Соли Йозел: Рано или късно ще видим резултатите от протестите

Професорът по международни отношения от университета Kadir Has пред "Капитал"

Изглежда, живеем в ера на глобално недоволство - вълна от протести залива света от Бразилия до Тайланд, от Испания до България и от арабския свят до Украйна. Защо стигнахме такава точка на кипене?

Това наистина е глобален феномен. Общият фон е икономическата криза, която порази света Но във всяка държава отговорът е различен в зависимост от това кои групи от обществото са засегнати и недоволни. В Европа това е бунт срещу кризата и антикризисните мерки. И протестните движения като Indignados в Испания и подобните в други държави отразяват не само разделението север - юг в Европа между по-проспериращите и по-дисциплинирани страни на север и възприеманите като изоставащи от юга. Това е също и генерационна битка. Системата на социалната държава - заради самата си същност и заради демографията - дава предимство на старите и ощетява младите. И младото поколение се бунтува срещу това изкривено разпределение на ресурси в полза на старите.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  ancho66 avatar :-|
  ancho66

  "Единственото разумно и реалистично решение на демографския проблем е намирането на по-иновативни начини за интегриране за най-голямата малцинствена общност в Европа - мюсюлманската."
  Екстремно лицемерен човек е този Йозел! Какво умно е казал? Пак натопи европейците, че не посрещат с бъклица мюсюлманите.
  В интервю с д-р Менис Юсри, един друг мюцюлмюнин, най-успешната личност в областта на личностното развитие в България, основател на фондация (няма да кажа коя), той казва: Хората ще ме намразят, че казвам това. Какво ще се случи, ако палестинците станат евреи? Виж как реагираш! Израелският въпрос ще бъде унищожен много лесно."
  Това разбира се е утопия. Той обаче не казва евреите да станат палестиненци, а обратно. Този Йозел да вземе да се научи от брат си по религия Менис Юсри.

 • 2
  bobr avatar :-|
  Ivan Hristov Minov

  Лицемер -учен! :Р И трите протеста са непредставителни и точно ПОДМЕНЯТ истинския протест като отблъскват хората от площада със СЛАБИ искания, изгодни за МАЛКИ групи. И трите ОТКАЗВАТ да започнат най-широк разговор с хората - повсеместен и на ЖИВО. Тогава ще има ИСТИНСКИ протест, който сега подтискат с ЛЪЖЕ-ПРОТЕСТИ. Мажоритарни избори, „чисти ръце”, „морал” и др. фрагменти „димокрация” са измама. Точно поради липса на средна класа - прогонена и ограбена в зародиш - ни трябва ВСИЧКИ възможни най-силни ПРАВА за пряко влизане на гражданите във ВСИЧКИ власти, вкл. "четвъртата". Не разни пародии, които заглушават "опасните" искания и ни продават няква подстригана "пряка демокрация". :P ВСИЧКИ възможни права за пряка власт на гражданите във ВСИЧКИ власи - това ще възроди България. Инструменти за бързо метене на „горния етаж”- http://dox.bg/files/dw?a=2deab48b436%D0%B8 http://dox.bg/files/dw?a=ba944fddfe

 • 3
  ancho66 avatar :-|
  ancho66

  До коментар [#2] от "bobr":

  Направи! ИСТИНСКИ протест, нямам нищо против. Все пак ПРОТЕСТЪТ няма да е заместник, ерзац на силата на отсъждането, теоретичното и практичното отсъждане и осъждане. Например, да се даде съждение, че Йосел е лицемерен човек. Защото чисто и просто той с една ръка забърсва на страна християните, отстранява ги и слага леко на тяхното място мюсюлмюните, а тук ставаше дума за изконните християнски права и интереси. Какво се прережда и измества. Толкова е умен, че никой не му забелязва пишиклиджика, т.е. измамата. Колкото и ще да е прогресивен и учен за някои хора. Само релативното не ни оправя нас, трябва ни още и радикалното (радикалното не е лошото, а е истинското) и абсолютното и номиналното.

 • 4
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  '' Несъстоятелно и незащитимо е Германия да има по-високи излишъци в търговския и текущия баланс от Китай.''

  С това си изказване на края тоя господин си окаля и без това блудкавото интервю. Мойте извинения, но Германия заслужава всеки евроцент изработен от тяхната си индустриална машина. На тоя еврейски г-н това може и много да му бърка в очите, но ако можеха Англия, Франция и САЩ да имат поне веднъж на 10 години това което дойчовците правят, нямаше да се стига до епизода с Лемън Брадърс. Пари с кредитни карти не се правят, правят се със здраво бачкане. Който бачка-пичели, който не бачка- ни пичели.

 • 5
  ancho66 avatar :-|
  ancho66

  До коментар [#2] от "bobr":
  "ВСИЧКИ възможни права за пряка власт на гражданите във ВСИЧКИ власи - това ще възроди България."
  Не те разбрах. В статията става дума за турския "учен" Йосел.
  Като се осланяш на него, казваш как ще се възроди България, така ли??

 • 6
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Поляризацията на начина на живот на хората стана много голяма и стана видимо как някои от хората натрупват богатсктво. Рано или късно политиците ще бъдат научени да се съобразяват с мнението на хората, макар че сега на някои места в света като България лостовете за контрол на обществото върху политиците са счупени, но рано или късно ще бъдат възстановени.

 • 7
  pen52398208 avatar :-|
  pen52398208

  До коментар [#1] от "ancho66":

  Не всички турци са мюсюлмани. Соли Йозел е евреин.

 • 8
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  "Аз съм от онези, които вярват, че германската икономическа политика засилва степента на изтезанията, на които са подложени европейските граждани, особено в южната периферия."
  Ако наистина това е точният текст, то явно интервюто показва определени политически отклоненния в логиката на г-н Йозел не в полза на обективния анализ.Явно не познава ситуацията нито в България, нито в Украйна, защото отговорите му рефлектират общи приказки от вестниците.

 • 9
  innlov avatar :-P
  innlov

  Какво разминаване с разбирането за реалност, факти...
  Какво различие само се появява, навява текста ...
  Много промени ще има по нашите земи!

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Много приказки за да се каже просто "Призрак, призрак броди по Европа (и Света), призракът на Комунизма..." 1848 .......


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал