"Мелиса" в страната на чудесата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Мелиса" в страната на чудесата

Любомир Янчев, който измисли "Мелиса" на 18 години

"Мелиса" в страната на чудесата

Как един студент първокурсник е на път да направи домовете ни по-енергоспестяващи

Александра Козбунарова
20469 прочитания

Любомир Янчев, който измисли "Мелиса" на 18 години

© Юлия Лазарова


600

хил. евро инвестиции е привлякъл досега Любомир Янчев

Какво е общото между информатиката, таекуондото и климатиците? Един от гениалните предприемачи на нашето време, Стив Джобс, обичаше да казва приживе, че в момента, в който успееш "да свържеш точките", всичко добива смисъл. И тук, разбира се, има пресечна точка, като тя дори си има име - "Мелиса". Става дума за малко пластмасово устройство, което управлява климатици и спестява енергия. Съвсем скоро то ще може да си комуникира и с бойлери и радиатори.

Младият предприемач, който разработва "Мелиса" и привлича за развитието ѝ 600 хил. евро инвестиции, се казва Любомир Янчев. От училищните си години се занимава с програмиране и вече дори не помни колко състезания по информатика е спечелил. А идеята за създаването на технологичната джаджа идва от... треньора му таекуондо. Постепенно начинанието на Янчев се развива до реален продукт, чиято втора произведена партида е почти изчерпана само пет месеца след старта на продажбите.

Ту му в стаята горещо, ту пък друго нещо

"Мелиса клаймът", както се казва компанията на младежа, предлага интелигентно устройство, което се свързва с домашния рутер и след това с мобилно приложение, чрез което се управлява. То е съвместимо с над 1000 различни модела климатици и може да контролира температурата и разхода на енергия по ефективен начин, спестявайки до 25% от потреблението на ток.  "Мелиса" може да бъде инсталирана и настроена ръчно и в продължение на около седмица "се учи" как да се напасва към нуждите на потребителите си. През август тази година излиза първата пробна серия от малко над 200 устройства. Втората партида от 600 образеца в момента е почти разпродадена, а през януари ще дойде и трета от около хиляда бройки.

Да имаш стартъп през 2015 г. е почти толкова модерно, колкото да свириш в рок банда 30 години по-рано. В масовия случай става въпрос за технологични стартиращи бизнеси, като превес определено имат софтуерните решения. Причината е, че често те са по-атрактивни за инвеститорите. "Мелиса клаймът" обаче е хардуерен стартъп. Може би затова инвестиционният фонд Eleven отказва да го финансира преди три години. Едва по-късно на два етапа той влага в начинанието максималните си 200 хил. евро.

Отначало "Мелиса" е замислен като домашен иконом, който би трябвало да управлява осветлението, климатиците, щорите и телевизорите. Тогава Любомир Янчев е единадесетокласник, на когото обаче вече му се прави бизнес. Към този момент идеята за свързано умно домакинство не е уникална за България - в тази посока има още две разработки. Вероятно това е причината Eleven отначало да отпратят Янчев с обяснението, че му трябва по-ясен фокус. След това стартъпът попада в инкубатора на Deutche Telekom Hubraum в Полша, където отново получава съвет да се концентрира върху решаването на един специфичен проблем. "Разбрахме, че управлението на цялото домакинство не е лъжица за нашата уста. Затова предпочетохме да се съсредоточим върху нещо, от което все пак може и да се печели", разказва Янчев. И обяснява, че според него единствената валидация на стартиращите компании са продажбите, а не интересните хрумвания. Някъде по това време идеята за климатиците идва от две страни - веднъж от познати в стартъп средите и втори път, по-настойчиво от треньорът му по таекуондо.

Така, малко повече от година след регистрацията на фирмата, Янчев и екипът му, който междувременно е пораснал до 13 души, успява да привлече 100 хил. евро, да развие идеята до готов продукт и да го пусне в серийно производство. Оттук насетне на "Мелиса клаймът" ѝ предстоят още две неща. През 2016 г. компанията планира да премести производството си в завод във Велико Търново и да направи крачката "от стартъп към истинска компания", както се изразява Янчев. С други думи, "Мелиса" в известна степен ще започне да се завръща към първоначалния си замисъл - скоро джаджата ще управлява не само климатици, но и бойлери и радиатори, като и в двата случая би трябвало да спестява около 30% от енергията.

За бизнеса, партньорството и актьорството

Едно от големите притеснения, когато се говори за стартъп компании, е, че оценките на инвестициите се правят на принципа "струва колкото инвеститорът е готов да плати". И че в не много далечно бъдеще ентусиазмът ще се изпари заедно със сериозни вложения и спокойствието на значителен брой инвеститори. Не е трудно да се проследи генезисът на подобни опасения, при положение че напоследък много стартъпи за услуги като Uber и Airbnb започнаха да изпреварват по оценка компании с реално производство като Ford и General Motors. Тенденцията е да има все повече технологични фирми с виртуални продукти, започнати в гаража, невинаги уточнен брой клиенти и главозамайващи оценки. В това отношение бизнесът на Янчев попада някъде по средата - започва в столичния квартал "Люлин" и хем е стартъп, хем е хардуерен. Тук обаче продажбите са ясни - за около четири месеца почти всичко произведено т.е около 750 устройства, е пласирано, като близо 80 от тях извън България.

"Бизнес не се прави със собствени пари", шеговито подмята Янчев и добавя, че "Мелиса" е нямало как да се превърне в това, което е, без инвестициите. Той е склонен и да следва един от съветите за успешно предприемачество на партньора в инвестиционен фонд LauncHub Любен Белов: да не се страхуваш да продаваш от компанията си. Янчев явно също е възприел въпросната стратегия като потенциално успешна, тъй като у него в момента са едва 25.5% от бизнеса. Все пак заедно с партньора си Цвятко Събев и другия съосновател, Благовест Димитров, Янчев все пак продължава да държи мажоритарния дял.

През лятото на 2014 г., когато Янчев тъкмо е завършил гимназия, Eleven и Rosslyn Capital (вече "Александреа инвест груп"), влагат във фирмата по 50 хил. евро. Срещу това те получават по малко над 7% от компанията. При втората инвестиция Eleven доинвестират 150 хил. евро и вече имат 14%, а Rosslyn - 350 хил. евро за 26%. По това време Янчев е на 20 години и тъкмо е завършил първи курс от висше образование, което обаче засега няма намерение да продължава. Не че се опитва да подражава на определени технологични легенди, на които образователната система не е понесла добре. За Янчев в момента просто е по-важно да развива компанията и не смята, че ще придобие умения за това в аулата на някой университет. Той не посещава и всевъзможните академии по предприемачество. За сметка на това участва в различни технологични и стартъп форуми и събития, за да си търси партньори и клиенти. Разбира се, има и своята собствена стратегия за убеждаване на партньори и клиенти. "Не лъжа в личния си живот, но в бизнеса трябва малко актьорска игра", категоричен е той.

Съвсем в началото Янчев експериментира, като ходи по срещи на високо ниво, носейки 3D модел на "Мелиса", за да види реакциите на производители и дистрибутори. "Едно е всички да казват, че харесват продукта ти, съвсем друго да кажат, че са готови да го поръчат", обяснява той каква е разликата между стратегията му и тази на голяма част от другите стартъпи. "Една турска компания беше готова да поръча след една такава среща. Жалко, че тогава не бяхме подготвени с реален продукт", споделя младежът. В момента Янчев преговаря с два големи турски производителя, като се опитва да постигне максимално изгодни условия. Понеже идеята на основателя не е да печели само от продажби към крайни клиенти, а от една страна, през дистрибуторите, от друга, да продава технологията си на големи компании. Намерението му се основава на убеждението, че за производителите развойната дейност е много по-скъпа, отколкото за стартъпите, и тъкмо затова може да съществува симбиоза.

На зелената вълна

Засега няма индикации, че може да има някакви непреодолими пречки пред развитието на "Мелиса". И то въпреки че идеята на Янчев не е нещо, което пазарът не е виждал до момента - подобни продукти разработват германците Tado, израелците Sensivo и финландците AirPatrol. Това, което отличава българския продукт от останалите, са доста по-ниската му цена и гъвкавостта на предприятието. Екологично насоченият бизнес на Янчев успешно си проправя път между конкурентите, вече има търговски представители в Испания и води преговори да влезе на пазарите в Словения, Словакия, Гърция, Турция, Хърватия и Италия чрез големия дистрибутор на климатични системи Ahi Carrier с представителства в 80 страни. Отскоро Янчев има и партньори в Полша.

Набелязаната цел на младата компания е да достигне продажби от 40 хил. устройства годишно за първата година след последното финансиране. След това целта е 100 хил. бройки за този период. Всичко това е заложено в одобрения от двата инвестиционни фонда бизнес план. Янчев обаче е категоричен, че България няма да бъде приоритетен пазар за продукта му. Според него тук потребителите са твърде скептични, а продажбите на нови климатици са "около 130 хил. на година с много късмет и в най-силните си години". В бъдеще "Мелиса клаймът" планира да генерира около 5-6% от продажбите си в България.

Докъде ще се простре енергоефективността на "Мелиса" и дали Янчев ще оправдае очакванията на инвеститорите си ще имаме възможност да проследим. А дотогава за всяка продадена джаджа по празниците Любомир Янчев обещава да засади по едно борче напролет. И вече договаря мястото със Столичната община.

600

хил. евро инвестиции е привлякъл досега Любомир Янчев

Какво е общото между информатиката, таекуондото и климатиците? Един от гениалните предприемачи на нашето време, Стив Джобс, обичаше да казва приживе, че в момента, в който успееш "да свържеш точките", всичко добива смисъл. И тук, разбира се, има пресечна точка, като тя дори си има име - "Мелиса". Става дума за малко пластмасово устройство, което управлява климатици и спестява енергия. Съвсем скоро то ще може да си комуникира и с бойлери и радиатори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "При втората инвестиция Eleven доинвестират 150 хил. евро и вече имат 14%, а Rosslyn - 350 хил. лв. за 26%"

  Излиза, че Rosslyn са купили акциите на двойно по-ниска цена. Да не би да имат предвид "350 хил. евро"?

 • 2
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  г-да Джурналисти,

  Чудесни сте! От цялата статия не разбрах какво устройство е разработил младежа, как то пести по 25% от електроенергията и съответно незнам дали искам да притежавам едно от неговите устройства.

  п.п. Ще прочета за алтернативите, може поне да разбера за какво иде реч.

 • 3
  kokoto2 avatar :-|
 • 4
  jordani avatar :-|
  jordani

  Мелиса съществува и в други иновативни варианти, като tado.com и т.н. Включително Гугъл купиха Nest за има-няма 3+ милиона долара, която компания прави такова и подобни устройства.

  Нищо лошо за Мелиса м/у впрочем - да си първенец и изобретател на нещо ама хич не означава, че ще го осребриш най-добре от всички.
  Да напомня за компакт касетата или смартфон със сензорен екран.

  Това, което ме втрещи е отказа на илевън, с предлог че софтуеър проектите били по-атрактивни?!? Ако е вярно, разбира се това твърдение...'щото малко ме съмнява. По-скоро вторият абзац за фокуса...

 • 5
  pipon avatar :-|
  pipon

  Пожелаваме успех на ''Мелиса''
  Ето къде ''куца'' проекта :
  1.С какво се различава мелиса от вградените множество фабрични функции на климатичните системи за контрол на температурата и икономия, а за новото поколение климатични системи изобщо няма и да говорим?
  2. Как ще постигне мелиса икономия от 30% , при уеб базирана платформа , ако разходите за нет са към 200 лефа годишно ?
  3. С какво е по различна мелиса от множеството други системи ,които от години са на пазара ?
  4. Как се вижда на пазара , след 3 или 5 години ?
  Аре, отговаряте ?

 • 6
  pipon avatar :-|
  pipon

  Ето едно добро начало за ''Елевън''
  http://ec.europa.eu/anti_fraud/index_en.htm

 • 7
  ike_mgg avatar :-|
  ike_mgg

  Китайците май откриха топлата вода много преди нас..
  За справка - потърсете в търсачка:
  1. ORVIBO
  2. Broadlink
  и други, които управляват не само климатик...
  и цената е по-добра

 • 8
  karatista avatar :-|
  karatista

  Странен избор за брандинг. Мелиса, хммм? Иначе коментар 5 изглежда като въпросник за кредит писан за Булбанк в курсов проект в УНСС през 1993та, дано не му отговорят :)

 • 9
  911 avatar :-|
  911

  До коментар [#4] от "jordani":

  По принцип на 11 фокусът мисля, че не беше хардуерни разработки... може и да бъркам (не че не са атрактивни, проспо по проспект)

 • 10
  veon avatar :-|
  veon

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.