Финансовите лешояди

Силно мразени от едни и уважавани от други, борсовите спекуланти са предвестници на новата реалност

Те винаги печелят, дори когато всички губят. Усещат първи кога музиката ще спре и се оттеглят, докато всички още танцуват по инерция. Ако все пак им се наложи да загубят, задължително ограничават загубите на гърба на някой друг. Някои дори се шегуват, че биха прецакали и майка си само и само да загубят по-малко. Спекулантите са основните обвиняеми за всички финансови кризи, или по-скоро за това, че печелят, когато останалите губят милиони, милиарди...

Днешните времена не са по-различни. Обвинителите сега са европейските политици, които видяха, че пазарните играчи могат да разклатят не просто една акция, компания или държава. Те могат да погубят цял континент, като атакуват масирано дълговете на държавите на него. За


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  merovig avatar :-|
  merovig

  докато забогатеят политиците с изтичащи мандати , с къси продажби на еврото, така ще е. те така и така не могат да се справят с кризата в еврозоната, пък ако се справят=нови мандати=значи пак пари.по хубаво хеджиране здраве му кажи!

 • 2
  ssslavy avatar :-P
  Слави

  Има нещо доста 90-ко в тая статия - малкото момиченце попъшква трепетно пред образа на хитрия батко с пачката! Подкрепата на едно безотговорно и вредно поведение в медиите е точно толкова безотговорно и вредно, колкото и самото поведение, ама явно плочата се обръща бавно!:)

 • 3
  mirakibg avatar :-|
  Ala Bala

  Ами на мен много ми хареса статията - много интелигентност, аналитичност, добър език, ерудираност. Също и добро познаване на икономическия смисъл на категориите, с които борави, а също много ми хареса, че почти липсват жаргонни думи, които много ме дразнят. Абе вижда се, че престижното образование на авторката не е напразно. Браво Татяна.

 • 4
  tigerdragon avatar :-|
  tigerdragon

  А защо да не си кажем ясно следната истина, твърде важна по горния въпрос:
  Днес има спекуланти, които разполагат с такива капитали, че едновременно "играят" на пазара и същевременно "определят" пазара.
  Тези хора вече не могат да загубят, те винаги печелят. Явно има някаква критична граница при натрупването на капиталите във финансовия сектор, след която играчите стават толкова могъщи, че предопределят целия пазар в даден сектор. И същевременно продължават да “играят” на него (тук вече няма игра, нещата са предрешени). Тази граница днес вече е премината. В световните финанси днес "играят" хора, които държат хем ножа, хем хляба.
  Когато обяснявам това на приятели, давам следния прост пример:
  Пазарът на наеми на жилищни имоти в София. Ако аз имам един апартамент за даване под наем, как процедирам? Съобразявам се по пазара. Чета обяви, съпоставям как "вървят" наемните цени, според това определям и офертния наем на моята собственост, и след това се опитвам да го дам под наем (ако не върви – свалям цената, пазаря се, и т.н.)...
  Обаче, ако аз натрупам такава финансова мощ, че стана собственик на например 50% от жилищата в София. Тогава аз вече бих определял пазара. Мога да пусна всички жилища на дъмпингови цени - съответно да залея пазара с евтини жилища и да сваля цените колкото си искам... Мога да заключа всички апартаменти, да не сключвам никакви договори (например наесен, когато студентите търсят спешно квартири, за да започнат учебната година), съответно да предизвикам остър дефицит на жилищни площи под наем, и да предизвикам остро покачване на цените, и т.н.
  При втората ситуация, аз вече не мога да загубя.
  Как смятате, днес в световния финансов сектор, първият или вторият случай имаме?

 • 5
  tigerdragon avatar :-P
  tigerdragon

  А има и друг вариант на тея “игри”:
  Според горния пример:
  Аз – “А” притежавам не 50, а само 15 % от жилищата в София. Друг едър капиталист - “Б”, притежава други напр. 20 % от тях, трети “В” – други 15%. Макар, че ние тримата се явяваме конкуренти, в даден момент решаваме, че ни е по изгодно да се наговорим и да предизвикаме заедно някакви амплитуди в пазара. Например, решаваме, че ако държим заедно много ниски наемни цени на жилищата в продължение на 2 години, собствениците им ще започнат да си продават празните апартаменти, и ние тримата ще можем да изкупим на безценица и останалите 50 % от жилищата в София. Това наговорване може да е за конкретна акция в конкретен момент (временен договор), може да е и по-трайно.
  Въз основа на горната логика, разни болни мозъци измислиха теории за световни конспирации и т.н., след като е очевидно, че задкулисни уговорки като тази в горния пример нито са изгодни, нито са възможни...

 • eimil

  Напълно съм съгласен, всички проблеми идват от тях.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал