Лоша година за лошите

Шестима души, без които 2012 ще е по-добра

Зин ал Абидин бен Али (вдясно)
Зин ал Абидин бен Али (вдясно)    ©  Reuters
Зин ал Абидин бен Али (вдясно)
Зин ал Абидин бен Али (вдясно)    ©  Reuters

Изминалата година беше разтърсваща не само за глобалната икономика. Тя бе лоша и в личен план за няколко позастояли се на постовете си диктатори и за един терористичен лидер. Независимо дали бяха застигнати от естествена смърт, или бяха покосени от куршум, или просто бяха изгонени, едно е сигурно - изчезването им от международната сцена несъмнено ще направи света по-добър.

АЛИ АБДУЛА САЛЕХ, Йемен

Колко години управлява? Али Абдула Салех е незаменимият президент на Йемен в продължение на 33 години. Дълги години се радва на благосклонното отношение на САЩ, които виждат в негово лице съюзник в борбата с тероризма, държащ под контрол местния клон на "Ал Каида". Когато арабската революция разтърси Саана, вкопчилият се във властта Салех упорито издържа. Политическият сървайвър няколко пъти уж приемаше да се оттегли от поста, но в последния момент се отмяташе. През ноември той най-после подписа споразумение за предаване на властта до два месеца, като в замяна получи съдебен имунитет. Това естествено не удовлетвори протестиращите на площад "Промяна", които настояват Салех да плати за деянията си.

Кой дойде на негово място? Назначен е временен премиер, който сформира правителство на националното единство от опозиционни представители и поддръжници на Салех. То ще управлява до предсрочните президентски избори на 21 февруари. Част от претендентите за държавен глава са ген. Али Мухсин, бивш главен военен съветник на Салех, и братята Ахмар, оглавяващи най-могъщото йеменско племе хашид. Наследникът на Салех, който и да е той, ще има нелеката задача да се справи с племенните и сектантските бунтове на север, със сепаратистките движения на юг и с базите на "Ал Каида", пръснати из страната.

Какъв ефект ще има върху страната свалянето му от власт? Йемен е пред нова гражданска война. Освен това липсата на ефективна власт през последните няколко месеца доведе до политически вакуум и беззаконие, от което се възползва "Ал Каида", за да планира следващи удари. Всяка алтернатива на Салех обаче е по-добра, както се вижда от отговорите на следващия въпрос.

Кой беше най-големият проблем на управлението му? Откъде да започнем... Йемен е най-бедната арабска държава. Водните й запаси са на свършване, а петролните залежи, които съставляват 90% от износа й, се очаква да бъдат изчерпани дори още по-скоро. В страната, разцепена на север и юг, има терористи, 40% безработица, 46% детско недохранване и корупция. А, да, забравихме и мащабната наркотична зависимост към местното растение кат. Салех може спокойно да се бори с друг герой - Ким Чен Ир, за най-дълго некадърно управление.

ЗИН АЛ АБИДИН БЕН АЛИ, Тунис

Колко години управлява? Цели 14 години. Като всички останали диктатори и Бен Али идва с военен преврат и обещанието да прочисти управлението, но свърши с големи плакати на собствения му лик навсякъде из страната, огромна корупция и няколко изборни победи с над 90% от резултата. Това беше първият диктатор, пометен от арабските революции. След като Мохамед Буазизи се подпали и тунисците излязоха по улиците, Бен Али изненадващо се изпари. Диктаторът изпраща небезизвестната си жена Лейла да вземе колкото може в злато от централната банка на страната, прибира трите си деца и заминава за Саудитска Арабия на 14 януари.

Кой дойде след него? Изгнаникът ислямист Рашид ал Гануши и неговата "Ан Нахда" удържаха победа на изборите за конституционно събрание и ще съставят новата конституция на държавата заедно с две светски формации. Засега това не предвещава ислямизация на Тунис: за президент бе избран правозащитникът Морсеф Марзуки. Сред обещанията са либерална икономическа политика и запазване правата на жените.

Какъв ефект ще има свалянето му от власт върху страната? Тунис пострада икономически - общата неспокойна обстановка отказа доходоносните европейци да почиват по снежнобелите туниски плажове и влоши състоянието на туристическия сектор. Това може да бъде преглътнато в името на свободата за известно време, но надали тунисците ще са съгласни да стискат зъби дълго. Липсата на здрава авторитарна власт доведе и до по-голяма активност на забранените досега ислямисти, но Тунис има вградена в обществото светска традиция и в страната отсъстват крайно консервативни формации. 

Кой бе най-големият проблем на управлението му? Корупцията и непотизмът в управлението, довели до несметни богатства за Бен Али и близките му. Подобно на всички останали арабски лидери Бен Али забрави, че дребните предприемачи движат напред икономиката. Крайно тежките условия за живот в провинцията, станали и причина за самозапалването на Мохамед Буазизи, всъщност бяха причината туниската революция да стигне толкова бързо до сърцата на милиони араби.

ХОСНИ МУБАРАК, Египет

Колко години управлява? Почти 30 години държавен глава на Египет, Мубарак всъщност е в голямата политика от 1972 г., когато става главнокомандващ на военновъздушните сили. Всъщност диктаторът поема управлението в труден за страната момент – през 1982 г. Египет е поставен в арабска изолация заради признаването на Израел, а ислямисти току-що убиват с атентат предишния президент.

Кой дойде след него? Уличният натиск на "Тахрир" беше чудесна демонстрация на народна сила, но Мубарак бе свален от генералите, които му устроиха елегантен дворцов преврат. Сега военният съвет ръководи държавата и назначава правителството, но не крие амбициите си за оставане на власт. Дори това да не се случи, военните искат да скрият бюджета си и да останат надправителствена структура, която не се подчинява на никого. Не бива да се забравя любопитният факт, че те контролират формално и неформално около 1/3 от икономиката на Египет.

Какъв ефект ще има свалянето му от власт върху страна? Ислямистите, опирайки се на бедното мнозинство в страната, ще вземат властта. Това няма да се случи обаче без голяма вътрешна съпротива от християнско малцинство и заможните египтяни, които искат да защитават правото си да пият алкохол и да играят хазарт. Задължително е да се отбележи, че поне засега ислямистка власт в Египет не означава ислямска република, а и икономиката на страната има нужда от мащабни външни финансови инжекции. Това, което със сигурност ще се промени, е политиката към Израел.

Кой бе най-големият проблем на управлението му? Без изненада - корупцията. Разделението между много бедни и много богати бе определяща характеристика на времето на Мубарак, както потискането на всичко свързано с исляма и произраелската политика, срещаща огромно вътрешно недоволство. Чашата преля с последните фалшифицирани избори и с фараонските мечти на диктатора, който подготвяше династическо предаване на управлението към синовете си Алаа и Гамал.

МУАМАР КАДАФИ, Либия

Колко години управлява? Братският лидер и водач на революцията, кралят на африканските крале се задържа на върха в Триполи почти 42 години. Неподражаемо лудият и мегаломански стил на управление (заедно с атентатите зад граница) го направи известен в цял свят, но зад смразяващите кръвта действия стоеше един пресметлив диктатор, който знаеше как да държи приближените си на каишка и умело манипулираше европейските държави с петрола и заплахите си.

Кой дойде след него? На теория - Националният преходен съвет. На практика, зависи от мястото. В Триполи и Бенгази на власт е съветът, в който има приближени на бившия диктатор, представители на различни градове и племена (предимно от Източна Либия). В Мисрата, която претърпя най-тежките битки със силите на Кадафи, все още не е ясно кой взима решенията, тъй като местните бунтовнически структури са независими. Същата е ситуацията при туарегите на запад от Триполи, които също изиграха важна роля в превземането на столицата. Либия ще трябва да извърви по-дълъг път от Тунис или Египет – тоталната липса на политическа система и опит са, да кажем, проблем.

Какъв ефект ще има върху страната смъртта му? Има две възможности. Първата е Либия да успее да примири всички на територията си, да продължи да подобрява инфраструктурата си за петрол, да развие огромната си средиземноморска ивица и да стане един вид Норвегия с температурите на Южна Италия. Другата е различните фракции да враждуват помежду си все по-открито и по брега на Либия още дълго да не акостира никой освен военни кораби и петролни танкери.

Кой бе най-големият проблем на управлението му? Дълго време имаше гласове, че проблеми при Кадафи почти няма. Тъй като населението на Либия бе малко за огромната й територия и ресурси, той им беше дал безплатно образование и здравеопазване. Фактът, че те бяха провалени системи (както трагедията с българските медицински сестри ясно показа), като че ли не правеше особено впечатление. По-големият проблем, разбира се, беше непотизмът, липсата на особена инициатива в икономиката извън държавната и липсата на каквато и да било свобода. Описаната в "Зелената книга" на Кадафи джамахирия – арабски неологизъм, означаващ власт на народите - естествено това бе само фасада и семейството на Кадафи и близките до него племена държаха цялата власт в страната.   

КИМ ЧЕН ИР, Северна Корея

Колко години управлява? "Любимият ръководител" Ким Чен Ир наследи баща си Ким Ир Сен през 1994 г. Според официалната версия раждането му било ознаменувано от двойна дъга и светла звезда в небето. Не е ясно още дали смъртта му е била белязана с някакъв специален природен феномен. За сметка на това скръбната вест бе съобщена през сълзи от облечена в черно говорителка по държавната телевизия, а улиците изобилстваха от групов плач.

Кой дойде на негово място? Третият и най-малък син Ким Чен Ун бе определен още приживе от баща си за бъдещия ръководител - "великия наследник". Другите двама просто се оказаха недостойни да са велики - единият живее в чужбина, а другият ходи по рок концерти на Ерик Клептън. Пропагандната машина в КНДР вече се задейства, разпространявайки песни и поеми за пълничкия "велик наследник". За него се знае, че е роден през 1983 или 1984 г., учил е в Швейцария и владее английски и немски език. Бил запален баскетболен фен. Името му се превежда като Добродетелен облак. Ким Чен Ун обаче е прекалено млад, за да упражнява влияние над двете най-важни структури – партията и военните. Затова ролята на ментор може да изиграят сестрата на Ким Чен Ир и съпругът й Чан Сун Тек, които заемат високи постове в мощното Политбюро. Все пак трябва да се отбележи, че самият избор на най-малкия син за наследник в едно общество, което почита възрастните и йерархията, е показателен, че поне баща му трябва да е видял в него някакви качества.

Какъв ефект ще има смъртта му върху страната? Въпреки че отдавна се знаеше, че Ким Чен Ир е много болен, смъртта му породи напрежение в Северна Корея и повдигна въпроса за дългосрочната стабилност на страната. Новият лидер е с малко опит, така че не е ясно дали ще успее да генерира нужния авторитет. Все пак обаче подготовката за прехвърлянето на властта тече от една година, като Ким Чен Ун бе представен на обществеността лично от баща си. Съществуват спекулации, че заради времето, прекарано в чужбина, Ким Чен Ун ще е по-предразположен да започне затопляне на отношенията с външния свят. Но е още много рано, за да се твърди това със сигурност.

Кой беше най-големият проблем на управлението му? Трудно е да се говори за "най-големи" проблеми на място, където на практика няма малки такива. Колапсът на централизираната икономика, недостигът на храна, който е толкова хроничен, че вече води до физиологични изменения (средният ръст на севернокорейците изостава от този на южнокорейците с няколко см), тежката зависимост от хуманитарните помощи съставят първия ред жизненоважни проблеми на изолираната страна. Враждебното отношение към света, постоянното състояние на война с Южна Корея и ядрената програма са другите следствия от управлението на Ким Чен Ир, който освен всичко друго бе известен със страстта си към шведски стюардеси и омари. 

ОСАМА БИН ЛАДЕН, "Ал Каида"

Колко години управлява? Бин Ладен не беше глава на правителство в реалния смисъл, но управляваше ядрото на мрежата "Ал Каида" от създаването й през 1988 насам. В годините след 2001 г. "Ал Каида-център", беше принудена да живее в дупки, пещери и градове по границата между Пакистан и Афганистан, докато нейните клонове добиха независимост и влиянието на Бин Ладен върху тях беше по-скоро хипотетично.

Кой дойде на негово място? Дясната му ръка - египтянинът Айман ал Зауахири. Местоположението на самия Зауахири остава неясно, както и способността на командното ядро на "Ал Каида" да упражнява контрол над останалите части на организацията или да организира нови сериозни атаки извън Пакистан.

Какъв ефект ще има върху страната смъртта му? Самата "Ал Каида" вероятно в по-дългосрочен план ще престане да бъде сериозен фактор. Войната срещу тероризма де факто приключи. Убийството на Осама бин Ладен от американски командоси в пакистанския курортен град Аботабад обаче развали и бездруго тежките отношения между Пакистан и САЩ. Това ще има тежки последици за конфликта в Афганистан, за САЩ, за стабилността в Азия и за самия Пакистан.

Кой беше най-големият проблем на управлението му? Атентатите в САЩ от 2001 г. бяха пикът на "Ал Каида" и звездният час на Бин Ладен. Но най-зловещата част от наследството му беше изваждането на една нищожна част от мюсюлманския свят - радикалния джихадистки ислям, на преден план. Това отрови отношенията в много части на света, навреди най-вече на близо милиард мюсюлмани и ще отнеме дълго време, за да бъде поправено.

Още от Капитал