Общество на конспирацията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Общество на конспирацията

Той е мюсюлманин, роден в Кения и не е легитимен президент. Надяваме се, че не вярвате в това

Общество на конспирацията

Защо в съмненията и параноичното мислене са национален спорт в Америка

Ваня Ефтимова
9403 прочитания

Той е мюсюлманин, роден в Кения и не е легитимен президент. Надяваме се, че не вярвате в това

© reuters


Добрата конспирация, както твърдеше Джери Флетчър в култовия филм "Теория на конспирацията", е недоказуема; ако я докажеш, това означава, че някой е объркал нещо в плана. На пръв поглед логиката почти граничи с абсурда, защото за онзи, който иска да вярва в заговор, дори липсата на доказателства може да се превърне в най-голямото доказателство. Но всъщност прозрението на Джери Флетчър, макар и да не казва много за вътрешните механизми на конспирациите, разкрива какво прави самите теории за тях толкова популярни. Те са недоказуеми и затова обречени да бъдат заплитани и разплитани до безкрай. 

Ако погледнем популярността на теориите на конспирацията на екрана и сред обществото, в Америка проследяването на нишките на съмнението се е превърнало вече в едва ли не национален спорт. Само в последните няколко месеца в два от нашумелите в САЩ сериали - Scandal и Political Animals, президентът например стана жертва на добре подготвени атентати. В холивудската продукция Skyfall Джеймс Бонд се бори срещу машинациите на бивш агент на MI6, а новият наследник на Борн от едноименната поредица разкрива още по-заплетени схеми. Сложните конспирации в трилъра Homeland за втори пореден сезон му осигуряват статута на една от най-гледаните и обсъждани поредици от години (президентът Барак Обама също му е голям фен).   

Художествените измислици обаче направо бледнеят пред теориите на конспирацията, разплитани в американската политика. На върха на пирамидата естествено е вярата, че Барак Обама е роден в Кения и дори публикуването на удостоверението му за раждане не помогна да се разсеят спекулациите, че той е нелегитимен президент. През годината на популярност се радваше и идеята, че президентът на САЩ е повлиян от антиколониалната идеология на баща си и затова разрушава институциите на страната (най-известните анализи по темата като книгата на Динеш Д'Суза "Корените на гнева на Обама" и последвалия документален филм "2016: Америка на Обама" постигнаха истински комерсиален успех). Да не споменаваме и интернет страниците, посветени на теориите, че президентът е мюсюлманин или член на социалистическия интернационал.

Преди изборите през ноември няколко спекулации бяха взети съвсем насериозно от медиите и гласоподавателите. Като например, че се готви манипулация на вота, защото синът на републиканския кандидат-президент Мит Ромни – Таг, притежава фирмата, доставчик на машините за гласуване в решаващия щат Охайо. От своя страна много от консерваторите вярваха, че излезлите социологически данни за загубата на инерцията в кампанията на Ромни не само са неверни, но и дори са заговор за убиване на ентусиазма на електората им. Разпространението на тази идея бе една от причините много десни експерти начело с Карл Роув да преживеят такъв шок в изборната нощ.

Обяснението за този порой от конспиративни теории би трябвало да е лесно. Структурната криза на американската икономика, растящата пропаст между бедни и богати, чувството на глобална несигурност след 11 септември 2001 г. и вдигането на расовата бариера с избирането на Обама за президент са все събития, покачващи нивото на напрежение в обществото. Въпреки това връзката между предизвикателствата и теориите на конспирацията далеч не е толкова проста и пряка. Още повече че благодарение на медиите и особено на интернет, хората би трябвало да са по-образовани от всякога, а достъпът до истината - неимоверно улеснен.      

Ако има една идея, обединяваща изследователите на конспиративните теории, тя е, че първопричината за появата на спекулациите е

Нарушеният баланс между гражданите и властта

Историите за международния ционистки заговор, фалшифицирането на изпращането на човек на Луната и предполагаемите пазени останки на НЛО в Зона 51 са все симптоми на усещането, че хората са загубили контрола над политиката и икономиката, че не вярват на администрацията или смятат, че тя не е достатъчно отворена. Макар отношенията между индивиди и власт да са изначален проблем, откакто ролята на модерната държава започва да се разраства, той се превръща в екзистенциален.

В този смисъл колониалното наследство и трансформацията на държавния апарат през XX век правят Америка особено плодоносна почва за теории на конспирацията. Затова някои изследователи слагат подозрителността наред с индивидуализма и свободомислието в основата на американската идентичност. Професорът в Университета на щата Юта Робърт Голдбърг, автор на едно от най-цитираните изследвания по темата - Enemies Within: The Culture of Conspiracy in Modern America ("Вътрешни врагове: Конспиративната култура в модерна Америка"), посочва пред "Капитал", че корените й могат да бъдат проследени почти до първата лодка колонизатори, пристигнали на новия континент.

От пуританите идва както вярата в специална, богоизбрана мисия, така и особена бдителност за машинациите и изкушенията на дявола. По-късните колонизатори таят недоверие и недоволство към централната власт. От това време според проф. Голдбърг идва и представата, че държавната администрация е "нещо, което се решава много далеч, и по някаква причина ни засяга, но без да имаме думата в него", отекваща в думите на Томас Джеферсън през Роналд Рейгън до днешното Чаено парти. Третата предпоставка са вълните имигранти, които страната трябва да интегрира. Този процес никога не е вървял леко и проблемите често карат вече установилите се да гледат с подозрение как новодошлите навлизат в обществото и институциите.

Трансформацията в ролята на държавата се превръща в катализатор на тези процеси. В началото на XX век според другия известен изследовател на теориите на конспирациите - проф. Кати Олмстед от Калифорнийския университет, контекстът на спекулациите в САЩ се променя. Подозрението вече не е срещу външни елементи, а главно към самия държавен апарат. Параноичното мислене съвсем не е лишено от основания, защото с развитието на съвременното разузнаване и контраразузнаване през Първата и след Втората световна война американското правителство на няколко пъти открито прекрачва границите между националната сигурност и гражданските свободи. Колкото и тези действия да са представяни като необходими, недоверието си остава.

За изследователя на американската масова култура проф. Тимъти Мели от Университета Маями, Охайо, точно растящата пропаст между идеали и действия на ръба на демократичността подхранва обществената параноя. "От Студената война насам правителството на САЩ си признава, че използва тайни средства, за да води външната си политика. Това означава, че има огромно противоречие в нашата демокрация", обяснява той пред "Капитал". И допълва, че "от една страна, твърдим, че сме модел за откритост. В същото време пак открито признаваме, че нашата външна политика е до голяма степен скрита и се провежда от ЦРУ и другите 15 разузнавателни агенции. Обществото знае, че това се случва. И знае, че не би трябвало да знае какво правят тайните служби. Така се създава парадоксална атмосфера - хората са наясно, а правителството ги подвежда или прикрива операции, които провежда в тяхно име. Това естествено създава климат на недоверие към казваното в публичната сфера."

Сред тези хиляди нюанси на сивото, както обяснява проф. Мели,

Художествената измислица често запълва вакуума

За милиони хора романите, филмите, статиите и телевизионните предавания неизбежно поемат ролята на обществен информатор и тълкувател на тайните действия на правителството им. Представянето на случващото се в тях е в най-добрия случай непълно, а най-лошия - абсолютно нереалистично и преувеличено.

Интернет е медията, в която теориите на конспирацията процъфтяват. На пръв поглед мрежата с нейната универсалност и достъпност би трябвало да сложи край на спекулациите. В крайна сметка, както твърдеше Жан-Ноел Капферер в популярната си книга от 1987 г. "Слуховете", обществената параноя е най-силна в страни, където има вакуум на информацията, като например бившия Съветски съюз. Вместо изобилието на знание да спре спекулациите, се получава точно обратното – интернет сега е пространство, препълнено от конспиративни теоретици.

"Парадоксално, но колкото повече информация имат хората, толкова повече те могат да изберат да вярват само на онези доказателства, които поддържат теорията им", обяснява пред "Капитал" проф. Олмстед. Проф. Робърт Голдбърг допълва тази теза: "Хората си включват компютрите и не търсят информация, а потвърждение. Те четат определени страници, блогове, слушат радиопредавания, за да получат потвърждение на нещата, в които вярват. В този затворен свят никой не им казва "това е невярно или неточно", а по-скоро "да, така е, но има и още..." Когато към възможността за затваряне в собствените подозрения се прибави и силната поляризация на американското общество, става ясно защо в последното десетилетие конспиративните теории се придвижиха от периферията в самия център на публичността.

Проф. Тимъти Мели сравнява ситуацията със самодиагностицирането – наличието на изобилна информация в интернет може да образова пациентите, но и да доведе грешки. "Вече имаме термина киберхондрия, когато хората си приписват или объркват симптомите на заболяване. Същото е и при теориите на конспирацията. Хората забелязват истинските симптоми на дълбоки политически или културни проблеми, но понякога правят погрешни заключения за причините", коментира той.

Точно в това се крие истинският проблем с теориите на конспирацията. Още повече че те най-често опростяват сложната действителност и търсят лесни обяснения. "Теориите на конспирацията всъщност дават известно чувство на сигурност. В крайна сметка това, което те правят, е да посочат виновник и да намалят страха от неизвестното", допълва проф. Голдбърг. Само че, като опростяват действителността и предизвикателствата, теориите на конспирацията всъщност се оказват най-ефикасната конспирация срещу самото общество. И както би казал Джери Флетчър, най-доброто доказателство е, че е недоказуема.

Добрата конспирация, както твърдеше Джери Флетчър в култовия филм "Теория на конспирацията", е недоказуема; ако я докажеш, това означава, че някой е объркал нещо в плана. На пръв поглед логиката почти граничи с абсурда, защото за онзи, който иска да вярва в заговор, дори липсата на доказателства може да се превърне в най-голямото доказателство. Но всъщност прозрението на Джери Флетчър, макар и да не казва много за вътрешните механизми на конспирациите, разкрива какво прави самите теории за тях толкова популярни. Те са недоказуеми и затова обречени да бъдат заплитани и разплитани до безкрай. 

Ако погледнем популярността на теориите на конспирацията на екрана и сред обществото, в Америка проследяването на нишките на съмнението се е превърнало вече в едва ли не национален спорт. Само в последните няколко месеца в два от нашумелите в САЩ сериали - Scandal и Political Animals, президентът например стана жертва на добре подготвени атентати. В холивудската продукция Skyfall Джеймс Бонд се бори срещу машинациите на бивш агент на MI6, а новият наследник на Борн от едноименната поредица разкрива още по-заплетени схеми. Сложните конспирации в трилъра Homeland за втори пореден сезон му осигуряват статута на една от най-гледаните и обсъждани поредици от години (президентът Барак Обама също му е голям фен).   


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Колкот и да го увъртате - грешките в електронното гласуване са факт. Дали, това са шашинации , защото била фирмата е собственост на Мр. Ромни джуниър - не знам. Но че гласуването бе съпроводено е проблеми в електрониката, досега не съм чул да е отрещено.

 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Да си крием главите в пясъка и да си мислим, че няма конспирации е глупост - във всяко нещо се крие доза истина. Доказателства - колкото искате. Всеки ден.....

 • 3
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  В американската действителност, идеологическото промиване на мозъци никога не е приключвало. Това , кеото в източна Европа свърши през 1989 г.. в САЩ все още е полувалидно - за масовата част от американците Русия е най-големия враг; а зад всяки международен проблем с американци включени в него се крие дълбока конспирацияя за превземане и нападение над Америка. Много американци носят оръжие, защото са убедени, че аха.. и я кандадците, я мексиканците, я франзузите, китайците или руснаците ще ги нападнат изненадващо докато си разхождат коня из Уайоминг, и ще ги првземат. Затова и толкова пушки и автоматични оръжия.
  Появяващите се болести, са част от плановете на Човека Х или Институцията Й за контрол на хората, и затова се емспериментират всякакви лекарства.
  Храната, дрхите, колите - и те с аплод на конспирация за завземане на Америка..
  Интересното е, че никой почти не обвинява истинските виновници за това - медиите и филмите. Тези които създават паниката и насъскват хората към страх.. и "Края на света иде.. Пазарувай сега и веднага"

  Няма

 • 4
  sqrt avatar :-|
  Daria

  Абе накрая американците ще ти оберат точно така както обраха съветските хора. Ама преди това ще им вземат оръжието, за да няма с какво да се съпротивляват. Освен това средния американец не е толкова наивен както средния съветски човек и няма просто да подскача по митингите организирани от разбойниците.

 • 5
  paradoxgirl4 avatar :-|
  paradoxgirl

  До коментар [#1] от "bestbuy":

  Сефте им е на американците фалшификация на избори - документалния филм Hacking Democracy си е доста конкретен...ама кой да ти обръща внимание на такива "маловажни" факти...

 • 6
  veny_g avatar :-P
  Вени Г.

  [quote#4:"sqrt"]Абе накрая американците ще ти оберат точно така както обраха съветските хора. Ама преди това ще им вземат оръжието, за да няма с какво да се съпротивляват. [/quote]

  Че тях ги обраха вече, бе ;-) Со се всичките им пушкала. Първо Уолстрийт чрез гигантското финансова криза, която предизвика, ограби институционалните инвеститори - пенсионни фондове, взаимни фондове, започна да прибира къщите на неизправните длъжници, удари Мейнстрийт (реалния бизнес), което вдигна безработицата до невиждани нива. От всичко това пострада яко средната, и особено бедната класа.
  Ама това ограбване не стигаше, затова правителството измъкна милиарди от джобовете на данъкоплатците да спасява едрия финансов капитал, докарал и вместо да излязат с пушките и карабините - каквато е теорията ти, изляха съпротивата си в готиното, но неособено смислено и съвършено безсилно движение Occupy Wall Street !

 • 7
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Главни виновници за многото теории и вярващите в тях е твърде многото свободно време и постоянното бълване на помия от медиите. Я да кОпаха гражданята на нивата като прабабите си...

  Нека се запитаме дали конспирациите вълнуват по някакъв начин средния индиец от низшите касти, жителите на Мали, Чад или Централно Африканската Република.

 • 8
  043 avatar :-|
  043

  На Бил Мейър, колкото и да не понасям еврейската му арогантност скрита зад псевдо-демократизъм, трябва да му се признаят попадения като това: "Нас американците най ни бива да се плашим. Най обичаме да ни е страх.."
  Как беше - като се свършат тупаните, тарикатите сами ще изчезнат...

 • 9
  zumz avatar :-|
  zumz

  Странна работа, уж интересна тема, а ми беше толкова трудно да чета този текст, отказах се по средата.

 • 10
  geoimg avatar :-|
  Geoimg

  Когато Русия нападна Грузия, много от жителите на щата Джорджия(Грузия) са започнали да излизат и да търсят къде да се крият от руските войници!?(чел съм го в USA медии)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK