От много рукола глава не боли
Или как се промениха хранителните навици на българина след отварянето му към света


Веселина Маринова

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Първата дума, която ми идва наум веднага, е рукола. В един блог млад, заможен софиянец, представящ се като Ники Шефа, се възмущава: "Всичките мацки вече искат да ги храниш с патици, каперси и рукола... Кога станаха модерни тия работи, така и не разбрах - оня ден ми се намръщиха на печено пиле?! Какво му е на печеното пиле с червено вино, кажи ми?" Справедлив гняв. Да се чуди човек как така острият и леко горчив вкус на тези листа стана внезапно най-любим на определена прослойка от населението. И особено на дамската част от нея. Не че руколата е лоша, не. Много си е добра даже. Но защо все тя? Защо не бяла маруля или лоло росо? Или листа от глухарче? Или айсберг? Знам ли, просто мода...
Съществува като че ли
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
3 коментара
Браво, прекрасна статия.
Хубава е кухнята в България само малко по-качественни продукти ако ползват и всичко е идеално. Например време е да забравим Олиото а да минем на по-качественна мазнина.
Ами според мен твърде избуял е все още "култът" към чужденците, чуждото и пр. За това класическите български ястия са не така "престижни". Разбира се, много е "просташко" да се яде боб, а е така "изискано" да се яде ленено семе, годжи-бери, смути и пр. И рукола, разбира се.
Не разбрах какво лошо има хранителните навици на българина да се променят с отварянето му към света. Да стои затворен в малкия свят на чушките, туршиите, боба и мусаката, докато света предлага океан от разнообразна и интересна храна? Напротив- българинът има нужда точно от повече любопитство, опитване, научаване. Изграждането кулинарни вкусове отвъд баничката и бозата, разширяването на хоризонта е нещо прекрасно!
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.