Митовете за коледното меню

Кога и как ошавът, сармите и свинското се превръщат в традиционни ястия

   ©  Инна Павлова

Питка с пара, чорба боб или леща, яхния от зрял фасул, сухи чушки с боб, туршии, ошав, зелеви и лозови сарми, тиквеник, мед, лук, счукан чесън с орехи... Броим ги да са нечетен брой, внимаваме всичко да е постно на Бъдни вечер, а ден по-късно се възнаграждаваме с добре изпечено коледно прасе. Медиите настойчиво ни припомнят "какво повелява традицията" и ни убеждават, че ястията от празничната трапеза са готвени от "стари времена" и свързани с "отколешните" пазители на "традицията" – селото и нашите баби и прабаби. Колко стари обаче са тези обичаи наистина? Всъщност така описаната "традиция" и немалка част от конкретните ястия на трапезата се налагат най-вече в края на XIX и първите десетилетия на XX век първо в градовете и сред по-богатите фамилии, след което извървяват своя път и до селата. Истински масов размах практиката придобива през последните двадесетина години, не без усилията и на съвременните медии. Тук имаше и разбираема реакция срещу официално санкционирания атеизъм на комунистическия период, както и срещу тогавашната практика коледните празници да са обикновени работни дни. Но всичко това ни пречи да погледнем рационално на сътворяването на празника и неговото въплъщение в живота и бита на българите през последните малко над сто години.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    marin avatar :-|
    Марин
    • - 20
    • + 19

    По какво авторът съди, че "етнографът Д. Маринов измисля и проектира върху селата ястия, които отскоро са се появили в града"? В текста по-долу това не става ясно.

    Нередност?
  • 2
    marin avatar :-|
    Марин
    • - 2
    • + 46

    Ето какво е ставало на Бъдни вечер по Кюстендилско:
    "Вечерта, като турат трапезата, нареждат върху нея разни постни ястия, като: хошав, зелник, боб, леща, орехи, ябълки, чеснов лук, конопно семе, смокви, едно погаче, в което замесват сребрна пара и един голем хлеб, когото наричат бъдняк и, въз когото рисуват разни неща според художеството на домакина."

    Откъсът е с осъвременен правопис от мен, но запазен диалект от "Баба Ега или Сборник от различни вервания, народни лекувания, магии, баяния и обичаи от Кюстендилско, 1887, Свещ. Петр Цв. Любенов"

    Нередност?
  • 3
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • - 5
    • + 46

    И шопска салата последените 750 години! :- )

    Нередност?
  • 4
    iris_v avatar :-|
    Десислава
    • - 2
    • + 35

    Не знам кое ястие кога е станало "традиционно", но забелязвам, че Коледният "шопинг" много бързо и умело се намества сред новите "традиции", които създаваме за след 10 години може би.

    Нередност?
  • 6
    pruch avatar :-P
    pruch
    • - 8
    • + 16

    ...турски медии,турски партии,турски сериали...сега и сърмичките-Зариградски!Отивам да дрънна една ракийка ,че току виж станала резлива бозица.А на автора бравео! И аз бях там и аз видях!

    Нередност?
  • 7
    sql_dude avatar :-P
    PMK
    • - 10
    • + 22

    "Вечерта, като турат трапезата, нареждат върху нея разни постни ястия, като: хошав, зелник, боб, леща, орехи, ябълки, чеснов лук, конопно семе, смокви, едно погаче, в което замесват сребрна пара и един голем хлеб, когото наричат бъдняк и, въз когото рисуват разни неща според художеството на домакина."

    Щом е имало конопено семе, значи сигурно им е било весело :)

    Нередност?
  • 8
    greenhrast avatar :-|
    greenhrast
    • - 9
    • + 7


    за мен Ballantine's и стафиди


    peace

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 9
    paleolog avatar :-|
    paleolog
    • - 8
    • + 27

    Отлична и реалистична статия!

    Нередност?
  • 10
    lol avatar :-|
    lol
    • - 5

    До коментар [#7] от "Помак":

    як аватар, слагам плюс...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал