Драскотини по тефлона
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Драскотини по тефлона

Драскотини по тефлона

Докога скандалите ще се оттичат от Бойко Борисов без следа върху имиджа му

26297 прочитания

© Надежда Чипева


Звучи ли ви кощунствено сравнението между Бойко Борисов и Ронълд Рейгън? Може би, но точно такова направи вече бившият американски посланик Джеймс Уорлик месец преди да си замине окончателно от София. Пред "Труд" той каза: "Борисов е уникален като Рейгън. Има обаяние, което му помага да се асоциира с обикновените българи. Това се усеща дори от хора, за които българският не е роден език."

За сравнението може да има много причини, но дори и да не сте съгласни с него, покойният американски президент и настоящият български премиер си приличат поне в две неща. Успехът им се обяснява с умението да комуникират, така че широките народни маси да ги разбират. Второто е тефлоновостта. Фразата е измислена по повод Рейгън от Патриша Шрьодер, демократ, представителка на щата Колорадо в Конгреса. Докато разбивала веднъж яйца на очи за децата си, тя гневно установила, че президентът е точно като тигана й – нищо не му се лепи.

В Бойко Борисов също се разбиваха безкрайно много обвинения и скандали. Като се започне с мътното му минало, споменато дори в изтеклата в wikileaks кореспонденция на американското посолство, съвети към митничари да не закачат бизнесмени, разни полети на "Авиоотряд 28", обидни фрази към лекари... Всички те обаче поцвърчаваха известно време, а после безславно се оттичаха нанякъде. Последно бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов каза пред "Гневните", че Борисов е "човек с тефлонова обвивка и огромен актьорски талант. Те с Цветан Цветанов са за Боливуд".

Тефлоновостта е модерно определение. Понякога то има позитивна нотка, но най-често е метафора за "е, добре де, как този човек с тези качества успява толкова добре да се справи въпреки обективните факти и нашето високо интелигентно мнение". Негови носители през времето са били хора като ген. Колин Пауъл, сега Барак Обама и Ангела Меркел, а преди време и Силвио Берлускони. Понякога обаче тефлоновият имидж се протърква и потвърждава съмнението, че е бил само тънко фолио над нелицеприятни факти и характери. Със сигурност сте си мислили поне веднъж дали и с Бойко Борисов няма да се случи нещо подобно на това, което стана с бившия му приятел Берлускони (миналия месец Борисов категорично отрече пред Financial Times вече да му се възхищава).

Съставките на тефлона

са различни. При германския канцлер Ангела Меркел те са политическо израстване и предпазливост. В дискусия в британското списание New Statesman Меркел се определя като прилежен ученик, която за разлика от Джордж У. Буш е научила много на поста си. И хората й се възхищават за това. В същото време канцлерът внимателно премерва думите и действията си, така че винаги си оставя широко поле за отричане на каквото и да било обвинения.

Италианците доскоро прощаваха на Силвио Берлускони всичко, тъй като той очевидно е олицетворение на безпределната любов към Dolce Vita с всичките й дребни и по-едри радости.

Ясно е, че Борисов трудно може да се похвали с тефлоновата химия на Меркел, а какво е взел от Берлускони всички се досещат. По някакъв странен начин обаче той наистина има прилики с кариерата на Рейгън. Това не означава, че двамата са идентични (с подходящи исторически примери и изказвания всеки може да бъде оприличен с всеки), просто илюстрира кои качества пречат на Борисов нещо да му полепне.

И двамата влизат в политиката като комуникатори. Една от най-забавните истории за Рейгън е от периода му на радиокоментатор на бейзболни мачове в Де Мойн през средата на 30-те г. на миналия век. Неговата роля е била живописно да разиграва мачовете, получавайки детайлна информация за играта по телеграф. Често обаче връзката пропадала и Рейгън трябвало да импровизира инингите, така че да звучи правдоподобно, без никаква представа какво става на бейзболното поле. Години по-късно това определено му помага в политиката.

Борисов влезе в медийното внимание с един трагичен инцидент. При трагедия в дискотека "Индиго" през декември 2001 г., когато 24 деца бяха премазани, а седем загинаха, единствено Борисов имаше куража да застане пред "Пирогов" и да дава информация какво се случва и да изразява общественото негодувание. Тогава неговият рейтинг скочи до небесата, и то съвсем не незаслужено. Всъщност, ако се проследи неговата кариера, дори в мутренските години на България, неговата роля не е в бригадите, а по-скоро на тяхно конферансие.

И двамата притежават забавен наивитет. Рейгън твърдо вярва, че само ако покаже на Михаил Горбачов колко добре си живеят американците, и генералният секретар на КППС тутакси ще промени курса на СССР. Това по-късно става, но, разбира се, не защото Горби се очаровал от кадилаците. Но със сигурност убедеността на Рейгън в тези дребни и прости истини му е помогнала да преодолее всеобщото недоверие в политика, която води към Москва.

Борисов също демонстрира наивност по свой си начин. Понякога действията му изглеждат така, сякаш той не може да отдели екранния си образ на нещо подобно на Чък Норис и ролята си на премиер. Но пък в очите на публиката заплахите към руския президент Владимир Путин или размахването на пръст на гърците печелят точки.

Но вероятно най-важното е личната история. В книгата си "Роналд Рейгън: Политиката на използването на символите" Робърт Далек описва корените на легендарния президент в задънената провинция на щата Илинойс. Рейгън едновременно иска да избяга от нея, но в същото време романтизира спокойствието и подредеността на малкото американско градче. Опитът му да се измъкне от спомените за алкохолизирания му баща вграждат в него силна привързаност към класическите морални категории и желанието за справяне на с проблемите, решително и без чужда помощ. Въпреки безбройните си недостатъци и грешки за Рейгън е ясно, че това е човек, притежаващ вътрешен интегритет, поради което избирателите лесно му прощават грешките.

Борисов също има историята с филията, намазана с масло, романтиката на детството и идеята, че България трябва да се върне към едни по-справедливи корени. В тях номенклатурата няма място, олигарсите са в затвора, а хората се радват на това, което социализмът им отрича - магистрали, добро благосъстояние... 

По-близо да Рейгън или Берлускони?

Можете и да отричате рейгъномиката, за което има доста основания, но е факт, че тя остави трайна следа в САЩ. Идеята, че държавата трябва да се отдръпне максимално от икономиката, формира американската политика и икономика през последните 30 години. Въпреки че сегашното българско правителство следва подобна реторика, резултатите от нея остават само във въздуха. След като в момента единствената надежда за раздвижване на икономиката идва предимно от европейските фондове, е много трудно ролята на държавата да бъде ограничена. Няма как да очакваме чудеса от кабинета. Но подобна е и липсата на прогрес в други важни за страната области като образование или здравеопазване.

Причината е в самото израстване на Борисов в политиката. Той влезе в нея като прецедент, или както той самият каза "Румен Петков създаде ГЕРБ", след като беше принуден да напусне МВР. След това играта беше с много ниски залози за него - каквото и да се случеше, все едно щеше да е успех. Сега обаче нещата се променят. С дребни подмятания и заяждания Борисов вече може да привлече само хардкор феновете си, както и структурите (бизнес или обществени), които пряко зависят от ГЕРБ. Нещо, което вече виждаме - тази седмица кмет на село във Великотърновско се предложи за продан, т.е. да смени политическата си ориентация, ако му дадат пари за канализация. 

"Простонародният му вид почва да дразни хората. Борисов започва да прилича на палячо, защото зад изказванията му хората виждат, че няма никаква политика, смята политологът Евгений Дайнов. Това е като при Силвио Берлускони – всички италианци го харесваха, защото беше някакъв хъшлак и различен политик. Докато една сутрин всички се събудиха и си казаха, че това е един клоун. Борисов в момента е в тази траектория и всички негови плюсове се превръщат в минуси."

Едно от най-силните послания на Борисов беше да се справи с липсата на правила в страната, с разпада на съдебната система, с липсата на справедливост, която много хора изпитват. За хората с по-ляво мислене Андрей Райчев формулира посланието като противодействие на резултатите от прехода. Това, уви, не се случи. Въпреки многото заплахи и свободни удари във въздуха, от които пострадаха съвсем нормални бизнеси (примерно заради решението през 2009 г. държавата да не плати 100% дължимото към тях), големи чуждестранни инвеститори, раздадените шамари към политически противници, реално нищо не се случва. Това, което стана пределно ясно, е, че Бойко Борисов отъждествява демокрацията с българския спорт – за да победиш, трябва да играеш по местните правила, с черно тото, купени мачове и най-малкото да напсуваш съдията. Изборът на Сотир Цацаров за главен прокурор тази седмица е идеален пример за това - човек, близък на премиера и вътрешния министър (със съмнение, че е помогнал за благоприятното решаване на делото срещу него), беше избран в процедура, която много прилича на нагласена.

А траекторията наистина е стръмна. Ако случайно сте забравили, рейтингът на Бойко Борисов, измерен от НЦИОМ през февруари 2002 г., беше 84% одобрение. Единственият политик в по-новата ни история с по-високо одобрение е Петър Стоянов, което в революционния февруари 1997 г. е стигало 91% според агенция МБМД.

Сега Борисов се е сринал на 32% по данни на "Алфа рисърч", като за втори път неодобрението е по-висок процент - 37%. Не че и преди одобрението към него не е падало. Но кривата твърдо върви надолу независимо от това какво казват по сутрешните блокове.

В случая тефлонът оказва едно от неприятните си качество – при прегряване има канцерогено действие. След всеки скандал през годините Борисов успяваше да извърти нещата така, че да остане чист. За Мишо Бирата се оказа виновен Първанов, за свиването на фискалния резерв – Станишев, за външния дълг - Милен Велчев, за АЕЦ "Белене" - Овчаров... Лесното намиране на виновник естествено пази рейтинга, но до време. След това се вижда, че зад маньоврите има само опортюнизъм и липса на реална политика.

Дали това обаче е достатъчно, за да изчезне подкрепата за Борисов? Категорично не. "Борисов стана силен  политик, а не просто популярен главен секретар на МВР, когато напипа основния лайтмотив - корупцията, грабежа, обогатяването на малцина за сметка на народните маси", обяснява Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". Докато не се появи политик, който да улови следващата заразяваща и вълнуваща умовете на хората тема, тефлонът едва ли ще се пропука.

Ако не друго, поне ще се позабавляваме. Единственият друг политик в последните десетилетия, който може да конкурира Бойко Борисов като генератор на вицове, е Тодор Живков.

Звучи ли ви кощунствено сравнението между Бойко Борисов и Ронълд Рейгън? Може би, но точно такова направи вече бившият американски посланик Джеймс Уорлик месец преди да си замине окончателно от София. Пред "Труд" той каза: "Борисов е уникален като Рейгън. Има обаяние, което му помага да се асоциира с обикновените българи. Това се усеща дори от хора, за които българският не е роден език."

За сравнението може да има много причини, но дори и да не сте съгласни с него, покойният американски президент и настоящият български премиер си приличат поне в две неща. Успехът им се обяснява с умението да комуникират, така че широките народни маси да ги разбират. Второто е тефлоновостта. Фразата е измислена по повод Рейгън от Патриша Шрьодер, демократ, представителка на щата Колорадо в Конгреса. Докато разбивала веднъж яйца на очи за децата си, тя гневно установила, че президентът е точно като тигана й – нищо не му се лепи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

136 коментара
 • 1
  gligi avatar :-|
  gligi
  • -35
  • +149

  Или е това, или българите сме развили стокхолмски синдром!

 • 2
  the_core avatar :-|
  The Core
  • -377
  • +133

  Тенденциозно и слабо!
  И формално, и в детайли погледнато, Борисов има по-добро образование и опит и от Станишев, и от Сакса, Ж. Виденов и други "герои".
  Също така е свършил много повече конкретна работа от изброените.
  Как го възприемат журналистите е друг въпрос, но това е по-скоро техен проблем.

  "Едно от най-силните послания на Борисов беше да се справи с липсата на правила в страната, с разпада на съдебната система, с липсата на справедливост, която много хора изпитват."..
  Ами очевидно се опитва, в рамките на съществуващите закони и наличния "кадрови потенциал", но пак "четете евангелието както дявола". Ако не сте забравили, съдебната система е самостоятелна и независима от изпълнителната власт. Друг начин "за справяне" би бил директно неконституционен!

 • 3
  borabora54 avatar :-P
  borabora54
  • -56
  • +180

  Ха ха ха.... И Уорлик и вие ме разсмяхте до сълзи... Най-малкото... Сравнете екипа на Рони и екипа на кратунковеца от снимката...

 • 4
  raimond avatar :-P
  Meister Eckhart
  • -29
  • +123

  талант е, няма спор

 • 5
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.
  • -131
  • +151

  Бойко, има много ценно качесто - не е инат! Като види, че общественото мнение не одобрява определена постъпка - той си сменя мнението, не просто да се запъне и да каже "Туй е мойта воля - аз съм Командира!"
  Има и някаква примиреност към Бога, и убийствено чувство за адаптация с нормалния човек.

  Също така - какво да му се лепне - днес чета , че като разбрал, че Ст. Мутафова е загазила в преспите на Варна, изпратил кола да й помогне да се върне за погребението на Калоянчев!! Някой друг да си спопмняте с подобна постъпка? Еми, кой сега нормален човек ще каже - сбъркал е, да не говоим за артистите.

 • 6
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.
  • -131
  • +122

  И още нещо. Бойко започна да уволнява министри още първата година. 1-2 издънки - и довиждане. Това се попмни - ако оставиш една къща непочистена дълго време - всичко започва да вони.
  Всички останали (СерГея, Командира, Дядото, Луканов и пр..) чакаха 3 години и аха.. преди изборите , освежаваха екипа и почваха да викат - "Ние сме нови, чисти,, неопетнени.."

 • 7
  bz avatar :-|
  bz
  • -176
  • +89

  Ей много лош този Борисов брей !
  По цял ден и всеки ден го замервате с фекалии и те пусто не лепнат а ?
  Имал бил тефлоново покритие и плюнките Ви се отичали.
  Ех и Вашата не е лесна ... Пръмови пари без резултати не дават !

 • 8
  longin avatar :-|
  longin
  • -46
  • +154

  Има истина в тая статия , но има един сериозен недостатък - екипа му , министрите са събрани от кол и въже(и кръстовище)....ако можеше са подбира правилните хора ББ като нищо би изкарал няколко мандата (като Берлускони) в разпасана и южняшка страна като България...хората биха подкрепили нещо подобно - простичък и народен МО но с компетентен и ефективен екип; особенно пък на фона на "доказаните " алтернативи
  Но за съжаление не е такъв случая, има само 1-2 компетентни и вдъхващи доверие министри , и за мен без съмнение (мразеният) СДянков е един от тях

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  ББ определено има и много хубави и много лоши страни. Разликата, в негова полза, може би идва от факта че в критични моменти като че ли у него надделява хубавото. Смиреността му пред Господ със сигурност е другия фундамент който го държи с тефлоново покритие... Често си задавам въпроса, дали при евентуален втори мандат той ни се променил към още по добро или би се самозабравил тотално? Дано да е първото...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  kaka_ginka avatar :-|
  kaka_ginka
  • -150
  • +71

  За разлика от всички досегашни политици, Бойко го е грижа за хората. Може ли някой да си спомни някой преди него да е пращал самолети да прибират хората от конфликтни места, например.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK