Не!Новините на годината
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Не!Новините на годината

Не!Новините на годината

Как сатиричният сайт видя 2012 г.

18856 прочитания

© НеНовините


Сайтът Не!Новините е новата звезда на българската НЕ-журналистика. Те са, да го кажем така, най-талантливите и забавни представители на едно течение в съвременните медии, което е посветено на това да измисля истории за известни личности и събития. Освен че са далеч по-кадърни от други представители на тази нова школа (например жълтите вестници), те не продават своя труд, а го подаряват на читателите си, като така освежават безброй фейсбук статуси. По този начин  безкрайното море на новинарско безсмислие в България става една идея по-поносимо. Помолихме ги да направят техния обзор на събитията от изминалата година.

Януари

Волен Сидеров се скара със себе си, заплаши да напусне "Атака"

Партия "Атака" продължава да бъде раздирана от скандали, след като и Волен Сидеров застана срещу лидера на формацията, обвинявайки го в близки отношения с ДПС, задкулисна финансирана връзка с ГЕРБ и предизвикващо стомашен дискомфорт излъчване. Все още не е сигурно дали Волен Сидеров ще напусне "Атака", тъй като е решил да даде последен шанс на лидера на партията да даде логични обяснения по повод обвиненията срещу него, че се е продал и служи на чужди интереси и богаташ от с. Пчеларово, на когото пере чаршафите два пъти месечно.

БПЦ: И Бог бил с агентурно минало

Българската православна църква излезе с официално становище относно агентурното минало на редица висши духовници и съпричастността им към ДС. "Много от нашите духовници в миналото са вербувани от Бог" - твърди се в официално отворено писмо на БПЦ към обществеността. Според висшето духовенство агентите към ДС са вършили богоугодна работа, следейки останалите хора дали разказват политически виц, или планират държавна измяна, мечтаейки за цветен телевизор след три, а не след пет години чакане. "Агент Вишну, както бе името на Бог в ДС, е в основата на организацията, която бе мрежа за следене на грешниците. Сега я няма и нацията е покварена, а богохулствата достигат нивата от Содом и Гомор!" – заключава БПЦ в писмото си до обществеността, преди да похапне тамянче и да постне смирено печен лебед с кестени.

Февруари

ЕС послуша Бойко, осигурява администрацията си на 250 лв.

Европейският съюз наистина ще вземе пример от стройната фискална политика на България, за да избегне задълбочаване на финансовата криза. Това съобщи президентът на Европейската комисия Жозе Барозу, след което допълни, че се предвижда цялата бюрократична машина да пести значително, осигурявайки служителите си на около 250 лева. "Българският премиер от известно време дава съвети и наистина фискалната политика на България е много стройна. Смятаме, че ще е добре за цялата европейска общност да погледне към България за вдъхновение и да се избави от тежката икономическа ситуация" - призова Барозу останалите членки на ЕС да вземат пример и на вътрешнополитическо ниво. Очаква се няколко милиона европейци да започнат да се трудят в сферата на сивия сектор и да работят без договор, а данъчните декларации в рамките на Европейския съюз да бъдат попълвани само от съсловието на балъците.

Март

Държавата си купува Windows 8, надява се на по-шарен пасианс

Държавата обяви обществена поръчка за 72 милиона лева, с които да се закупи излизащият скоро на пазара Windows 8, с надеждата пасиансите да са "малко по-разчупени и шарени". По-владеещи компютрите държавни труженици пък изразиха надежди новият Word да има повече опции при Word Art, за да си принтират по-шарени съобщения и покани. Еуфорията в администрацията бе съпътствана и с малка доза скептицизъм, породена от въпросите "дали ще има "Фейсбук" новото изглеждане на екрана" и "пак са излъгали премиера, едно време имаше Windows 98, сега са го цакали едва с 8, да му се обадя ли да предупредя".

Бойко Борисов: Реакторът за "Белене" ще стане казан за ракия

България ще доплати 140 млн. евро по сделката за ядрения реактор, който трябваше да е в АЕЦ "Белене", и ще го използва за създаването на колосален казан за ракия. Това съобщи днес премиерът Бойко Борисов, докато се опитваше да скрие средния си пръст към Владимир Путин.

 "Доплащаме, местим реактора в Козлодуй. Има срокове, докато му дадат лиценз да прави атомни тоци, но междувременно ще го ползваме за ракиен казан. Предвиждаме до половин година в страната всичката ракия да е с новата марка "Атомна", литърът да е левче, а нацията да бъде по-щастлива дори от лятото на 1994-а" - обяви самият Борисов, използвайки познатия си дублиращ глас. Както вече стана ясно, правителството се отказа от строенето на АЕЦ "Белене", тъй като според предвиждания електричеството ще стане демоде след 5 години.

Април

"Екоравновесие" ще кастрира и агресивни хора

Общинското предприятие "Екоравновесие" вече ще има право да кастрира и агресивни хора, които представляват заплаха за физическата цялост на останалите хора. "Агресивни шофьори, темерути, биещи жените и децата си, футболни фенове и терористично настроени кучелюбители - всички ще бъдат залавяни, кастрирани и пускани обратно там, където са взети" - обяви Йорданка Фандъкова на специална пресконференция, която ескалира в бране на липа. Кметицата на София изрази надежди, че по този начин се прави стъпка към изграждането на общество, можещо да води нормални диалози, което не решава различията си със силни звуци и причиняване на болка чрез удряне или по-лошо - чрез caps lock в сайтове.

Май

Борисов: Скоро ще изнасяме магистрали зад граница

Министър-председателят на републиката отново се изказа оптимистично за състоянието на родната икономика, след като предвиди износ на магистрали, който ще започне още през това лято. "Скоро ще имаме достатъчно магистрали в България, така че ще може да си позволим да изнасяме. Първо за Балканите - Македония, Албания, някоя нова страна, ако се пръкне от Сърбия... Догодина ще започнем износ и за другите държави" - обяви Бойко Борисов, изпробвайки портативен високоговорител, който възпроизвежда реалистично аплодисменти при натискане на бутон. Премиерът заяви, че за разлика от неблагодарното население на България в чужбина вероятно магистралите му ще се котират високо и ще изместят от пазара основни продукти като хляб, шницел, анцуг, бюстие и коламаска. Новините предизвикаха движение на финансовите пазари и акциите на страната ни се повишиха до 14 черешови костилки, като допреди седмица се котираха по мисъл и половина за геврече от пода на подлеза на Централна гара.

МВР: Само чакаме Братя Галеви да се tag-нат във Facebook и нема да им се верва!

От пресцентъра на МВР обявиха, че изчакват обявените за издирване дупнишки "братя" под общо название Галеви само да се tag-нат чрез Facebook, за да ги сгащят. "Ако не днес, не утре, то все някога няма да се сдържат и ще се отбележат, че са в някое заведение, магазин или друг вид географска забележителност. И ние ще сме готови" - обявиха тактиката по локирането и залавянето на Пламен Галев и Ангел Христов, които да бъдат затворени за пет години в шикозен затвор. Както е известно, министър Цветан Цветанов опита вчера да ги вразуми, използвайки силата на внушението и аргумента с думите: "Айдете, де!" Същевременно абсолютно достоверен профил на Пламен Галев в twitter обяви, че двамата са при Таки, но от МВР обясниха, че нямат акаунт в назованата социална мрежа и са с вързани ръце.

Правителството сформира кризисен щаб - спешно изнасят Перник извън България

С оглед неспирната сеизмична дейност в момента правителството е сформирало кризисен щаб, който трябва да реши в най-скоро време как да се отърве от Перник - епицентъра на люлеенето. "От Перник идват всичките проблеми. Той си имаше славата на проблемен град, ей докъде стигнахме с игнориране на проблемите" - раздразнен бе премиерът Борисов. Очаква се Перник да бъде пратен на роднини в Германия по колет или да бъде пуснат, добре опакован в найлон, по Струма за Гърция, за да може да спре да прави проблеми.

Юни

Гърция обяви фалит, регистрират Гърция 2012 на нейно място

Гърция изненадващо обяви фалит и на нейно място от днес вече е чисто новата държава Гърция 2012, която почва от 0. "Старата държава я закрихме, почваме на чисто. С по две заплати месечно" - обявиха високопоставени лица от Гърция 2012, съвпадащи с високопоставените лица от несъществуващата вече държава. Според експерти в Гърция 2012 е използван "българският футболен модел", който от 10-15 години поражда отбори със сходни имена и символи на мястото на фалирани отбори. Според тях идеята е дадена от Томас Лафчис, който е едновременно грък и български футболен човек, знаещ 2 и знаещ 200. По този начин южните ни съседи за пореден път успяват да спасят жизнения си стандарт без саможертви в полза на изплащането на каквото и да било.

Юли

България се обиди, утре оповестява своя доклад за работата на ЕК

След като не успяха да замажат общата негативност от доклада на ЕК за развитието на съдебната ни система, управляващите решиха да си го върнат на Европейската комисия, като направят доклад за нейната работа. "Да, опитахме се да изкараме доклада със стратегията "те ни пикаят, то роса ни вали", ама нещо не се получава. Затова утре ще разкрием какви мишоци са в ЕК" - обяви Искра Фидосова, която по-рано обясняваше, че докладът е положителен, въпреки че в него всяка трета дума е организирана, а всяка втора - престъпност. В доклада за работата на ЕК ще пише, че в Брюксел са им криви краката и говорят някакви смешни неразбираеми езици, твърди източник, участващ в писането на частта за неумението на европейските чиновници да пият мастика в обедно време.

Август

 

Държавата харчи 93 милиона лева за рекламна кампания, учеща нацията на икономии

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков обявиха началото на рекламно-информационна кампания, с която ще се цели да се ограмоти населението, така че то да борави по-ефективно с парите си и да се справи с вечно поскъпващия живот. "19 милиона лева ще дам за правенето на страница във фейсбук с поне 2 нови постинга на ден. Останалото ще отиде за отпечатването на 17 000 флаера, които да бъдат пуснати в пощите. Отпускам 93 милиона лева, които, похарчени за това, ще спестят десетки левове на хората" - убеден бе Борисов. Нацията посрещна радушно новината: "Ето, че най-после някой харчи пари за нас, а не си ги прибира в джеба" - отсъди нацията, докато се надяваше да я вземат в някоя фирма за поддръжка на държавни фейсбук страници.

Септември

Делян Пеевски купи интернет

Родният Рупърт Мърдок се сдоби с още един медиен къшей, след като закупи правата за интернет в България. "Пеевски е закупил интернет чрез банката на Цветан Василев. Познато партньорство. Все още не е ясно кой ще бъде главен редактор на интернет, но е сигурно, че вече ще има повече рубрики за попфолк, защото музиката продава" - сподели човек, близък до Пеевски. Както е известно, Пеевски е единственият българин, който все още купува вестници, но явно магнатът все пак се е ориентирал в медийното пространство и е осъзнал, че интернет е като вестник, само че е по-трудно човек да се избърше с него.

Октомври

Референдум ще пита народа какъв да е въпросът за истинския референдум

Нацията ще бъде попитана как да бъде попитана какво смята да се прави с АЕЦ "Белене". Това стана ясно, след като президентът Росен Плевнелиев обяви, че истинската демокрация иска питане. "Важно е въпросът да не бъде подвеждащ. Не искаме нещо от типа на "Да построим ли АЕЦ или да умрем от студ в спрял асансьор?", нали!?" - обясни самият Плевнелиев, докато се забавляваше с ципа на якето си.

Експерти изразиха опасението си, че дори и предварителен референдум може да подведе: "Най-добре е да проведем 14 референдума относно питането за питането на това какъв да бъде въпросът за въпроса за начина на поставяне на запитването. Така ще има шанс да поправим грешките в първите референдуми, а и да свикнем с демокрацията" - обявиха от ЦИК визията си за това как би било най-добре.

Ноември

Забраната за пушенето на закрито ще продължи да важи само за възпитаните балъци, както досега, отсъдиха депутати от НС. "Ще има хора, дето си пушат в чаша с лед, които няма да бъдат закачани. Но балъците ще трябва да излизат навън на студа" - потвърди и министърът на здравеотбягването Десислава Атанасова. Както е известно, балъците искат да им се разреши да пушат вътре като останалите по-наглички и смели хора, но тесногръдите непушачи са притеснени за здравето си и не искат цигарен дим, докато се наливат с алкохол. "Ситуацията е показателна - всички страни са криви и само дечицата са истински невинни" - завърши темата свещеник, решил да се изкаже и той пред медиите. Същевременно потреблението на цигари е нараснало осморно, след като с пушачите навън излизат и непушачите, с които си имат приказка, и гузните пушачи им предлагат цигарка, за да не стоят с празни ръце.

Сайтът Не!Новините е новата звезда на българската НЕ-журналистика. Те са, да го кажем така, най-талантливите и забавни представители на едно течение в съвременните медии, което е посветено на това да измисля истории за известни личности и събития. Освен че са далеч по-кадърни от други представители на тази нова школа (например жълтите вестници), те не продават своя труд, а го подаряват на читателите си, като така освежават безброй фейсбук статуси. По този начин  безкрайното море на новинарско безсмислие в България става една идея по-поносимо. Помолихме ги да направят техния обзор на събитията от изминалата година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

37 коментара
 • 1
  ruzham avatar :-|
  Ruzha Manolova

  Това са моите любимци ! Благодаря им за веселите моменти,които ,наистина, ми подариха през тази година.От сърце им пожелавам да не губят вдъхновението и най-вече изключително интересното и свежо чувство за хумор.Бъдете здрави ,млади хора ! И наздраве !!!

 • 2
  raimond avatar :-P
  Meister Eckhart

  много са добри

 • 3
  omniam avatar :-|
  omniam

  Много се забавлявах. Щастлива съм, че имам добра компания, с която мога да споделям НеНовините и че дори можем да си измисляме подобни фантасмагории. Трябва по-често да влизам в сайта им да си вдигам настроението.

 • 4
  schlupf avatar :-P
  Нищо лично

  Някои новини направо ме разплакаха :))))))

 • 5
  dink07 avatar :-P
  dink07

  Супер просто! :)

 • 6
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  Трудно е да извадиш топ селекция от този сайт, просто всичко е златен бисер

 • 7
  mto avatar :-P
  mto

  Трябваше да ги помолите да направят и анкета на годината! Възможните отговори са винаги 11-ки по скалата до 10! :)))

 • 8
  don_quixote avatar :-P
  Jim Stark

  За първи път чета статия в сайтовете на Икономедия, която да има само и единствено положителни коментари!... при това цели 8 поредни :)

 • 9
  zdravkotomov avatar :-P
  zdrr

  Толкова много не се бях смял от поне година. Благодаря ви от сърце

 • 10
  bbs avatar :-|
  Lord

  Уникално смешно! Браво на авторите!

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK