откри напълно реална опасност пенсионните фондове да трябва да продават акции, за да преведат на Националния осигурителен институт (НОИ) няколко милиарда лева.

При това положение на всяка прогноза трябва да се гледа с условност. "Капитал" традиционно отправя предизвикателство към портфолио мениджърите на най-големите инвестиционни компании и ги кани да изберат 10-те акции с най-голям потенциал за поскъпване през годината. В десетото издание на класацията експертите са най-предпазливи досега, като средно очакванията им са за под 10% ръст на SOFIX. Сред фаворитите няма банка, а земеделските бизнеси и тези, които биха спечелили от евтиния петрол и газ, получават силна препоръка.

Портфейлът мечта

Макар и традиционен участник, "Трейс груп холд" за пръв път заема челната позиция в очакванията на брокерите, след като беше на косъм в прогнозата за 2011 г., когато отстъпи пред "Софарма". Причината, поради която строителната компания събира най-много точки в тазгодишната класация, е, че спадът в цената на петрола би следвало да доведе до увеличаване на маржовете на печалба от поетите множество договори в страната и чужбина. Освен това 2015 г. се очертава да бъде рекордна по отношение на плащанията за извършена строителна дейност.

И тазгодишната селекция включва още компании, които са като абонирани за класацията. Със стабилните си финансови резултати през годините и адекватните реакции на мениджмънта в кризисни моменти производителят на акумулаторни батерии за автомобили "Монбат"  продължава да печели доверието на инвеститорите, които не пропускат да отбележат и рядко срещаното добро отношение към малките акционери. Компанията зае първа позиция в портфейла мечта за 2014 година и оправда очакванията с поскъпване от близо 27% до 8.55 лв. за лот в последната сесия на БФБ през декември. В действителност от нея се очакваше и повече като продажби и печалба, но за тях попречиха фактори, независещи от предприятието, като анемичния икономически растеж в европейските страни, за които се изнася продукцията от България. Дружеството има и диверсифицирани пазари, като успя да разшири позициите си в няколко държави, което очертава трайна тенденция за увеличение на приходите. С тези си показатели компанията привлича интереса на чуждестранни институционални инвеститори, посочват анализаторите, с което аргументират избора на "Монбат" като една от акциите ракети и за 2015 г.

Друга такава акция е "Софарма", въпреки че резултатите от дейността на дружеството бяха негативно повлияни от конфликта в Украйна, довел и до издигане на търговски бариери между Европейския съюз и Русия. Според Цветослав Цачев, който е ръководител на отдел "Анализи" в "Елана трейдинг", компанията се е представила "изненадващо силно" на фона на тежката криза в Украйна и Русия. "Основен риск остават валутните колебания на тези пазари, но България компенсира частично спада от чужбина", добавя Цачев, като обръща внимание върху това, че фармацевтичният производител има свободен капацитет, което е фактор за оптимизъм в дългосрочен план. Последните събития около "Софарма" са свързани с поглъщането на "Българска роза Севтополис", която досега беше основен подизпълнител в производството на лекарствени субстанции.

Още една фармацевтична акция се появява сред 10-те най-предпочитани от портфолио мениджърите през тази година и тя е на "Биовет", която е специализирана в препаратите за ветеринарната медицина. Компанията е част от бизнес групата на "Хювефарма" на братята Кирил и Георги Домусчиеви. През миналата година холдингът изтегли 275 млн. евро обезпечен заем, за да изкупи от The Rohatyn Group миноритарния пакет акции от 36.6% в капитала на "Хювефарма". В оценката на Ангел Димитров от инвестиционният посредник "Юг маркет" намалената чрез тази операция цена на дълговото финансиране и осигуреният оборотен капитал от компанията майка ще се отразят положително върху пазарната стойност на акцията на "Биовет". Като се има предвид, че дружеството работи 100% за износ, и то основно на доларови пазари, анализаторите определят акцията за подценена, тоест като заслужаваща интерес през тази година.

Заради стабилността, която предлагат, за пореден път анализаторите включват в селекцията на 10-те акции "Стара планина холд" и "Адванс терафонд". Антицикличният характер на земеделския бизнес очевидно се отчита от експертите, които включват втора аграрна акция в портфейла мечта за 2015 г., и това е "Агрия груп холдинг".

Импулсът на петрола

Продължаващият срив в цената на петрола до под 50 долара за барел даде повод на инвеститорите да забележат бизнесите, които биха могли да се възползват от ситуацията и да донесат печалби на акционерите си. Такъв потенциал се очаква от куриерската компания "Спиди", която през миналата година направи позитивно впечатление на пазара, влизайки в партньорство с френската GeoPost. "Компанията се развива устойчиво, привлече международен партньор и очаквам, че постепенно ще бъде включена във все повече инвестиционни портфейли", преценява я Владимир Малчев от "Бултренд брокеридж". Настъпването на растящия румънски пазар и декларираният интерес от страна на дългосрочни инвеститори са другите положителни характеристики, които колегите му изтъкват, когато анализират акцията на куриерската компания.

Възможността да увеличи рентабилността си заради по-ниските разходи за природен газ, който е основна суровина за производството, подкрепя номинацията и на торовия гигант "Неохим" от Димитровград. След като поевтиняха с повече от 26% през последните 12 месеца, сега акциите му изглеждат атрактивни за покупки според инвеститорите. Те явно отчитат, че след годината на предпазливо изчакване за стабилизиране на политическата обстановка в страната, а също и че при евентуални разпродажби заради натиска върху пенсионните фондове играчите ще се активизират в търсене на печеливши сделки.

Тежестта на пенсионната реформа

"При положително развитие, което минава през стабилна политическа среда в страната и ръст на европейската икономика, най-вероятно ще видим ръст над предишния връх от април тази година и е възможно SOFIX да завърши на нива около 650 пункта", прогнозира Георги Георгиев от "Карол", който е един от умерените оптимисти за БФБ през тази година. В този тон се вписват и настроенията на анализаторите в ПФБК, изразени от управителя на компанията Стоян Николов: "Негативното стартиране на 2015 г. вероятно ще продължи през следващите 3 до 6 месеца, но е твърде вероятно излизане от политическата криза в региона и обръщане на тренда както на международните финансови пазари, така и на БФБ през втората половина на 2015 г."

Като цяло най-голямото притеснение остават политическите ходове около пенсионните промени, които бяха светкавично инициирани в последни дни на 2014 г. "Промени в пенсионния модел са необходими и належащи, но след експертен дебат и задълбочен анализ", смята Ангел Хаджийски от "Капман". "При най-черния сценарий и в условията на доброволно препотвърждаване на "избора" за допълнителна пенсия можем да очакваме спад на капиталовите пазари. При по-мекия вариант е възможен умерен ръст вследствие на чисто пазарни механизми, както и поради свръхликвидността в банковата система", анализира той.

Отборът на скептиците по отношение на капиталовия пазар е воден от несигурността, която пораждат политическите решения в икономиката. "Политическият риск остава все така висок, особено след като се видя, че всяка глупост може да стане гласуван закон за по-малко от 24 часа. Затова и прогнозирането е особено трудно, защото винаги се прави при допускането, че участниците са рационални", посочва Петър Василев от "Алфа асет мениджмънт".

Владимир Малчев от "Бултренд брокеридж" добавя, че при определени обстоятелства промяната "Горанов" може да закове последния пирон в ковчега на БФБ. Малчев подготвя за слаба година, в която малките акционери все по-трудно ще преглъщат лошото отношение и игрите срещу интересите им, което се случва в много публични дружества. "Кръгът на тези компании се разшири с разпадането на империята КТБ, смята управителят на инвестиционния посредник. Позицията споделя и Владислав Панев от "Скай управление на активи", според когото решението е да се инвестира селективно. Прогнозата му е, че традиционно добре управляваните и активни компании ще се представят по-добре от пазара, който се е устремил към поредната си напрегната година.

Това си личи и от измерителите на БФБ, където индексът на компаниите с добро корпоративно управление бие SOFIX с над 10 процентни пункта. А също и от класацията на "Капитал", в която все повече основната обосновка за поставянето на компания на челни места е добрият мениджмънт.

В анкетата се включиха 10 участници*. Tе посочиха десет акции и ги класираха според очакванията си доколко ще представляват добра инвестиция през следващата година - колкото повече точки, толкова по-перспективно е дружеството според съответния анализатор. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място - 9, и така до 1 за последното, десето, място. Анализаторите посочиха общо 42 дружества, като обясниха защо са предпочели всяко от тях. В таблицата акциите са класирани по брой точки. За допълнителна обективност е въведен още един критерий - колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. Така дори и с по-малко точки една компания може да е перспективна, ако е в полезрението на повече пазарни участници. За 10-те водещи акции публикуваме и част от коментарите на анализаторите**.

*В анкетата участваха представители на: "Алфа асет мениджмънт", "Бетакорп", "Бултренд брокеридж" "Елана трейдинг", "Капман", "Карол капитал мениджмънт", "Конкорд асет мениджмънт", Първа финансова брокерска къща, "Скай управление на активи" и "Юг маркет"

**Класацията отразява настроенията и очакванията на анкетираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се сбъднат, и не претендира за точност и изчерпателност. Класацията и материалът към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Участниците в анкетата може да притежават акции или да управляват портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници дружества. Служители на "Икономедиа", издател на "Капитал", също може да притежават акции в някои от посочените дружества

От началото на кризата българският капиталов пазар си имаше почти непреодолима конкуренция в борбата за спестяванията на хората и фирмите в лицето на банките. Те предлагаха нелош подправен с държавна гаранция доход, който при някои по-рискови институции достигаше и 7-8%. На фона на неликвидната и несигурна борса това логично беше предпочитаната алтернатива.

През 2014 г. не се промени нещо фундаментално за капиталовия пазар, но вече конкуренцията не изглежда толкова страховита. Постепенният спад на лихвите по депозити се ускори, донякъде благодарение и на сгромолясването на КТБ - събитие, което също така развенча донякъде и мита за абсолютната сигурност за банките. Шоковата вълна от КТБ спря устрема и на борсата и след като към средата на годината водещият индекс SOFIX регистрираше 20% ръст от началото на годината, в края на 2014-та покачването бе едва с 6.22%. При тенденцията лихвите по депозитите да се задържат ниски продължително време, изглежда, борсата ще става поне малко по-атрактивна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  dnevniklive avatar :-|
  dnevniklive

  Алоо Капитал кредитният рейтинг на България падна до junk какви акции търсите?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Мисля, че абзацът Ви за влияние на пенсионната реформа е прекалено мек. Не съм чул ГЕРБ да са се отказали от пенсионните си идеи, а и не вярвам Бойко да прости на толкова много пари, така че брокери калкулирайте капитализирането на поне 2 млрд. от пенсионните фондове. Тази година ще е година на яко харчене, а може и това да се окаже чудото за да се задвижи икономиката. Кой знае, горивата падат!? Не бих залагал на ръст в дружествата, където са инвестирани парите на частните пенсионни фондове.

 • 3
  nikolavj avatar :-P
  Никола Йорданов

  Хмм, има ли ситуация, при която тези хора да кажат - "не купувайте, продавайте!" :-)
  Аз периодично чета за съживяване на имотния пазар по мнението на експерти, които са и собственици на фирми за НИ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал