Малкото е красиво

Микрофермерството предлага локална и органична алтернатива на супермаркета

Все повече хора се замислят какво точно слагат на масата си
Все повече хора се замислят какво точно слагат на масата си    ©  reuters
Все повече хора се замислят какво точно слагат на масата си
Все повече хора се замислят какво точно слагат на масата си    ©  reuters

Бразилска пуйка, италианско грозде, китайски чесън, турски домати, египетски картофи и американски кромид лук. Изчислено е, че храната на коледната ни трапеза може да пропътува около 50 хил. км, преди да стигне до нас. А това не е нито екологично, нито здравословно, тъй като транспортирането на продуктите на такива разстояния води до отделяне на огромно количество въглероден диоксид, особено ако доставката е със самолет. Вкусовите и хранителните качества на стоката страдат, защото, за да запази приличен търговски вид след седмици на превоз, тя е наблъскана с какви ли не химикали. Освен това след преминаването през ръцете на множество прекупвачи за първоначалния производител остава минимална печалба.

Възможна алтернатива предлага т. нар. микрофермерство, което от известно време настъпва все по-уверено във Великобритания. Целта му е да задоволява нуждите на хората от близкия регион с органични продукти, без да замърсява излишно заради транспортирането на стоката. По този начин директно от производителя могат да се поръчват плодове, зеленчуци, месо, мляко, яйца и други стоки. Именно локализацията според икономиста Ернст Фридрих Шумахер, автор на популярната книга "Малкото е красиво", е съвременният отговор на вредите, причинени от глобализацията, и начин за "озеленяването" й.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал