Слушай или ще те сгазят хипопотамите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Слушай или ще те сгазят хипопотамите

Слушай или ще те сгазят хипопотамите

Или защо е добра идея да развиваме целенасочено умението си да слушаме, а не просто да чуваме звуците от заобикалящата ни среда

Асен Георгиев
13141 прочитания

© shutterstock


Ернесто Сироли е италианец, който говори английски език със забавен акцент и има чудесно чувство за хумор. Освен това е и основател на Sirolli Institute, който специализира в икономическото развитие на местни общности чрез разработената от него методика Enterprise Facilitation, базирана на... слушането. Когато е едва 21-годишен през 1971 г., още преди да стане доктор по политически науки от австралийския университет Murdoch, Ернесто Сироли заминава на мисия в Африка и за пръв път се сблъсква с липсата на комуникация, породена от неумението за слушане. Резултатът е, че "всеки проект, който ние стартирахме в Африка, се проваляше", казва Сироли в своя TEDx презентация, озаглавена "Искате да помогнете на някого? Мълчете и слушайте!".

Първият проект, по който младият италианец работи през 1971, е свързан с обучението на местното население в Замбия на техники за отглеждане на италиански домати. "Занесохме семена и ноу-хау и казахме на местното население да дойде да поработи, но това не беше достатъчно убедително от наша страна и се наложи да им плащаме, за да се появяват от време на време", разказва Сироли. Резултатите няколко месеца по-късно изглеждат повече от обнадеждаващи. Климатът е чудесен, земята, намираща се в близост до голяма река, е плодородна и доматите израстват големи и здрави. И така до един "прекрасен" ден, малко преди да дойде времето за събиране на реколтата, от реката излизат 200 хипопотама, които изяждат и опустошават всички насаждения... В този момент Сироли си дава сметка защо местните нямат интерес към саденето на зеленчуци в този район. На въпросът защо не ни казахте, че това ще се случи, замбийците отговорили кратко и ясно - защото никой не ни попита.

Търсенето и приемането на идеи, позиции, мисли и твърдения, произлизащи от други хора, също е форма на слушане. Макар и по-различна и абстрактна от класическото умение, свързано с чуването на звуци и превръщането им в смислена информация. Това научава младият италианец след няколко години прекарани в Африка, когато забелязва, че не само проектите, в които той участва, се провалят с гръм и трясък. Това се случва и с американските, немските и всички останали, а причината в повечето случаи се крие в нежеланието или неумението на "западните" хора, които отиват с желанието да помагат, да слушат местното население.

Идентифицирайки този проблем, Сироли създава метод, чрез който да се стимулира икономическото развитие на местно ниво. Той е базиран на слушането, твърди самият Сироли. "Първият принцип на помощта е уважението", казва докторът по политически науки. И разяснява в детайли: "Вие трябва да създадете нова професия – да се превърнете в семейния доктор на бизнеса, който стои заедно с вас на кухненската маса, докато му помагате да намери начин да трансформира своята страст в начин за изкарване на средства за препитание." А всичко това е свързано със слушането и вникването в мислите, идеите и ценностите на събеседника. Методът, който италианецът разработва, стъпвайки на този ясен принцип, се нарича Enterprise Facilitation и се прилага вече повече от 22 години в над 250 общности в САЩ, Канада, Австрия, Нова Зеландия и др. Той се противопоставя на безбройните провалени поради пренебрегването или незачитането на аргументите на местното население/специалисти доброволчески инициативи или инвестиции.

За слушането и предприемачите

Помощта за местното население на малък район в Замбия да реализира пълноценно своя потенциал, създавайки устойчиви микробизнеси, по същество не се различава от напътстването на стартиращите предприемачи навсякъде по света. За своя български опит разказва Цветелина Тенева, основател на Бизнес институт и представител на Институт за предприемачи на "Сиско" в България: "Деликатно е, наистина (обучителят/менторът - бел. авт.) трябва преди всичко да слуша и след това да говори", казва Тенева. Целта е той да разбере вселената на предприемача, а и на всеки бизнес човек, без значение какво е неговото професионално поле на изява. "Така разбира какви са неговите цели, какво го мотивира и движи напред, както и какви са спирачките", разказва Тенева, която през последните две години води различни курсове за предприемачи. "Едва тогава обучителят може да се включи със своята експертиза и да бъде адекватен", категорична е Тенева.

"Понякога можем да си спестим "откриването на колелото" или препускане в грешна посока, ако за момент се спрем и чуем хората около нас", казва пък Елена Маринова, изпълнителен директор на софтуерната компания "Мусала софт". И допълва: "Както казват мъдреците - умният се учи от грешките на другите, а глупавият – от собствените си."

Слушането в смисъла на приемане на друга гледна точка придобива изключителна важност и се превръща в един от най-ценните инструменти за всеки предприемач, когато приеме формата на обратна връзка, събирана от клиенти, потребители, приятели и роднини. Обратната връзка по същество представлява вид слушане и е от голямо значение не само за стартиращите компании, а и за много от големите бизнеси - медиите "слушат" читателите си, производителите на автомобили "слушат" шофьорите, а търговците често се опитват да разбират какво точно казват купувачите със своите действия или бездействия.

Според Ерик Райс, автор на набиращата популярност lean методология за стартиране на бизнес, вдъхновена от неговата книга The Lean Startup, обратната връзка е от изключително важно значение за всяко ново начинание. Точно затова Райс препоръчва при започването на нов проект основателите да създадат евтин първоначален продукт, който да се използва за събиране на реакциите на първите клиенти. Внимателното им изслушане и реакцията на събраната информация са ключови за правилното развитие на идеята и организацията.

Не ме ли чуваш?

В страни от света на бизнеса слушането е едно от онези човешки умения, които повечето хора приемат за даденост. Подобно на ходенето, дишането и други, които извършваме, без да се замисляме особено много и някак по инерция. Поради тази причина то често пъти остава силно пренебрегнато и несправедливо приравнено до физиологичната способност на хората да чуват. За щастие обаче, както всяко друго умение, и това да слушаме може и трябва да бъде тренирано и развивано.

Слушането е комбинация между механичното чуване на различни звуци и шумове и фокусирането върху един конкретен източник от заобикалящата ни среда. Чрез него мозъкът започва да разкодира точно определени сигнали, оставяйки на заден план всичко останало, и в съзнанието ви започват да изникват конкретни образи, идеи, мисли. Истинското слушане води до разбиране. Преди това минава през осмисляне, одобрение или отхвърляне, анализ и в крайна сметка до по-голям шанс за запомняне или адекватна реакция.

Чуването е различно от слушането. Първото е физическата възможност да възприемате различни звукови дразнения, а второто – умението да извличате от тях смисъл и информация. Умението на човек да чува и слуша е възможно благодарение на поредица сложни процеси, протичащи в мозъка и слуховия апарат. Но въпреки че всички здрави хора притежават умението да чуват, качественото слушане не се удава на мнозина. Според консултанта Джулиън Трежър средностатистическият слушател запомня едва 25% от информацията, изказана по време на няколкочасова лекция. Може би отчасти причина за ниския резултат се крие във факта, че макар и слушането да е най-използваното комуникационно умение, едва 2% от хората се занимават с целенасоченото му подобряване. Това са хората, които съзнателно ще ви изслушат по време на разговор, ще внимават и няма да се разсейват, ще се постараят да вникнат в същината на вашето изложение, а когато приключите, ще направят кратко обобщение, перифразирайки вашата теза, и ще се поинтересуват с въпрос дали това, което са разбрали, е точно това, което сте искали да кажете.

Ернесто Сироли е италианец, който говори английски език със забавен акцент и има чудесно чувство за хумор. Освен това е и основател на Sirolli Institute, който специализира в икономическото развитие на местни общности чрез разработената от него методика Enterprise Facilitation, базирана на... слушането. Когато е едва 21-годишен през 1971 г., още преди да стане доктор по политически науки от австралийския университет Murdoch, Ернесто Сироли заминава на мисия в Африка и за пръв път се сблъсква с липсата на комуникация, породена от неумението за слушане. Резултатът е, че "всеки проект, който ние стартирахме в Африка, се проваляше", казва Сироли в своя TEDx презентация, озаглавена "Искате да помогнете на някого? Мълчете и слушайте!".

Първият проект, по който младият италианец работи през 1971, е свързан с обучението на местното население в Замбия на техники за отглеждане на италиански домати. "Занесохме семена и ноу-хау и казахме на местното население да дойде да поработи, но това не беше достатъчно убедително от наша страна и се наложи да им плащаме, за да се появяват от време на време", разказва Сироли. Резултатите няколко месеца по-късно изглеждат повече от обнадеждаващи. Климатът е чудесен, земята, намираща се в близост до голяма река, е плодородна и доматите израстват големи и здрави. И така до един "прекрасен" ден, малко преди да дойде времето за събиране на реколтата, от реката излизат 200 хипопотама, които изяждат и опустошават всички насаждения... В този момент Сироли си дава сметка защо местните нямат интерес към саденето на зеленчуци в този район. На въпросът защо не ни казахте, че това ще се случи, замбийците отговорили кратко и ясно - защото никой не ни попита.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Извод - Тиквичко да заляга над форумите, ако иска втори мандат.

 • 2
  abadobata avatar :-|
  Distributed

  До коментар [#1] от "misho73":

  ГЕРБерите ги няма особено във форумите наистина :) Докато Младежкото БСП от време на време се оливат :)

  Като идеш във форума на днес.бг и просто не е истина :) Казваш:

  Никога повече ДПС и БСП на власт

  и хоп 10-15 минуса

 • 3
  nikolaiski avatar :-|
  Николай Узунов

  До коментар [#2] от "Distributed":

  Без да искам натиснах минуса.Подкрепям те напълно

 • 4
  hypopotam avatar :-|
  Хипчо

  Слушай или ще те сгазят хипопотамите - много благодаря за хипопотамите!

 • 5
  nshopov avatar :-P
  Kobra

  ... Някой е гледал Тед скоро :)

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#2] от "Distributed":

  [quote#2:"Distributed"]ГЕРБерит ги няма особено във форумите наистина :) Докато Младежкото БСП от време на време се оливат :) [/quote]

  Те не са "социалисти" или нещо подобно, а хора, които не могат да управляват живота си, лузъри за по-кратко. Та тези хора, преекспонират ролята на държавата в живота си и смятат, че ако се смени властта ще забогатеят или станат по-щастливи. Но то се е случвало и преди, а те си остават дудуци, така че освен да върнат доказаните крадльовци, друго няма да постигнат. Виж Румъния и Франция и всичко става ясно. Не че ГЕРБ е цвете, то и аз съм умерена опозиция, но ме интересуват нещата по-глобално, защото съм наясно че банковата сметка е винаги лична, слава Богу! Но бедните и недоволни винаги искат смяна, много често я постигат и рядко печелят от това :-) Ще ги "оправят" и този път, да им е сладко :-) Слабо ме интересуват политическите пристрастия на сервитьора или бакшиша, стига да ме возят и обслужват, ако ще да са и будисти от БЗНС - все тая. Все с нещо ще си запълват тъжните вечери :-)

 • 7
  epoc avatar :-|
  epoc

  На фона на скандала ьТВ и Булсатком се замислих дали нещо ще се промени, ако Ь-тата прочетат и се вслушат във всичките коментари под техния постинг? Защото не-слушането е традиционният начин за създаване и скапване на голяма част от българския бизнес.

 • 8
  dggm avatar :-P
  dggm

  До коментар [#6] от "misho73":

  47%, а?

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#8] от "dggm":

  [quote#8:"dggm"]47%, а?[/quote]

  По въпросителната се ориентирам че е въпрос, по формата - реторичен. Кажи сега какво ти натежа, като за такива като мен, дето не схващат от едно число. 47% е примерно водното съдържание на банана, но може да всичко друго. Сподели, дай плът и кръв на своя възглас :-)

 • 10
  mrvip avatar :-|

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK