От много рукола глава не боли

Или как се промениха хранителните навици на българина след отварянето му към света

Първата дума, която ми идва наум веднага, е рукола. В един блог млад, заможен софиянец, представящ се като Ники Шефа, се възмущава: "Всичките мацки вече искат да ги храниш с патици, каперси и рукола... Кога станаха модерни тия работи, така и не разбрах - оня ден ми се намръщиха на печено пиле?! Какво му е на печеното пиле с червено вино, кажи ми?" Справедлив гняв. Да се чуди човек как така острият и леко горчив вкус на тези листа стана внезапно най-любим на определена прослойка от населението. И особено на дамската част от нея. Не че руколата е лоша, не. Много си е добра даже. Но защо все тя? Защо не бяла маруля или лоло росо? Или листа от глухарче? Или айсберг? Знам ли, просто мода...

Съществува като че ли


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Ivanov
    • - 2
    • + 5

    Браво, прекрасна статия.
    Хубава е кухнята в България само малко по-качественни продукти ако ползват и всичко е идеално. Например време е да забравим Олиото а да минем на по-качественна мазнина.

    Нередност?
  • 2
    red.mary avatar :-P
    red.mary
    • - 2
    • + 14

    Ами според мен твърде избуял е все още "култът" към чужденците, чуждото и пр. За това класическите български ястия са не така "престижни". Разбира се, много е "просташко" да се яде боб, а е така "изискано" да се яде ленено семе, годжи-бери, смути и пр. И рукола, разбира се.

    Нередност?
  • 3
    smartcookie avatar :-|
    smartcookie
    • - 1
    • + 13

    Не разбрах какво лошо има хранителните навици на българина да се променят с отварянето му към света. Да стои затворен в малкия свят на чушките, туршиите, боба и мусаката, докато света предлага океан от разнообразна и интересна храна? Напротив- българинът има нужда точно от повече любопитство, опитване, научаване. Изграждането кулинарни вкусове отвъд баничката и бозата, разширяването на хоризонта е нещо прекрасно!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал